ÚLTIMES DECLARACIONS DAVANT EL JUTGE

L’assassí va tornar al lloc del crim... i es va menjar un arròs amb llamàntol

Un amic d’Antonio Caba, a la presó per matar dos empresaris a Manzanares (Ciudad Real), explica com actuava l’assassí i com es van quedar amb la finca d’una víctima

5
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

La gravació el mostra dempeus, al costat d’un micròfon i davant del jutge. Un cambrer de Manzanares (Ciudad Real) declara sota jurament. Ha sigut amic i ha fet negocis amb Antonio Caba, que és a la presó acusat de matar i fer desaparèixer dos empresaris el 2019 i 2022.

La Guàrdia Civil va recuperar els dos cadàvers de Juan Miguel Isla i Jesús González Borrajo submergits en dos pous pròxims els mesos de març i juny. En la seva declaració davant el jutge, a la qual ha tingut accés CAS OBERT, canal d’investigació i successos de Prensa Ibérica, l’home admet que el seu amic, acusat dels dos crims, «m’ha manipulat. Jo estava cec i l’he defensat», explica. Afegeix que «m’ha enganyat i m’ha ficat en un embolic...»

Jesús María González i Juan Miguel Isla van ser assassinats a Manzanares (Ciudad Real). /

CAS OBERT

Aquesta casa serà per a tu

El cambrer confessa que, tres dies després de la desaparició de Juan Miguel Isla, el 25 de juliol del 2022, ell va acceptar participar en un frau per aconseguir una de les finques de la víctima. «Aquest contracte és fals. Tot això ho ha fet Antonio Caba i em va ficar allà... Em va dir: ‘Aquesta caseta serà per a tu’», en al·lusió a la casa que hi havia dins de la finca de la víctima.

Segons el seu testimoni, Caba –que d’acord amb la investigació de la Guàrdia Civil havia assassinat i tirat a un pou l’empresari tres dies abans– va copiar la firma de la víctima d’un altre contracte per tancar la suposada venda quan l’home ja estava mort. El cambrer va explicar que ell i Caba van acudir a un bar de Daimiel i «jo vaig firmar, tot és inventat». Des d’aleshores, i amb el legítim amo desaparegut, ell es va quedar amb la casa i Caba, amb la resta de la finca.

«El gilipolles se n’ha anat»

Juan Miguel Isla havia desaparegut tres dies abans que s’apropiessin de la seva finca. Des d’aleshores, Caba i el seu amic, que no sabia el que havia passat, parlaven del cas. «Em deia: ‘Ara el gilipolles, que se n’ha anat per aquí’». En altres gravacions que consten en el sumari, avançades per CAS OBERT, Caba parla amb una altra persona que fins i tot apunta que la víctima podria haver-se’n anat amb prostitutes.

Des d’aquell mes de juliol fins al gener del 2023, Caba i el seu amic van continuar fent vida normal. També dins de la finca i de la casa. El cambrer va recordar davant el jutge alguns episodis ocorreguts allà, al lloc on el seu amic hauria matat l’empresari, llavors oficialment desaparegut. Caba hi acudia amb certa freqüència i «estava obsessionat» per netejar les cortines. Un altre dia, al setembre o l’octubre, ell va arribar allà i va agafar dos o tres pots d’aiguarràs o alguna cosa d’això i els va llançar per les parets», suposadament per acabar amb «les puces i els mosquits».

Caba va repetir aquests episodis de neteja del lloc del crim en altres ocasions, segons la declaració del seu antic amic: «Em trucava i em deia: ‘¿Ets al camp?’ i, sent jo allà amb la meva parella, arribava ell i agafava aquests productes de neteja i en llançava com un boig a terra».

Ana Rosa i Facebook

El mes de gener, CAS OBERT va avançar que la Guàrdia Civil vinculava la desaparició de Juan Miguel Isla amb la d’un altre empresari, Jesús González Borrajo, ocorreguda el 2019, i que s’investigava la mateixa persona pels dos casos. El cambrer recorda en la seva declaració com a testimoni davant el jutge que va parlar amb Antonio Caba d’aquest assumpte, especialment del que deien «a Ana Rosa», en al·lusió al programa d’Ana Rosa Quintana a Telecinco. Poc després, la Guàrdia Civil va recuperar el cotxe del segon desaparegut, que havia sigut abandonat a Albacete. El testimoni recorda que va ser ell el que va avisar Caba, després d’assabentar-se’n «per Facebook».

Les investigacions van avançar. La Guàrdia Civil va col·locar un micròfon al cotxe del sospitós i va escoltar els seus pensaments en veu alta. Poc després, va detenir pel crim Antonio Caba i un jubilat, Gaspar Rivera. Al març, van recuperar el cadàver de Juan Miguel Isla dins d’un pou. Al juny van recuperar el cos de l’altre desaparegut. Davant el jutge, el cambrer explica que mai va imaginar que el seu amic pogués ser un assassí: «no he desconfiat, jo és que he estat cec amb aquest home. M’ha manipult... cec, cec. L’he tingut en un altar, si és que l’he defensat».

Gaspar Rivera i Antonio Caba, els dos acusats dels crims de Manzanares, en una imatge del sumari. /

CAS OBERT

«Senyor Antonio»

Va recordar, en aquest sentit, que Caba «passava a la caserna de la Guàrdia Civil i li deien el senyor Antonio», a causa que tenia amistats «que són alts càrrecs de la Guàrdia Civil» a la zona de Manzanares. I que ells tampoc «van notar res del perfil que tenia aquest home».

Notícies relacionades

Sobre el veritable caràcter del seu antic amic, va aportar una anècdota que es va produir al lloc del crim: «Vam fer al gener un arròs amb llamàntol, que va comprar els llamàntols un amic meu, i ell (Caba) va anar allà a menjar... Quina sang freda cal tenir per menjar allà. I va estar allà assegut menjant després d’haver fet el que va fer allà. Si és que no se li notava que era així aquest home... Inimaginable».

Antonio Caba és a la presó pels dos assassinats i no ha declarat ni davant la Guàrdia Civil, que el va detenir, ni davant el jutge. A la presó hi ha també Gaspar Rivera, el jubilat que va confessar haver-lo ajudat a desfer-se del cadàver de Juan Miguel Isla. Encara falten per conèixer-se els resultats de l’autòpsia, per saber com va morir Isla i que establiran si l’empresari va ser llançat viu o mort al pou. També, les anàlisis de l’arma, una pistola Astra 9 de canó llarg, que podria haver sigut la utilitzada per matar-lo.