TRIBUNALS

L’enorme ‘factura’ que MasterChef vol cobrar als activistes que van tirar pintura al seu restaurant

Membres de Futuro Vegetal van tirar pintura al luxós local de Madrid. Només els danys als uniformes dels cambrers ascendirien a 4.000 euros

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

El dia de Sant Valentí, quatre activistes de Futuro Vegetal, un grup que es defineix com «un col·lectiu de desobediència civil i acció directa que lluita contra la crisi climàtica mitjançant l’adopció d’un sistema agroalimentari basat en plantes». Van entrar al restaurant MasterChef, a Madrid, i van tirar pintura vermella i negra per tota la sala.

Els quatre activistes van ser detinguts per la Policia Nacional i el seu cas està sent investigat pel jutjat número 31 de Madrid. La primera valoració dels danys causats per aquesta «acció no violenta» arriba als 85.000 euros, segons ha sabut CAS OBERT, canal d’investigació i successos de Prensa Ibérica.

«¿Tenen menjar vegà?»

L’incident es va produir cap a dos quarts de dues del migdia del 14 de febrer. Dos dels quatre activistes de Futuro Vegetal havien reservat una taula a nom de Víctor per menjar al luxós restaurant, al carrer Velázquez de Madrid. A la seva arribada, segons la declaració del cap de sala del local, un d’ells va començar a fer fotografies a la carta del local i li va preguntar si tenien «menjar vegà».

Davant la negativa de l’empleat i la sorpresa de la resta de clients, dos dels joves, una dona rossa i un home moreno, van començar a tirar pel local pintura vermella i negra que portaven dins de dues ampolles d’aigua. Alhora, un tercer activista gravava el que estava passant.

Mentre diversos empleats del restaurant miraven de reduir-los, un dels cambrers va sortir al carrer i va demanar ajuda a una patrulla de la policia que era per la zona. Els quatre activistes van ser detinguts. Una d’elles és sueca, un altre és equatorià i un tercer, madrileny; el quart anava indocumentat. Dos d’ells viuen a Lleida, un a Granada i un altre a Las Rozas (Madrid).

Dos dels homes ja havien sigut detinguts per la policia després de participar en altres accions de protesta al juny i desembre del 2022. Cap dels quatre va voler declarar davant la policia i tots van quedar en llibertat, acusats d’un delicte de danys.

Una de les activistes de Futuro Vegetal que van tirar pintura al restaurant /

Futuro Vegetal

Local reformat

El jutjat 31 de Madrid investiga l’incident i mira de determinar la quantia econòmica en la qual va ser perjudicat el restaurant, que havia sigut totalment reformat un mes abans de patir l’atac, segons van declarar els seus responsables. La primera valoració amb què compta és la que va realitzar la mateixa directora d’Operacions de l’establiment. Va declarar que havien hagut de tancar el local durant 45 minuts i va fer-ne una valoració provisional, tot i que detallada, dels possibles danys, que va entregar a la policia.

En aquest document valora en 25.000 euros els danys ocasionats per la pintura sobre el logo de MasterChef i en 15.000 euros més els danys en diferents estris de fusteria, als quals afegeix diferents quantitats per danys al divan (6.000 euros), la paret (3.000), el terra (3.000), la gespa de l’entrada (6.000), l’alfombra (2.000), el joc de taula (1.500 euros) i els uniformes dels empleats (4.000 euros més).

L’empresa va valorar en 25.000 euros els danys causats per la pintura al logo original de MasterChef. També hi va incloure danys al joc de taula, les parets, el terra i fins i tot a les invitacions que van fer als clients que van ser testimonis de l’incident

També, fins a arribar a la quantitat de 85.000 euros, inclou a la llista de danys les pèrdues generades en reserves de clients per a aquell dia i en les invitacions per compensar-los pel mal moment que van viure (5.000 euros). Un pèrit designat pel jutjat podrà ratificar o rebatre aquestes quantitats, com també l’informe definitiu de la companyia d’assegurances del restaurant.

Notícies relacionades

Futuro Vegetal, per la seva banda, ja va reivindicar l’autoria de l’atac el mateix dia que es va produir. Tant a Twitter com a Telegram, va publicar: «Actuem. Omplim de pintura la sala principal del restaurant del famós programa de televisió MasterChef. El dia de Sant Valentí diem ‘no’ a les subvencions a la indústria càrnia». Afegia que «els activistes portaven uns menús elaborats pel mateix col·lectiu on podia llegir-se: menú basat en plantes, al costat d’un cor».

A més d’aquest atac, integrants de Futuro Vegetal van participar en els últims mesos en tot tipus d’accions i sabotatges no violents. Entre d’altres, l’assalt a una pista de l’aeroport de Barajas, la interrupció del trànsit a l’M-30 de Madrid, llançament de pintura contra la seu d’una cadena d’hamburgueses i, el més conegut potser, quan dos activistes es van enganxar als marcs dels quadros de les ‘majas’ de Goya al Museu del Prado, un altre cas en el qual encara estan pendents de ser valorats els danys que van poder causar en el patrimoni artístic.