Secció recomanada per

Ordinadors, el 2026

El carregador únic arribarà a Espanya el 2025

  • Adeu a la jungla de cables

El carregador únic arribarà a Espanya el 2025

123RF

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

28 desembre del 2024. A partir d’aquell dia, el carregador únic serà obligatori a la Unió Europea (UE), també a Espanya. Segons ha avançat ‘El Mundo’, el Ministeri d’Afers Econòmics està preparant un reial decret llei per adaptar-se a la nova regulació europea.

Després de més de 10 anys de negociacions, el Parlament Europeu va donar llum verda a aquest esperat projecte l’octubre passat. Amb això, Brussel·les espera estalviar 250 milions d’euros anuals als consumidors i reduir l’impacte climàtic de la tecnologia, ja que es deixaran d’abocar unes 11.000 tones de residus electrònics.

A la pràctica, serà a partir del 2025 que la majoria de dispositius electrònics hauran de disposar llavors d’un port tipus USB-C. Això afectarà telèfons mòbils, tauletes, videoconsoles portàtils, càmeres digitals, llibres electrònics, auriculars i altres artefactes, fins a un total de 13, que passaran a compartir un mateix sistema de càrrega per cable. D’altra banda, els ordinadors no hauran de complir aquesta obligació fins al 28 d’abril del 2026, un canvi de data establert per raons tècniques.

A més del carregador únic, la nova llei estableix l’obligació d’igualar la velocitat de càrrega per a tots els dispositius que permetin la càrrega ràpida.

Impacte a Espanya

El Govern d’Espanya, així com el dels altres països europeus, tenen fins a finals de l’any que ve per transposar la directiva europea a la seva legislació. No obstant, això no significa que l’1 de gener del 2025 tots els dispositius ja s’hauran adaptat al que ha dictaminat Brussel·les, ja que per a això tenen de marge fins al 28 de desembre del 2025.

Segons ‘El Mundo’, Madrid calcula que la mesura permetrà cada any un estalvi de 26 milions d’euros per als consumidors, beneficis de 48 milions per a detallistes i distribuïdors i deixar d’emetre unes 104 tones de residus electrònics. El reial decret elaborat per la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals permetrà, com ja estableix la directiva europea, que els consumidors comprin qualsevol tipus de dispositiu sense haver d’adquirir també un carregador, fet que augmentarà la seva reutilització.

Més de 10 anys d’espera

Notícies relacionades

La primera vegada que la Comissió Europea va proposar limitar el nombre de carregadors va ser el 2009. No obstant, va ser el 2014 que el Parlament Europeu va exigir l’adopció d’un carregador únic i comú per a tots els productes electrònics comercialitzats en territori comunitari. Al no tractar-se d’una obligació, la indústria tecnològica es va posar de perfil i va ignorar la petició. El setembre del 2021, Brussel·les va presentar una proposta legislativa per imposar aquesta mesura.

Finalment, les institucions europees van donar llum verda a finals de l’any passat a aquesta nova llei, que entrarà en vigor d’aquí poc més d’un any i mig. La mesura va ser aprovada amb un suport aclaparador de 602 vots a favor, per només 13 vots en contra i 8 abstencions.