Diversos desapareguts

Tragèdia a la discoteca: pugen a 13 els morts en l’incendi de Múrcia

Les flames es van originar a Fonda Milagros, on vint persones celebraven un aniversari, i es van propagar al local contigu

El sostre de la discoteca es va ensorrar, dificultant la recuperació de les víctimes, amb un nombre que va anar augmentant durant tot el matí

4
Es llegeix en minuts

La ciutat de Múrcia es va despertar aquest diumenge amb la tràgica notícia que un incendi durant la celebració d’un aniversari en una discoteca va costar la vida a 13 persones.

Era diumenge a les sis del matí quan les càmeres instal·lades al Pico del Relojero, al Parque Regional del Valle, van detectar foc a la zona d’Atalayas. Alhora, diverses trucades al 112 confirmaven que hi havia foc a la discoteca Teatre del carrer Isla Cristina, si bé algunes fonts van matisar després que podria haver començat a la primera planta del local annex Fonda Milagros i que d’allà es va propagar al Teatre i al Golden.

L’Ajuntament de Múrcia va mobilitzar tots els efectius dels bombers, més de 40 i 12 vehicles (tant de l’Infante com d’Espinardo). «Gràcies a això el foc no es va estendre als diferents negocis d’Atalayas», explicava ahir el regidor de Seguretat Ciutadana i Emergències, Fulgencio Perona.

No obstant, no van poder evitar la catàstrofe: 13 morts i 4 ferits. Aquests últims són 2 dones de 22 i 25 anys i 2 homes de 41 i 45, que van haver de ser atesos per inhalació de fum. Després es va saber que altres persones van arribar a diversos hospitals de la ciutat de Múrcia pel seu propi peu i que cap estava greu.

A les set del matí, una hora després que comencés l’incendi, el foc estava controlat i es va declarar extingit a les vuit. La zona més castigada va ser la de Fonda Milagros, on part del sostre no va aguantar les altes temperatures a què es van arribar dins l’espai i es va acabar ensorrant.

Sorpresos per les flames

Segons informen fonts pròximes al cas, les víctimes mortals eren al pis superior, es van veure sorpresos per les flames i no van poder sortir. Aquestes fonts assenyalen que alguns dels cossos estaven completament calcinats.

Els morts estaven celebrant el trenta aniversari de l’Eric, un ciutadà nicaragüenc que va perdre la vida, igual que la seva mare i el seu germà Sergio.

La deflagració va provocar un tall de llum a tota la zona que va obligar totes les discoteques del voltant a desallotjar els clients i treballadors. «Vaig veure una noia sortir de la discoteca en flames», assegura una cambrera de Callejón, un local pròxim. Dues noies més, que eren al Golden, una discoteca pròxima, també eren a la zona buscant unes amigues que van passar la nit a Fonda Milagros.

Durant el matí es va assistir a un dolorós degoteig de noves víctimes, que anaven apareixent mentre avançaven les tasques de desenrunament. A les 10 del matí l’alcalde de MúrciaJosé Ballesta, que va anar cap al lloc dels fets tot just conèixer l’existència del foc, informava de 4 morts, que pujaven a 6 mitja hora després i a 7 a les 11.30. Dues hores després, els bombers ja comptaven 11 víctimes mortals i, a les dues del migdia, ja eren 13.

Dificultat per identificar els cadàvers

Abans del migdia ja treballaven a l’interior del local la Policia Judicial, l’equip de Medicina Legal i el jutge per identificar els cossos. «No està sent gens fàcil», va reconèixer el regidor.

La situació era complexa també per treure els cadàvers. La part del sostre que encara no havia cedit amenaçava en tot moment de fer-ho, per la qual cosa es va haver de fer un treball previ per apuntalar l’estructura.

«Els treballs d’extracció estan sent extenuants. Els bombers surten, s’estiren a terra amb oxigen, beuen aigua...», va comentar Ballesta, que va aprofitar per informar que l’ajuntament havia establert un punt d’assistència per als familiars al Palau dels Esports, on Protecció Civil, la Creu Roja i els psicòlegs van estar atenent els familiars de les víctimes que anaven arribant. A més, recollien informació sobre el nombre de persones desaparegudes. «Lògicament, estan arribant famílies que no han pogut trobar un ésser estimat, però això no significa que sigui aquí. Pot ser a qualsevol lloc», va assenyalar Ballesta.

De fet, el nombre de desapareguts s’anava reduint i no sempre comportava un augment de les víctimes mortals. «A poc a poc es van aclarint les situacions conflictives que es van produint», va afirmar.

Familiars, treballadors de la zona i curiosos es van acostar al llarg del matí al carrer Isla Cristina per conèixer els detalls del succés. Yofre Herrera, un equatorià amic dels desapareguts, confirma que hi havia unes 20 persones en l’aniversari: «Alguns se’n van anar abans de l’incendi i porten tot el matí preguntant als hospitals però no els trobem».

Tres dies de dol

Notícies relacionades

La Policia Científica i la Judicial del Grup d’Homicidis i els investigadors del cos de Bombers treballen sense descans per esbrinar els motius que van causar la deflagració, tot i que ja han avisat que poden trigar setmanes a saber-ne les causes. En concret, es necessitaran diversos dies perquè baixin les altes temperatures interiors dels immobles sinistrats.

L’Ajuntament de Múrcia ha decretat tres dies de dol pels morts i ha suspès totes les activitats lúdiques a la ciutat i pedanies.