Anar al contingut

ENTREVISTA A 'THE GUARDIAN'

El cofundador de Google critica Facebook per controlar internet

Sergey Brin censura que els buscadors no puguin indexar la informació en 'apps'

La llibertat universal que va permetre la creació de l'internet fa tres dècades està actualment amenaçada per l'acció de "forces molt poderoses" que volen controlar-la, segons el cofundador del buscador Google, Sergey Brin.

En una entrevista al diari britànic The Guardian, Brin adverteix que aquestes "forces" s'han alineat contra l'obertura que ofereix la xarxa, i reconeix que està més preocupat que mai i que li "fa por" pensar en l'actual situació. Segons explica, l'amenaça contra la llibertat d'internet procedeix dels Governs, que busquen controlar l'accés i les comunicacions dels ciutadans i també de Facebook o Apple, que controlen el software que es pot utilitzar a les seves plataformes i sobre el qual assegura que no permeten als buscadors buscar en ells.

El cofundador de Google, de 38 anys, és considerat com la principal força darrere de la parcial retirada del buscador de la Xina l'any 2010 a causa de la preocupació per la censura en aquest país. Brin ha manifestat la seva inquietud pels esforços de països com l'Aràbia Saudita i l'Iran de restringir l'ús d'internet.

The Guardian recorda que les crítiques de Brin a Facebook poden resultar controvertides, ja que la xarxa social està a prop d'entrar a cotitzar en borsa per un valor estimat en 64.000 milions de lliures (uns 76.160 milions d'euros). Brin critica que Facebook hagi bloquejat correus de Gmail "durant anys".  Segons Brin, ell i l'altre fundador de Google, Larry Page, no haurien pogut crear el famós buscador si internet hagués estat dominada per Facebook, ja que "has de jugar amb les seves regles --ha dit--, que són realment restrictives".

L'entrevista òbvia qualsevol referència a les crítiques cap al control que exerceix Google sobre els seus usuaris.