Secció recomanada per

Entendre-hi més

Elon Musk: deu vegades pare per salvar la humanitat

L’home més ric del món ha recorregut a la fecundació in vitro i a la gestació subrogada

Elon Musk: deu vegades pare per salvar la humanitat

Christiana Musk/Twitter

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«El col·lapse de la població degut a la baixa natalitat és un risc molt més gran que l’escalfament global». Tot i que la població mundial no para de créixer en un planeta amb recursos finits, el magnat tecnològic Elon Musk (51 anys) fa temps que està preocupat per les descendents taxes de natalitat i el «desastre demogràfic» que això pugui ocasionar. Potser és per aquest temor que últimament l’empresari, de 51 anys, ha accentuat una prolífica paternitat que l’ha portat a engendrar fins a 10 criatures.

Colònies a Mart, cotxes autònoms i xips per controlar màquines amb la ment. Durant més d’una dècada, Musk ha utilitzat grandiloqüents promeses per atraure l’atenció dels inversors i revaloritzar les companyies que capitaneja. Aquesta estratègia l’ha ajudat a convertir-se en l’home més ric del planeta. Però les seves excentricitats també l’han acompanyat en la faceta familiar i acumula certes controvèrsies.

Família nombrosa

La prolífica paternitat de Musk va començar de la pitjor manera. I és que el seu primer fill, nascut el 2002, va morir a les 10 setmanes de vida a causa de la síndrome de la mort sobtada. Malgrat aquesta tragèdia, el magnat i la seva primera dona, l’autora Justine Wilson, van tenir cinc fills més fins que es van separar el 2008: els bessons Xavier i Griffin i els trigèmins Kai, Saxon i Damian. Els cinc van ser concebuts a través de fecundació ‘in vitro’.

El 2018, Musk va començar a sortir amb la cantant Grimes i dos anys després van tenir el seu primer fill. Tanmateix, el que més va sorprendre va ser el seu nom: X AE A-XII, una suma de caràcters que, segons els progenitors, significa una barreja entre amor, intel·ligència artificial i la seva aeronau preferida. Al març, la parella va anunciar que serien pares d’un nadó gestat a través d’un ventre de lloguer. De nou, el nom no va deixar ningú indiferent: Exa Dark Sideræl, una barreja de termes sobre computació, cosmologia i èlfic.

Però unes setmanes abans que nasqués el seu segon fill amb Grimes, Musk va tenir en secret dos fills més amb una altra dona, segons documents judicials als quals va tenir accés el mitjà nord-americà ‘Business Insider’. La mare és Shivon Zilis, de 36 anys, executiva de Neuralink, l’empresa de neurotecnologia fundada i dirigida per l’empresari. Aquests bessons també van ser concebuts in vitro i entre ells no hi va haver cap relació sexual ni romàntica, una situació que hauria contravingut les regles de la companyia.

Musk veu aquesta prolífica paternitat com la seva responsabilitat individual «per ajudar en tot el possible a [frenar] la crisi de la falta de població». Però això no significa que la relació amb els seus fills sigui bona. Al juny es va saber que, quan va complir els 18 anys, la seva filla transgènere va acudir a les autoritats per canviar-se el nom, el certificat de naixement i el gènere. Nascuda com a Xavier Alexander Musk, va passar a dir-se Vivian Jenna Wilson, el cognom de la seva mare.  «Ja no visc amb el meu pare biològic ni vull tenir cap mena de relació amb ell», va demanar als tribunals de Santa Monica.

Seguint els passos del seu pare

Elon no és l’únic Musk obsessionat amb la reproducció. El seu pare, Errol Musk, és pare de set fills, una paternitat envoltada de qüestions polèmiques. El patriarca de la família es va casar el 1970 amb Maye Haldeman, amb qui va tenir tres fills en quatre anys: Elon, Kimbal i Tosca.

La seva relació amb el seu fill gran tampoc és bona. A l’agost va afirmar en una entrevista que no se sentia orgullós dels èxits del líder de Tesla i SpaceX, una crítica habitual contra el seu primogènit. El 1979, la parella es va divorciar després que Maye denunciés haver sigut víctima de maltractaments físics i emocionals. Elon, que també va patir abusos verbals per part del seu pare (quan apareixia per casa), s’ha posat sempre del costat de la seva mare. «Era un ésser humà dolent», va arribar a assegurar a ‘Rolling Stone’.

Després de la separació, Errol es va casar amb Heidi-Mari Musk. Durant els 18 anys que va durar el matrimoni, Errol va tenir dues filles biològiques, Asha Rose i Alexandra. Llavors, Heidi-Mari tenia una altra filla (de la seva anterior parella), Jana Bezuidenhout, que es va integrar en la família quan només tenia quatre anys.

Notícies relacionades

Dues dècades després, un nou divorci va generar una situació inquietant en la família. Amb 70 anys, Errol va iniciar una relació amb la seva fillastra, 41 anys més jove que ell. Així, Jana va passar de ser la germanastra d’Elon a ser també la seva madrastra. «Ho pots anomenar el pla de Déu o el pla de la naturalesa», va explicar ella.

El 2017 van concebre el seu primer fill junts, Elliot Rush. Aparentment, la notícia va indignar el magnat tecnològic i les seves germanes. Dos anys després van tenir l’Emily. La parella va mantenir en secret el naixement «no planejat» de la seva filla fins aquest estiu, quan Errol va confirmar la notícia al més pur estil Musk: «L’únic [objectiu] pel qual cosa som a la Terra és per reproduir-nos».