Secció recomanada per

INFORME FARS

El 40% dels menors de dos anys accedeixen regularment a tauletes o mòbils

Uns joves consulten els seus mòbils.

Uns joves consulten els seus mòbils. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

El 40% dels nens menors de dos anys accedeixen de manera regular a les tauletes o mòbils intel·ligents dels seus pares per jugarpintar o veure dibuixos animats.

Així es desprèn de l'informe FARS (Observatori de Salut de la Infància i l'Adolescència) de l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues, que aquest matí s'ha presentat en roda de premsa.

Segons l'informe, l'ús de les noves tecnologies augmenta amb l'edat i arriba al 72% en el cas dels menors de 8 anys i al 90% en el de nens d'entre 10 i 15 anys.

Els experts mantenen que un ús responsable, educatiu, creatiu i supervisat pot resultar beneficiós per al desenvolupament del nen perquè el pot ajudar a formar-se en les competències que requereix el món actual.

L'Hospital Sant Joan de Déu és pioner en la introducció de les tecnologies de la informació en el sector de la salut i de l'atenció al pacient i amb aquest material pretén oferir pautes per a la correcta incorporació de les tecnologies en nens i adolescents.

El coordinador de l'obra, Genís Roca, expert en el sector digital i un dels 25 espanyols més influents a internet, recorda que l'ús de les noves tecnologies no s'ha de veure com un perill sinó com una bona oportunitat per aprendre bons hàbits en l'ús d'aparells digitals, que posteriorment li serviran en la vida.

"No imagino els meus fills en cap feina que no impliqui un ús de les tecnologies", ha dit Roca, que ha destacat que "desitjo que els meus fills controlin i coneguin ben aquestes tecnologies perquè són clau en el seu futur; amb les tecnologies aprendran, estudiaran, treballaran, viatjaran i s'enamoraran, però també hi ha riscos que s'han de combatre", ha dit Genís Roca.

"SATANITZAR LES TECNOLOGIES"

L'expert considera que "satanitzar les tecnologies és com prohibir circular per les carreteres perquè hi ha qui va molt de pressa".

La doctora en Pedagogia de la Universitat de Barcelona (UB) i col·laboradora de l'informe Mariona Grané ha subratllat que "un bon ús de les tecnologies, acompanyat dels pares, és bo per al desenvolupament dels nens".

"Podem usar les tecnologies d'una forma passiva -ha dit-, seure els nens davant la televisió o aprofitar les tecnologies actuals, sobretot els dispositius mòbils i les tauletes, perquè puguin interactuar amb aquestes tecnologies mitjançant jocs i construint coses. Els nens poden aprendre i treballar molt interactuant amb aquestes tecnologies".

L'experta ha destacat alguns dels beneficis d'aquestes eines, per exemple, ha assegurat que els videojocs "ajuden a desenvolupar moltes habilitats que tenen a veure amb la presa de decisions, l'anàlisi de dades, l'observació o resoldre problemes".

Mariona Grané ha considerat que "si prohibim les tecnologies a casa o les obviem estem dient als nens que són dolentes, en canvi si les usem amb normalitat i fem un ús quotidià i amb sentit comú també ells sabran usar-les d'aquesta manera", ha dit.

Notícies relacionades

"L'important és entendre quin és el moment evolutiu del nen, saber què necessita en cada cas i saber quins són els seus interessos", ha dit Grané, que considera que "els nens menors de tres anys han de tenir una estimulació amb aquestes eines que no sigui una sobreestimulació, els hem de donar jocs oberts, que no tinguin un objectiu, que siguin exploradors i després començar a introduir el joc amb petits reptes".

L'experta s'ha considerat favorable al fet que els pares acompanyin els nens en el procés d'elecció dels jocs quan són més grans, "per poder orientar-los i assessorar-los".

Temes:

Tauletes Mòbils