'Conexión Samanta' , testimoni d'un procés de paternitat per ventre de lloguer

El programa de Cuatro mostra l'experiència de tres parelles espanyoles als EUA

Samanta Villar, en una imatge del reportatge.

Samanta Villar, en una imatge del reportatge. / CUATRO

1
Es llegeix en minuts
OLGA LERÍN / Barcelona

El programa de Cuatro'Conexión Samanta' (0.15) mostra avui el complex procediment de la maternitat subrogada, conegut com aventre de lloguer, un procés de paternitat prohibit a Espanya i a la majoria dels països de la Unió Europea, però que per a algunes persones és l'única manera de convertir-se en pares. L'espai mostra el cas de tres parelles espanyoles que van anar als EUA per fer realitat aquest projecte, al qual han dedicat una part important de la seva vida: Sole i Víctor, que admeten que no els sobren els diners i que els problemes d'ella per quedar-se embarassada (se sotmet a diàlisi) els va fer optar per aquest sistema; Pedro i Javier, que van tenir el seu fill Alonso de 2 anys gràcies a aquesta tècnica, i Javi i Antonio, un matrimoni gai amb qui la presentadora Samanta Villar viatja a Chicago per acompanyar-los en el naixement de la seva segona filla.

"El més complicat ha sigut trobar parelles que volguessin parlar obertament del tema i donar la cara --comenta la periodista--, sobretot parelles heterosexuals, ja que encara hi ha molt tabú en això". No obstant, una vegada superada aquesta fase,Villaradmet que el seguiment de les històries va ser "molt fàcil", perquè tots ells han estat "molt generosos".

Notícies relacionades

Així, la presentadora visita a Chicago l'agència de subrogació que posa en contacte les gestants, les donants i els pares interessats, fases d'un procés que als EUA té un cost, almenys, de 60.000 dòlars (46.000 euros). "Si hi ha complicacions, la suma es dispara", afegeix. Un dels moments més "emotius" del programa és el part, al qual assisteixen els pares legals. "Som molt feliços. Qui ho vulgui entendre que ho entengui, qui no, per ell farà", diuen. 

"Vam comprovar que les televisions espanyoles parlen del ventre de lloguer, però no tracten tot el procés", afegeix la periodista sobre l'origen del reportatge. "Jo mateixa ho associava amb un món marginal, de dones que necessiten diners, però en realitat és tot al contrari --explica--. Als EUA no permeten que una família que no té una situació econòmica estable ni parelles que no han tingut fills s'involucrin en aquest procés".