EDUCACIÓ SEXUAL I NOVES TECNOLOGIES

Els pares d’un dels menors d’Almendralejo: «El nostre fill no és cap delinqüent però sí que ha jugat amb una pistola»

Una setmana després que esclatés el cas dels ‘nus’ de nenes amb IA, els progenitors d’un dels menors implicats parlen de l’esdevingut

Els pares d’un dels menors d’Almendralejo: «El nostre fill no és cap delinqüent però sí que ha jugat amb una pistola»

M. R. G.

5
Es llegeix en minuts

Una tarda de diumenge normal i corrent. A casa. En família. La mare, en cert moment, rep una trucada: «¿Has vist això? ¿Saps si el teu fill ha fet alguna cosa?», són les paraules que escolta a l’altre costat del telèfon. «Jo després de penjar vaig a buscar el nen. Em vaig posar descomposta i vaig començar a preguntar-li que què havia fet, que d’on venien aquestes fotos». 

Aquest és el relat que fa la mare d’un dels nens implicats en el cas dels ‘nus’ de nenes amb intel·ligència artificial (IA) a Almendralejo, que va esclatar diumenge passat, dia 17, després que la ginecòloga, divulgadora i mare d’una de les nenes afectades, Miriam Al Adib, revelés el cas a les seves xarxes socials i ‘El Periódico d’Extremadura’, del grup Prensa Ibérica, ho publiqués en la seva edició digital aquell mateix dia. Ha passat una setmana des que el succés va saltar al focus mediàtic nacional –i fins i tot internacional– i evidenciés la falta de control en l’ús de les tecnologies que fan els joves i també d’educació sexoafectiva dels xavals: «El nostre fill no és cap delinqüent, ni cap monstre, però sí que ha jugat amb una pistola. El noi és molt manipulable, tenen una edat en la qual volen encaixar, ser un més, com els altres, i no va ser conscient que el joc i la broma no era cap joc ni cap broma», diu el pare, que no para de pensar que «just uns dies abans» l’havia deixat sense el control dels pares al mòbil: «Com que tenia límit de temps, em va insistir que l’hi tragués, només per a aquella tarda», rememora. «En la maleïda hora que aquest nen ha agafat el mòbil», just intervé la mare.

«Tenen una edat en la qual volen encaixar, ser un més, com els altres, i no va ser conscient que el joc i la broma no era cap joc ni cap broma»

Aquests pares, de qui aquest diari no revelarà les seves identitats per preservar la privacitat del menor, no volen justificar ni exculpar les accions del seu fill, però sí visibilitzar el patiment que el cas també ha suposat per a les altres famílies: «Això ha sigut una lliçó per a tothom: per als nens, per a les nenes i per als pares», diu ell. «El nen n’està molt penedit. Jo ho sé com a mare. Ell s’aixeca amb ulleres, amb els ulls inflats de plorar. La nostra casa no és la mateixa des d’aquell diumenge. Hem estat sense dormir, sense menjar. Jo me n’he anat a passejar hores i hores, però entre les vinyes, perquè no volia ni veure la gent. I continuo tenint molta ràbia dins, hem tret llagrimotes com punys», explica la mare. «És molt dur entrar amb el teu fill a la comissaria i veure com li llegeixen els drets», narra.

Conscienciació

Aquests pares també s’han intentat desconnectar aquests dies: «Jo m’he deixat de posar el Facebook perquè, és clar, al final t’entra curiositat veure què és el que està dient la gent i jo he llegit comentaris com que les famílies dels nois deuen estar molt tranquil·les. Aquesta gent no ha sigut a casa meva, no sap el que estem passant», diu la mare. «La tele tampoc la volia posar, perquè ha sortit a tot arreu», intervé el pare. «És que això ha sigut nou per a nosaltres, si aquest cas hagués sortit en un altre costat, com altres coses que passen, nosaltres ho estem veient amb el nen i l’advertim, però què havíem de saber que això existia», afegeix ella.

«Nosaltres sí que el vam avisar que si li surt una cosa rara a internet no hi punxi, que no es posi en coses de grans, però és que fins i tot en els jocs normals que tenen ells al mòbil de futbol els surten finestretes amb coses de nus. És que tu entres en una pàgina i et pregunten ‘¿en tens 18?’ Marques sí i ja està, hi hauria d’haver algun altre tipus de control. El tema del mòbil és molt perillós, és una eina molt bona però també pot ser una tragèdia», explica el pare.

«Fins i tot en els jocs que tenen ells al mòbil de futbol els surten finestretes amb coses de nus. És que tu entres en una pàgina i et pregunten ‘¿en tens 18?’ Marques sí i ja està»

Aquests pares recorden que sí que han parlat amb el seu fill sobre temes sexoafectius però admeten que hauria de ser un assumpte en què també intervingués la comunitat educativa i la societat: «Nosaltres hem parlat el normal, l’advertim de les coses, que en sigui conscient, però és que de vegades els nois van per davant de nosaltres, tant en tecnologia com en el sexe. Això mai ho hauríem vist venir. Doncs sí, si a l’escola parlessin d’aquestes coses, igual que han d’utilitzar les noves tecnologies per a d’altres, seria positiu. Sens dubte tot aquest món digital necessita un control més fort», admeten.

Vetat el mòbil

De moment, a casa seva, el noi té vetat el mòbil: «Ell està castigat, amb el mòbil i amb altres coses, i el seu càstig seguirà. Igual que ja l’hem castigat altres vegades si ha portat algun suspens, però això és molt pitjor, tant de bo hagués portat tot suspens i no aquesta història», lamenta la mare. «I el que hem fet també és treure’l de tots aquests grups, que estava amb nens que ni coneixia de res, amics d’amics d’amics, ni tan sols sap qui són exactament. Li hem dit: ‘tu amb els teus amics de sempre’», explica.

Notícies relacionades

Ell i ella encara estan assimilant tot el que ha passat, i el seu fill també, però sobretot esperen que del cas surti un aprenentatge comú perquè no torni a passar res semblant: «Ni a Almendralejo ni enlloc».

Les actuacions de la Policia Nacional pel cas ja estan en mans de la Fiscalia de Menors. Fins a quinze nois han sigut identificats pel mateix i s’ha recollit declaració a una trentena de víctimes a Comissaria.