fi d'emissió

'Tonteridas' espanyoles

Cristina Saavedra, a ’La Sexta Noticias’ ahir al migdia.

Cristina Saavedra, a ’La Sexta Noticias’ ahir al migdia.

1
Es llegeix en minuts
Nacho Para
Nacho Para

Periodista

ver +

Va ser un personatge televisiu de pes,Chiquito de la Calzada, qui va encunyar el termetonteridasespanyoles. ¿I què és unatonteridaespanyola? És difícil d'explicar, però la tele n'és plena. Si per un moment juguéssim a canviar els continguts d'un informatiu per posar en lloc seu noméstonteridasespanyoles, ens sortiria una cosa així com aquesta llista de notícies.

Notícia u: un home bat el seu rècord d'efecte dòmino amb 7.000 vasos de xupito, superant en 1.000 vasos la seva marca anterior. Notícia dos: un escarabat s'està menjant la Sierra de Gredos. Notícia tres: hi ha llimacs al Mar Menor i, encara que són fastigosos, queda el consol que no piquen. Notícia quatre: una avioneta s'estavella a Rio de Janeiro i tothom en surt il·lès. Notícia cinc: un autobús escolar bat el seu rècord de velocitat a 620 quilòmetres per hora. Notícia sis: el xiringuito La Pelosa munta un servei detelepaellaper servir els vaixells dels estiuejants. Notícia set: ni la Chochona, ni el Perro Piloto; aquest any, el ninot estrella de les fires és Bob Esponja.

Notícies relacionades

Doncs bé, ha arribat l'hora de dir-ho. Aquestes notícies no són fruit de la imaginació del columnista, sinó lestonteridasespanyoles que va emetre La Sexta Noticias el 13 d'agost passat, fins a ocupar el 70% del total del material ofert a l'informatiu del migdia. Vaig elegir aquest dia, perquè em va semblar un exemple perfecte perquè a les facultats de Periodisme s'expliqui què és unatonteridaespanyola, però qualsevol emissió pot valer.

Ahir ens van sorprendre amb l'exclusiva que un eixam d'abelles havia segrestat un xèrif, i en els últims dies han barrejat la soldat israeliana que vexava presoners palestins amb una zebra que es va escapar del zoo, i els melons de Villaconejos amb les escoles d'extremistes àrabs al Turquestan xinès. Un informatiu muntat a imatge i semblança de Youtube. Untotum revolutumd'imatges on l'únic bloc definit són els esports. ¿Però La Sexta no era la cadena progre? Curiosament, hi ha més periodisme, més reflexió i més intenció aSalvados, El intermedioiBuenafuenteque als informatius de la cadena... Fora que treurePepe Blancoinsinuant que apujaran els impostos i, acte seguit, una senyora explicant que havia trepitjat un eriçó a la platja, sigui un nou estil simbòlic de fer periodisme. En aquest cas n'hi hauria per treure's el barret.