El Periódico de Tarragona
El mòbil de l'alcalde, descartat
El cas d'espionatge en el contracte de les escombraries de Tarragona, lluny de resoldre's
Una denúncia a la Guàrdia Civil apunta a una reunió del gener passat, en la qual hauria estat present l'alcalde, com el moment en què el mòbil d'una funcionària municipal hauria estat presumptament infectat amb un programa d'espionatge
Els Mossos d'Esquadra, després de diverses anàlisis, descarten que el telèfon de l'alcalde estigui afectat per cap programa
CONTEXT | Tarragona tria nova concessionària de neteja enmig d'una insòlita polèmica per espionatge
El nuevo contrato de la basura sigue lleno de polémica. /
El cas de l'espionatge sobre el nou contracte de les escombraries que ha d'adjudicar l'Ajuntament de Tarragona suma més informacions més complexes i està cada vegada més lluny de resoldre's. El rotatiu tarragoní Porta Enrere, que va denunciar el cas inicialment en el mes de juny passat, publica ara que els Mossos d'Esquadra descarten que el telèfon mòbil de l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, estigués infectat amb un programa espia. Així constaria en un informe policial de fa dues setmanes després que l'alcalde fes analitzar el seu mòbil per segona vegada per confirmar que no estava afectat per l'espionatge. El cas hauria acabat aquí de no ser perquè, l'endemà, el mateix mitjà tarragoní va apuntar la possibilitat que el telèfon de la responsable del contracte de la Neteja Pública del consistori hauria estat infectat amb un programa espia durant una reunió amb el propi alcalde.
Tarragona té el contracte de la neteja pública en vigència des de 2002 i esgotat i prorrogat des de 2010, assignat a l'empresa FCC. Per això, el consistori va impulsar un concurs públic per a renovar el contracte de les escombraries, amb la dotació més gran que hi ha hagut mai, de 234 milions d'euros. A partir d'aquí, dos de les empreses (Urbaser i FCC) van denunciar a la guanyadora (GBI Paprec) i l'empresa triada per al nou contracte va ser finalment la que havia quedat en segona posició en el concurs, Urbaser. Així havia de ser quan en el ple del passat mes de juny, l'Ajuntament va votar a favor d'iniciar la concessió amb l'empresa triada.
Però la possibilitat que la responsable municipal encarregada del contracte milionari havia estat presumptament espiada ho va complicar tot. A finals d'aquest mes de juny va sortir a la llum que la responsable Neteja Pública del consistori i de gestionar el contracte, hauria estat seguida i espiada a través d'un programa al seu mòbil. L'Ajuntament va fer una declaració conjunta de protecció dels treballadors públics però no va iniciar cap demanda judicial.
En aquell moment, el consistori va apuntar la possibilitat que el mòbil de l'alcalde Rubén Viñuales també estigués afectat per l'espionatge, però ara, després de dos peritatges amb empreses diferents (almenys un d'ells contractat per l'Ajuntament), els Mossos d'Esquadra el descarten. Així ho publicava Porta Enrere fa uns dies que, no obstant això, assenyala que la seva font, l'informe policial, indicava que el dictamen "no era concloent". Els Mossos també han analitzat el mòbil de l'alcalde.
La funcionària municipal, espiada
I quan podria haver estat infectat el mòbil de la responsable de Neteja Pública? Segons apunta el mateix mitjà, citant la denúncia presentada per l'afectada a la Guàrdia Civil, que diu que podria haver estat en una reunió del 29 de gener de 2024. En aquesta reunió, en la qual van participar, almenys, la responsable municipal, dos tècnics del seu departament, la regidora Sonia Orts, Rubén Viñuales i una altra treballadora municipal, l'alcalde hauria manifestat la seva incomoditat davant els mòbils dels assistents, així que els aparells van quedar fora de la reunió. La denúncia recull que després de la sessió els mòbils estaven en una ubicació diferent de la qual els havien deixat i que aquesta va ser l'única ocasió en la qual la responsable de la neteja pública de Tarragona s'hauria separat d'ell.
Notícies relacionadesEl pèrit judicial que va analitzar el mòbil de la funcionària va determinar que aquest dia 29 de gener la seva terminal va presentar una "activitat sospitosa" i l'eliminació d'informacions compatible amb la instal·lació d'un presumpte programa espia. Això seria el que la feia sospitar que el seu mòbil hauria estat infectat amb un programa d'espionatge en aquest moment.
L'Ajuntament demana respectar els processos
Després de les informacions publicades, el consistori tarragoní va publicar un comunicat en el qual l'alcalde Viñuales demanava "respectar el curs legal del procediment judicial" que té que ha d'aclarir "un fet molt greu com és el seguiment i les escoltes que presumptament es van fer a una funcionària municipal". Per part seva, el grup municipal d'ERC, a través del 'conseller' Xavi Puig, va demanar a l'alcalde la convocatòria extraordinària de la Junta de Portaveus per a aclarir les informacions publicades.
- ASSUMPTES PROPIS Cristina Fallarás : "No puc comptar quantes vegades m’han violat"
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- Quatre morts en l’accident d’un bus que tornava a BCN
- La protagonista del congrés de Sevilla
- Les mutualitats es concentren a Catalunya i guanyen assegurats
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- Filó turístic Excursions ‘low cost’ des de Barcelona: el fenomen en auge que inunda els portals de veïns
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- El número 2 d’Emergències valora ara deixar el Consell