Secció recomanada per

CIUTADANS CONNECTATS

En cas d'incendi, consulteu les xarxes socials

Un estudi dut a terme per professors de la UOC ha comprovat que la xarxa és clau per a la gestió comunicativa dels focs

1
Es llegeix en minuts
MIREIA CURTO / BARCELONA

Les xarxes socials estan adquirint un paper cada vegada més important. Aquest estiu s'han convertit en un canal de difusió clau per comunicar com evolucionen els incendis. Els comptes oficials de Twitter de la Direcció General de Protecció Civil, de Bombers de la Generalitat i de Bombers de Barcelona ofereixen als usuaris informació sobre l'evolució i la gravetat dels focs.

L'impacte de la utilització de les xarxes socials per a la gestió comunicativa s'ha contrastat en l'estudi que han elaborat Eva Ortoll, Montserrat Garcia-Alsina i Agustí Canals, professors dels Estudis de Ciències de la Informació i de la  Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i que s'ha publicat a la revista 'Bid: Textos de Biblioteconomia i Documentació'.

L'estudi comprova que gràcies a l'ús de les xarxes els rols canvien, tant per als usuaris com per als organismes públics. Els ciutadans deixen de ser usuaris passius i es converteixen en coproductors i difusors dels comunicats que s'emeten des dels comptes oficials.

Amb la investigació, s'ha comprovat que la xarxa és una via transparent de comunicació amb els usuaris i que aquests són molt actius per informar-se a través d'ella. Per això, es considera que la previsió sobre la propagació d'incendis, l'hora i el lloc dels incidents, les extincions, les recomanacions quan els focs es produeixen en un nucli urbà o les accions de voluntariat, entre altres, són temes molt recomanables per fer-ne difusió a les xarxes socials i així aconseguir que arribin a més persones en menys temps.

Les xarxes socials ja s'han utilitzat per comunicar simultàniament el progrés dels incendis que hi ha hagut a CollserolaEsparreguera i Montblanc i s'ha observat que els resultats són verdaderament satisfactoris.

 

Notícies relacionades