El cap de setmana

Investigada la violació grupal a una jove en un descampat al costat d’una discoteca de València

La Policia Nacional mira d’identificar els sospitosos, entre tres i cinc homes, que se’n van anar del lloc en el cotxe d’un d’ells

Alguns testimonis afirmen haver-los vist inhalar el ‘gas del riure’, una droga barata i perillosa que fa anys que està de moda a Europa

Investigada la violació grupal a una jove en un descampat al costat d’una discoteca de València

IGNACIO CABANES

2
Es llegeix en minuts

Un jutjat de València està investigant la violació grupal denunciada el cap de setmana per una noia de 18 anys, en la qual haurien participat entre tres i cinc homes joves i que es va produir sobre dos quarts de sis de la matinada de dissabte al valencià barri de la Malva-rosa, en un descampat ubicat davant una caserna de la Guàrdia Civil i al costat d’una discoteca, local del qual procedien tots els implicats.

Ara, la Policia Nacional mira d’identificar els presumptes implicats en aquesta nova agressió sexual en grup. De moment, ja han començat a prendre declaració a testimonis de part dels fets, entre altres gestions.

La víctima ha explicat als agents en la seva denúncia que havia accedit a sortir amb un d’ells, però que una vegada a l’aparcament van arribar els altres. Després, va començar a sentir-se malament i va acabar patint una agressió sexual grupal, no desitjada ni consentida, sota la coacció de veure’s envoltada pel grup de joves.

Segons van dir inicialment alguns testimonis, que van afirmar desconèixer que la noia necessités ajuda, així que no van acudir a donar-l’hi, van veure el grup amb globus a les mans, cosa que els va fer pensar que estaven consumint l’anomenat ‘gas del riure’, una droga de moda des de fa uns anys a tot Europa.

Es tracta d’una substància amb propietats sedatives i analgèsiques de llarga tradició en l’ús mèdic, principalment en l’àmbit odontològic, que, entre d’altres, produeix pèrdua de consciència i problemes en l’equilibri quan s’inhala, ja que passa directament als pulmons i d’allà al corrent sanguini.

La jove va declarar haver consumit, a més, alcohol i cocaïna, igual com la resta, i per això els efectes de l’òxid nitrós van poder veure’s potenciats pel primer, ja que tots dos són depressors del sistema nerviós central.

El rastreig del cotxe

Pel que sembla, l’agressió hauria continuat després a l’interior del vehicle d’un dels implicats, vehicle que també està sent rastrejat pels investigadors, tot i que de moment no s’han produït detencions.

Quan els joves se’n van anar al seu cotxe, la noia va demanar ajuda a un home, que a més li va deixar el telèfon mòbil per trucar a l’amiga amb qui havia sortit de festa, una noia de la seva mateixa edat que era dins de la discoteca, aliena als fets que estaven passant a l’exterior.

A partir d’aquell moment, les dues van trucar a la mare de la segona noia i totes tres van acudir, al voltant de les set del matí de dissabte, a un hospital de la ciutat de València, on la jove va ser explorada per la ginecòloga de guàrdia i per un forense, seguint el protocol d’agressions sexuals.

Les violacions s’han duplicat

El Ministeri de l’Interior no diferencia en la seva recollida de dades estadístiques les violacions grupals de les individuals, però en tot cas el creixement de les agressions sexuals amb penetració és més que preocupant. 

Notícies relacionades

De fet, s’ha duplicat el nombre de violacions denunciades a la Comunitat Valenciana comparant xifres actuals amb les d’abans de la pandèmia. Aquell any, el confinament i les mesures restrictives de la mobilitat ciutadana per contenir el virus van ajudar en la caiguda de tots els delictes, inclosos els d’índole sexual, que no han deixat de créixer des del 2018.

Així, el 2022 es van registrar 349 violacions en tota la Comunitat Valenciana, un 97,2% més que les comptabilitzades el 2019, any en què hi va haver 177 denúncies per aquest delicte. L’increment més gran, de gairebé un 63%, es va produir a la província d’Alacant, seguida de la de València, on l’augment va ser d’un 27,4%, amb 154 casos de violació.