Agressions sexuals

La policia rastrejarà les xarxes socials davant la sospita que gravessin la violació grupal de València

La víctima assegura que va veure llums de flaix compatibles amb l’ús d’un mòbil mentre es produïen les agressions sexuals

La policia rastrejarà les xarxes socials davant la sospita que gravessin la violació grupal de València

FRANCISCO CALABUIG

5
Es llegeix en minuts

Agents del grup d’agressions sexuals de la unitat d’atenció a la família i la dona (UFAM) de la Policia Nacional ja han començat a rastrejar les xarxes socials a la recerca de possibles imatges de la violació grupal a una noia de 18 anys al costat d’una discoteca del valencià barri de la Malva-rosa, de la qual ‘Levante-EMV’, del grup Prensa Ibérica, va informar en exclusiva aquest dimecres. Segons fonts de tota solvència consultades per aquest diari, ha sigut la mateixa víctima la que ha posat en alerta la policia a l’advertir-los que recordava haver vist llums «com de flaix d’un mòbil» mentre patia l’agressió grupal.

El fet de no haver trobat encara aquest rastre a internet no significa que no es produïssin les gravacions; només indica que no haurien difós per ara ni vídeos ni fotografies de la violació grupal. Per aquesta raó és fonamental que els investigadors aconsegueixin identificar els sospitosos i intervenir-los el telèfon mòbil, perquè la jutge d’instrucció número 11 de València, que porta el cas a l’estar de guàrdia en el moment en què es van conèixer els fets, pugui autoritzar el bolc i anàlisi del contingut d’aquests terminals.

En tot cas, tot i que s’hagués produït l’esborrament de les imatges dels discos durs o la desconnexió de la geolocalització, s’ha de recordar que els arxius eliminats són recuperables amb el ‘software’ policial i la ubicació ja registrada es manté als servidors de les companyies, així que en els dos casos l’anul·lació no fa desaparèixer el rastre electrònic.

Així mateix, accediran al geoposicionament dels sospitosos en la franja horària en la qual es va cometre el delicte, un dels indicis més sòlids per situar-los a l’entorn del descampat on es van produir els fets, i que es troba al costat de la discoteca d’on procedien tant la noia com els seus presumptes agressors i davant de la caserna de la Guàrdia Civil de la Malva-rosa.

Declaren la víctima i els testimonis

De moment, els agents de la brigada de Policia Judicial de la Policia Nacional ja han començat a prendre declaració tant a la víctima, com a la seva amiga i diversos testimonis parcials dels fets, com el vigilant de seguretat a qui li va demanar el mòbil per trucar a la seva amiga o dos agents destinats en aquesta caserna.

A més, analitzaran les gravacions de les càmeres de seguretat tant de l’interior i de l’exterior de la discoteca, com les de la caserna de la Guàrdia Civil, que allotja el Grup Rural de Seguretat (GRS) especialitzat en ordre públic, per reconstruir la seqüència de fets i mirar d’identificar el cotxe d’un dels sospitosos, en el qual se’n van anar un grup de cinc joves. Falta per determinar si en els fets denunciats hi van intervenir tres d’ells o tots cinc.

Els fets, avançats aquest dimecres per ‘Levante-EMV’, es van produir sobre dos quarts de sis de la matinada de dissabte al valencià barri de la Malva-rosa, al descampat ubicat davant la caserna de la Guàrdia Civil i al costat de la discoteca, molt pròxima a la platja i de les més conegudes i freqüentades de la ciutat.

Acorralada pel grup

Tal com ha publicat aquest diari, la víctima va explicar als agents en la seva denúncia que havia accedit a sortir amb un d’ells, però que una vegada a l’aparcament hi van arribar els altres. Després, va començar a sentir-se malament i va acabar patint una agressió sexual grupal, no desitjada ni consentida, sota la coacció de veure’s envoltada i acorralada pel grup de joves.

Segons van dir inicialment alguns testimonis, que van afirmar desconèixer que la noia necessités ajuda i no van acudir a prestar-se-la, van veure el grup amb globus a les mans, cosa que els va fer pensar que estaven consumint l’anomenat ‘gas del riure’, una droga de moda des de fa uns anys a tot Europa, tot i que de moment no s’ha pogut acreditar que s’utilitzés en aquest cas.

Es tracta d’una substància amb propietats sedatives i analgèsiques de llarga tradició en l’ús mèdic, principalment en l’àmbit odontològic, que, entre d’altres, produeix pèrdua de consciència i problemes en l’equilibri quan s’inhala, ja que passa directament als pulmons i d’allà al corrent sanguini.

La jove va declarar haver consumit, a més, alcohol i cocaïna, igual com la resta, i per això els efectes de l’òxid nitrós van poder veure’s potenciats pel primer, ja que tots dos són depressors del sistema nerviós central.

El rastreig del cotxe

Pel que sembla, l’agressió hauria continuat després a l’interior del vehicle d’un dels implicats, el mateix que està sent rastrejat pels investigadors, tot i que de moment no s’han produït detencions.

Quan els joves se’n van anar al seu cotxe, la noia va demanar ajuda a un home, que a més li va deixar el telèfon mòbil per trucar a l’amiga amb qui havia sortit de festa, una noia de la seva mateixa edat que era dins de la discoteca, aliena als fets que estaven passant a l’exterior.

A partir d’aquell moment, les dues van trucar a la mare de la segona noia i totes tres van acudir, al voltant de les set del matí de dissabte, a un hospital de la ciutat de València, on la jove va ser explorada per la ginecòloga de guàrdia i per un forense, seguint el protocol d’agressions sexuals.

Les violacions s’han duplicat

El Ministeri de l’Interior no diferencia en la seva recollida de dades estadístiques les violacions grupals de les individuals, però en tot cas el creixement de les agressions sexuals amb penetració és més que preocupant. 

Notícies relacionades

De fet, s’ha duplicat el nombre de violacions denunciades a la Comunitat Valenciana comparant xifres actuals amb les d’abans de la pandèmia. Aquell any, el confinament i les mesures restrictives de la mobilitat ciutadana per contenir el virus van ajudar en la caiguda de tots els delictes, inclosos els d’índole sexual, que no han deixat de créixer des del 2018.

Així, el 2022 es van registrar 349 violacions en tota la Comunitat Valenciana, un 97,2% més que les comptabilitzades el 2019, any en què hi va haver 177 denúncies per aquest delicte. L’increment més gran, de gairebé un 63%, es va produir a la província d’Alacant, seguida de la de València, on l’augment va ser d’un 27,4%, amb 154 casos de violació.