Secció recomanada per

Teixir xarxes per treballar juntes

Hi ha múltiples associacions que agrupen dones que es dediquen a la tecnologia i que intenten fer visible l'activitat que porten a terme

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA MARTÍN VALBUENA

«Hem d'estar juntes per no quedar aïllades. Estar soles és un problema perquè no afavoreix que es canviïn les estructures socials», emfatitza Ana M. González, membre de l'Associació de Dones Investigadores i Tecnològica (AMIT). La seva és una de les diverses organitzacions de dones que persegueixen visibilitzar el seu paper en el sector tecnològic i animar-ne d'altres perquè s'hi sumin. En concret, AMIT concentra majoritàriament les dones que formen part del món de la investigació, i es dedica a promocionar les activitats dels seus participants. «En l'àmbit acadèmic, com passa en altres àrees de coneixement, hi ha poques dones, i és molt difícil que aquestes ocupin posicions de lideratge», raona González, que afegeix que, en el cas de la tecnologia, «es troben relegades fins als esglaons més baixos de l'acadèmia».

Dins del món acadèmic, també hi ha organitzacions que uneixen les estudiants d'aquests graus universitaris, com és el cas del Club de Dones Politècniques. La seva presidenta, Mireia Hernan, explica que la seva missió és «compartir experiències, cosa que les ajuda a aprendre la manera d'afrontar situacions que es poden trobar en un futur». Per aquest motiu organitzen tallers i xerrades en les quals busquen respondre als dubtes que les alumnes puguin tenir, tant en l'àmbit laboral com personal. Hernan comenta que, per exemple, conviden empreses que mostren quines són les seves polítiques d'igualtat i quines mesures apliquen per garantir la conciliació familiar dels seus empleats.

Notícies relacionades

En l'àmbit empresarial, existeix Women in Mobile, associació que pretén «promocionar les dones que treballen en el sector a través de la seva presència en esdeveniments de temàtica tecnològica». És per això que recorden que, en l'últim Mobile World Congress (MWC), de tots els ponents, 42 en total, tan sols 4 eren dones. «Això és menys del 9%, comparat amb el 30% de dones que hi ha en el sector», explica Vanessa Estorach.

Per pal·liar aquesta baixa representativitat, Women in Mobile ha participat en totes les edicions de l'MWC amb ponències pròpies, com també organitzant altres actes. L'associació insisteix en la necessitat de demanar que més dones s'uneixin a aquest sector, ja que, segons Estorach, «s'estima que, en 10 anys, el 90% de les professions requeriran algun tipus d'aptitud tecnològica i, per justícia social, no es pot deixar la meitat de la població, les dones, fora».