Secció recomanada per

SOFTWARE LLIURE

Un programa permet catalanitzar internet i l'ordinador amb Windows

Softcatalà crea una eina que instal·la tots els paquets d'idioma disponibles

Segona pantalla del Catalanitzador, que permet elegir opcions.

Segona pantalla del Catalanitzador, que permet elegir opcions.

1
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / Barcelona

Navegar per internet i utilitzar Windows sense sortir del català ja és més fàcil gràcies alCatalanitzadorun programa lliure i gratuït desenvolupat perSoftcatalà, l'associació de voluntaris lingüístics per la llengua catalana, que reuneix i automatitza una sèrie d'eines que estaven disperses per internet.

Amb el Catalanitzador es passen al català el sistema operatiu deMicrosoft, el navegadorInternet Explorer, el paquet ofimàticOfficei altres programes molt utilitzats pels usuaris de Windows. També incorpora els correctors lingüístics disponibles i mostra les pàgines web directament en català si tenen disponible aquesta llengua.

"El 80% dels usuaris catalans naveguen des de Windows, però només el 15% ho fa en català. A Linux, la proporció és molt més paritària", explica Jordi Mas, coordinador de Softcatalà i especialista en localització. 

Quan estigui disponible Windows 8, la situació serà molt diferent, perquè el nou sistema operatiu de Microsoft gestiona d'una altra forma els paquets d'idioma i, quan la base ja està en català adopta aquesta llengua en tots els programes nous que instal·la, assenyala Mas. "La meitat dels usuaris encara usen Windows XP. Fins que surti Windows 8 i la gent l'adopti, encara passarà molt de temps", afegeix.

Suport de Microsoft

Notícies relacionades

El programa, que és software lliure (es pot copiar, modificar i distribuir sense pagar llicències), està aprovat per Microsoft, que té la Generalitat com un dels seus principals clients a Catalunya. A més, compta amb el suport d'Òmnium Cultural, Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, la Fundació puntCAT, l'Amical Viquipèdia i els Webmàsters Independents en Català de Cultura i d'Àmbits Cívics (WICCAC).

L'associació preveu ampliar el Catalanitzador en pròximes versions per incloure-hi altres programes com Windows Live, Firefox, Chrome, LibreOffice, Adobe Reader o Thunderbird.