Secció recomanada per

20 anys de Viquipèdia

20 anys de Viquipèdia
2
Es llegeix en minuts

Tenia una enciclopèdia a casa meva, al peu d’un ordinador de sobretaula amb el seu flamant CD-ROM. Aquella enciclopèdia multimèdia cabia en un sol CD i, tot i que havia costat uns bons diners, amb els seus 65.000 articles, eren molt més còmoda que els vuit volums en paper de la meva estimada però cada vegada més antiquada enciclopèdia. D’això fa molt, era l’any 2001 i llavors ja sabíem que l’acabat d’estrenar segle XXI no guardava gaire semblança amb «2001: Una odissea a l’espai». En l’última dècada del segle XX, el mapa d’Europa i d’EuroÀsia havia canviat radicalment i violentament. Canvis tan vertiginosos no podien ser recollits per i per a la vella enciclopèdia: Iugoslàvia continuava sent un país, sense rastre de la Guerra dels Balcans que va durar deu anys i no va acabar fins a l’any 2001. Al seu torn, aquell mateix any, l’enciclopèdia en CD-ROM poc podia dir del Projecte Genoma Humà que acabava de publicar, per primera vegada, la seqüència del genoma humà a la revista ‘Nature’. 

I llavors va néixer ella. El 15 de gener del 2001, Viquipèdia, l’Enciclopèdia Lliure, recolzada en la seva germana gran (la Word Wide Web) venia a dir-nos que si bé HAL 9000 (el superordinador que apareix a la pel·lícula ‘2001: Una odissea a l’espai’) no era més que ciència-ficció, una quimera sobre on estaríem al segle XXI. Per contra, els habitants de la Terra podíem donar-nos una enciclopèdia lliure, poliglota i editada de manera col·laborativa. Viquipèdia no és ciència-ficció o un ‘fake’, és història. 300 milions d’articles després, Viquipèdia és una de les webs més visitades del món i no precisament per clicar un «m’agrada». 1.600 milions de dispositius es connecten mensualment a Viquipèdia per consultar els seus articles i, el que és potser més emocionant: col·laborar entre tots.

Parlant de ‘fakes’ i la lluita contra la desinformació, Viquipèdia és una de les dianes favorites dels manipuladors. Però que ningú mati el missatger. Si els Atles més importants diguessin que existeix una serralada a l’Àfrica que travessa el continent, Viquipèdia també ho diria. Kong va ser una serralada inexistent, més gran que l’Himàlaia, que va aparèixer durant un segle en els mapes del segle XIX. Era fals, un ‘fake’, però apareixia als principals Atles. Viquipèdia no és una font primària, ni més ni menys que com qualsevol enciclopèdia, sigui en paper o en CD. Si algú diu haver seqüenciat el genoma humà, no ho ha d’escriure a la Viquipèdia, sinó en una publicació acreditada. Després vindrà l’article a la Viqui.

Avui és 15 de gener del 2021, és el Dia del Viquipedista, toca agrair la feina de centenars de milers de voluntaris que fan possible Viquipèdia arreu del món. ¡De tot cor, gràcies!

Un moment, potser encara queda alguna mica d’espai per intentar explicar l’emoció que se sent al col·laborar en un projecte que l’any 2001 no havia imaginat cap cineasta. Ben pensat, el millor és que ho provis tu mateix.

Notícies relacionades

¡Participa en les festes d’aniversari!

Si llegeixes, edites, dones o desenvolupes Viquipèdia; connecta’t a una de les festes virtuals del 15 de gener per celebrar aquesta ocasió tan especial.

Temes:

Internet