Secció recomanada per

CONFERÈNCIA EN UN CONGRÉS DE PERIODISME

Bill Gates prediu canvis socials profunds en la "dècada digital"

2
Es llegeix en minuts
EFE / CARTAGENA DE INDIAS

El fundador i president de la Corporació Microsoft, Bill Gates, prediu "canvis profunds" en el que denomina la "dècada digital", que influirà en tots els camps socials i en la nova generació.

El magnat dels programes d'ordinador ha pronunciat avui la conferència magistral Innovar en la dècada digital, que ha tancat a la ciutat colombiana de Cartagena de Indias la reunió semestral de la Societat Interamericana de Premsa (SIP).

En deu anys

Gates ha avançat que en els pròxims deu anys, la revolució digital serà un fet, però ha advertit que no és qüestió d'esperar-los en "els pròxims tres anys", perquè les innovacions que s'estan donant, que ja estan al mercat, necessiten un temps més llarg per ser efectives i generalitzades en la societat.

Els canvis en el que ha denominat la "revolució digital" es basen en el fet que "s'està innovant contínuament" i tota informació, de qualsevol tipus, arribarà a través de canals digitals, sense fil.

"En els pròxims tres anys no canviaran gaires coses, tendim a sobreestimar el curt termini i subestimar el llarg termini", ha afirmat per recordar com fa uns quants anys resultava difícil creure en les coses que avui es fan a través d'internet, perquè, entre altres coses, "alguns ho veien com una amenaça per a les persones i no com una eina" per utilitzar-la.

Els nois que ara tenen 14 anys

Gates ha considerat deu anys com el període en què es veuran els "canvis dràstics" que preveu, i ha agafat com a exemple els nois que avui tenen 14 anys, que en aquesta dècada "tindran una forma de pensar diferent", perquè tots els aspectes socials, siguin educatius, comercials, informatius, de diversió, estaran influïts pels avanços en internet i el terreny digital.

Des dels jocs fins a les conferències, des de les enciclopèdies fins a les màquines de traducció, ha dit, seran interactius, com la publicitat i les compres i les vendes, de manera que s'acosta "un decenni de molts avanços i canvis profunds" en la societat.

Un dels reptes que es planteja i en què està treballant la seva empresa, que deixarà el 2008 per dedicar-se a la seva fundació de forma exclusiva, és fer més fàcil la lectura a la pantalla de l'ordinador, tot i que ha reconegut que serà difícil fer-ho igual que es fa en el paper imprès.

Reinventar la premsa impresa

Com que la seva conferència tancava la reunió de la SIP, s'ha referit a la premsa per aconsellar que s'ha de "reinventar", perquè "així com fa 50 anys el periodisme imprès no afrontava riscos, avui sí, tots estan innovant d'una manera o una altra per acomodar-se a l'era digital".

Notícies relacionades

Pel que fa a la denominada bretxa digital entre els països rics i desenvolupats i els menys afortunats, Gates ha assenyalat com a maneres de cooperació els compromisos, com a Colòmbia, de facilitar l'accés a Internet i els ordinadors als centres comunitaris, a les escoles i les biblioteques.

De totes maneres, Gates ha precisat que el baix preu que puguin tenir els ordinadors no servirà de gran cosa si no s'abaixen els costos de les connexions, del manteniment, de les bandes amples etcètera, de manera que ha demanat "innovar en aquests camps".

Temes:

Bill Gates