aniversari

Clan celebra avui els 25 anys de 'David el Gnomo'

L'espectacle musical del follet arribarà a Barcelona el febrer del 2011

El canal infantil de TVE emet la pel·lícula sobre la històrica producció animada

3
Es llegeix en minuts
MANUEL DE LUNA
BARCELONA

Fa molts anys (tants com un quart de segle), quan la sobretaula televisiva dels dissabtes era una franja dedicada als programes familiars, TVE-1 va estrenarDavid el Gnomo, una sèrie de dibuixos animats que, per la seva elegància, la seva simpatia i els valors ecològics, s'ha convertit en un referent d'unes quantes generacions de teleespectadors. I no solament d'Espanya, sinó també d'arreu del món, ja que la producció va ser una autèntica bomba global i, de passada, el reconeixement internacional d'una productora catalana, BRB. Avui, 25 anys després del debut d'aquell entranyable defensor de la natura, el canal infantil de TVE celebra aquell sonat èxit amb l'emissió deLa gran aventura de los gnomos(16.10 hores), pel·lícula que tornarà a emetre demà diumenge (11.30 hores).

David el Gnomova debutar en la primera cadena estatal el dia 26 d'octubre de 1985, però en realitat aquesta sèrie es va començar a gestar tres anys abans en un aeroport d'Holanda. Allà, en una de les interminables esperes de trànsit entre vols, Claudi Biern, president de BRB, va veure en una llibreria un exemplar exquisidament il·lustrat deGnomes, dels holandesos Will Huygen (l'escriptor) i Rien Poortvliet (el dibuixant). «Va ser un amor a primera vista

-recorda Biern-. Em va encantar la qualitat de la història, la bellesa de les il·lustracions i vaig saber que era especial. Total, que vaig buscar ràpidament l'editor i els autors, els vaig explicar la meva idea de fer una sèrie d'animació i vam arribar a un acord per fer-la».

La idea inicial era produir una sèrie de 26 episodis de mitja hora cadascun, però l'èxit va ser tan gran que BRB va fer una segona, i fins i tot una tercera temporada, amb les aventures de David. «En total, s'han produït 78 episodis, que segueixen emetent-se a les televisions d'arreu del món i que se segueixen venent en DVD», explica el president de BRB, que reconeix que no s'hauria pogut arribar a imaginar mai un èxit tan espectacular com el que ha tingut. «No m'ho esperava gens, com tampoc m'esperava que 25 anys després encara hi hagi nens, i no tan nens, que recorden i canten les cançons deDavid el Gnomo».

Claudi Biern ha pogut comprovar en primera persona aquesta memòria col·lectiva amb l'espectacle musicalDavid el Gnomo,que es va estrenar el cap de setmana passat a Madrid. «És al·lucinant veure com el teatre s'omple de famílies en què els pares són els que canten i ballen totes les cançons, perquè se les saben de memòria -explica Biern-. I els nens, que no coneixen els gnoms, quan veuen els pares, s'hi enganxen ràpidament».

Aquest xou no només és un homenatge a les noces de plata dels gnoms, sinó que també reprèn sintonies de grans sèries infantils dels últims 25 anys, com araD'Artacan y los Tres Mosqueperros, Bob Esponja, Ruy, el pequeño Cid, Ben 10, Los Picapiedra, Oliver y Benji, Doraemon o Los Lunnis. «Està sent un gran èxit a Madrid, però ja tenim previst portar-lo a Barcelona -avança Biern-. A partir del febrer, l'espectacle estarà a la nova sala Arteria-Paral·lel. I esperem estar-nos allà molt temps».

PRODUCCIÓ MOLT CARA // El pare audiovisual deDavid el Gnomoconfessa que li encantaria tornar a produir més aventures d'aquest personatge, però reconeix que actualment és molt difícil: «És una sèrie de gran qualitat que requereix una gran inversió, i les televisions avui en dia ja no paguen prou».

Notícies relacionades

«Els primers 26 episodis deDavid el Gnomovan tenir un pressupost, fa 25 anys, d'uns tres o quatre milions d'euros, cosa que avui dia és inassumible. Això sí -assenyala Biern-,

David el Gnomoés excepcional, perquè la seva qualitat estava per sobre de la mitjana. Només en dibuixos, es necessitaven uns 20.000 originals per episodi. I tots fets a mà, és clar». Irrepetible.