Investigació

Matar Vidal-Quadras: els detalls d’un atemptat planejat durant mesos

La policia troba proves que els terroristes ja van fer moviments en terra espanyol el mes de setembre per acabar amb la vida del polític

VÍDEO: PI STUDIO

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

L’atemptat contra Aleix Vidal-Quadras va ser acuradament planificat durant mesos per un grup de persones. La investigació de la Policia Nacional ja té la primera dada objectiva dels passos que van fer els terroristes i els que els van ajudar. El mes de setembre, segons ha sabut CAS OBERT, van fer el primer pas a Espanya. Va ser llavors quan un jove paleta de Mijas (Màlaga) va comprar i va posar al seu nom la motocicleta amb què s’havia de cometre l’atemptat.

La investigació de la Brigada Provincial d’Informació de Madrid i la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional descarta que aquest jove de 22 anys sabés per a què seria utilitzada aquesta BMW. No forma part del grup terrorista, va ser enganyat. Li van donar diners («uns 500 euros») simplement perquè posés la moto al seu nom.

Amb l’AVE a Madrid

Després, li van demanar que actualitzés l’assegurança de la motocicleta per evitar problemes fortuïts o algun incident de Trànsit. Per fer tots els tràmits, va viatjar amb tren des de Màlaga a Madrid. Ho va fer en companyia de l’home que després dispararia a Vidal-Quadras.

Paral·lelament, diverses persones van vigilar Vidal-Quadras almenys durant setmanes a les proximitats del seu domicili a Madrid, on finalment van cometre l’atemptat. Entre ells hi ha el detingut a Lanjarón (Granada), un espanyol convers a l’islam en la seva branca xiïta, la que dirigeixen els aiatol·làs de l’Iran. De fet, el Govern iranià va declarar l’octubre dek 2022 «terrorista» Vidal-Quadras, conegut defensor dels opositors iranians.

La parella del musulmà convers, una dona anglesa, també ha sigut detinguda. Es tracta d’una jove de bona família que vivia a Lanjarón amb la seva mare i el detingut ara. No s’han trobat proves que vinculin la dona amb el pla per matar Vidal-Quadras.

La policia mira d’aclarir la connexió entre aquest home i el sicari, un ciutadà francès d’origen tunisià que havia assassinat una persona a París i va acceptar l’encàrrec per matar el polític espanyol.

Agencia ATLAS / Foto: Agencia Atlas

El musulmà de Granada i el sicari van viatjar a Madrid i es van allotjar en un hotel la nit anterior a l’atemptat

El cert és que tots dos, el musulmà de Granada i el sicari, van viatjar a Madrid i es van allotjar en un hotel la nit anterior a l’atemptat. El 9 de novembre, tots dos van acudir a la zona pròxima al domicili del polític, que ja havien visitat abans en diverses ocasions. Aquesta vegada, el sicari va arribar sol, en la motocicleta que estava a nom del paleta malagueny. El convers ho va fer en un cotxe, segons les investigacions policials

El sicari va esperar l’arribada de Vidal-Quadras al seu domicili i es va acostar a ell, amb el casc posat, i sense dir cap paraula li va disparar un tret a la boca. Després, se’n va anar, sol, conduint la motocicleta. En la fuga el va acompanyar, conduint el cotxe, el seu còmplice granadí. Tots dos, segons les indagacions, van cremar la motocicleta i la van abandonar a prop de Fuenlabrada (Madrid).

Notícies relacionades

El sicari continua fugit. França el reclama per un altre assassinat, aquest sí, consumat, comès a París. Allà té, a més, uns quaranta antecedents per diferents delictes.

Un quart home

La Policia Nacional mira d’esbrinar ara qui va pagar pels seus serveis. De les dades obtingudes fins al moment no sembla que el musulmà granadí tingués capacitat ni contactes per fer-ho. Per això s’està buscant una quarta persona, implicada directament en la preparació de l’atemptat contra Vidal-Quadras, un pla molt minuciós i elaborat durant mesos.