Secció recomanada per

'APPS' DE TERCERS

Facebook analitza dades com els cicles menstruals, el pes i el ritme cardíac dels usuaris

Després de publicar-se la investigació, la xarxa social va reconèixer que "algunes d'aquestes dades" podrien violar la normativa

zentauroepp42592722 file   in this april 4  2013 file photo  facebook ceo mark z190201124702

zentauroepp42592722 file in this april 4 2013 file photo facebook ceo mark z190201124702 / Marcio Jose Sanchez

2
Es llegeix en minuts
Efe

Facebook sap molt més de l’usuari del que aquest es pensa; de vegades, fins i tot més que el seu metge. La xarxa social rep, de forma automàtica i sense que els usuaris tinguin coneixement, dades "sensibles" abocades en altres aplicacions, com ara elscicles menstruals, elsritmes cardíacs o el pes corporal, segons una investigació publicada aquest divendres pel diari 'The Wall Street Journal'.

L’article aparegut al rotatiu novaiorquès indica que "milions d’usuaris de telèfons intel·ligents confessen els seus secrets més íntims a les aplicacions sense ser conscients que en molts casos aquestes dades són compartides amb Facebook".

La compilació de dades per part de la xarxa social es duu a terme mitjançant una eina de ‘software’ integrada en milers d’aplicacions anomenada "App Events", que permet als desenvolupadors registrar l’activitat dels usuaris i enviar-la a Facebook en qüestió de segons.

Això es produeix, d’acord al que s’ha publicat, fins i tot en els casos en què la persona que utilitza el telèfon no accedeix a l’aplicació a través de la xarxa social o no té obert un compte de Facebook.

Investigació

Després d’haver-ho publicat el diari, el governador de l’estat de Nova York, Andrew Cuomo, va ordenar al Departament d’Estat estatal i al de Serveis Financers que obrin cadascun una investigació sobre Facebook.

"Aquesta pràctica és un abús de privacitat indignant. Els novaiorquesos mereixen tenir la garantia que la seva informació personal està protegida, i hem de garantir que les companyies d’internet –sense importar com de grans siguin– respecten la llei i protegeixen la informació dels usuaris", va indicar Cuomo a l’emetre les ordres.

El diari va trobar "almenys 11 aplicacions populars que tenen desenes de milions de descàrregues" que envien de forma automàtica les dades dels usuaris a la xarxa social, entre d’altres Instant Heart Rate: HR Monitor, l’aplicació més utilitzada per mesurar el ritme cardíac en el sistema operatiu iOS d’Apple.

També fa el mateix Flo Period & Ovulation Tracker, una aplicació amb 25 milions de descàrregues que comparteix amb Facebook informació sobre els cicles menstruals de les usuàries i l’avisa quan han mostrat interès per quedar-se embarassades.

Realtor.com, per la seva banda, informa Facebook de les localitzacions i els preus dels anuncis immobiliaris que l’usuari ha consultat, així com quins han sigut marcats com a favorits.

El principal interès de les empreses a compartir dades amb Facebook és que la xarxa social ofereix als desenvolupadors d’aplicacions una eina d’anàlisi que elabora estadístiques sobre les activitats dels usuaris i els permet així adreçar-s’hi de manera més eficaç mitjançant anuncis ‘online’.

Notícies relacionades

Després de publicar-se la investigació, Facebook va reconèixer que "algunes d’aquestes dades" podrien violar la normativa que regeix la relació amb els seus clients, que estableix que les aplicacions no li han d’enviar informació "sensible" dels usuaris, com per exemple qüestions de salut o financeres.

La companyia amb seu a Menlo Park (Califòrnia, EUA) es va comprometre a demanar a aquestes aplicacions que "deixin de compartir informació que els seus usuaris puguin considerar sensible".