LLEI DEL ‘SÍ ÉS SÍ’

Primeres paraules de la víctima de ‘La manada’, després de la rebaixa en la condemna a un dels seus violadors: «No podré refer la meva vida»

La noia agredida sexualment per cinc homes en els Sanfermines del 2016 se sent «decebuda» després que el TSJ de Navarra hagi restat en un any la pena d’Ángel Boza: «Una altra vegada em posen als peus dels cavalls»

Primeres paraules de la víctima de ‘La manada’, després de la rebaixa en la condemna a un dels seus violadors: «No podré refer la meva vida»
2
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Primer va ser violada salvatgement per cinc homes en un portal de Pamplona durant els Sanfermines del 2016. Després, va patir l’assetjament d’una altra «manada virtual» que, des de l’anonimat de la xarxa, la va qüestionar i va insultar durant mesos, aprofitant el vot particular del jutge que va veure «gresca» en el vídeo que van gravar els seus violadors. Ara, la víctima de ‘La manada’ intenta comprendre i digerir per què la justícia ha rebaixat la condemna a un dels seus agressors.

«Una altra vegada em deixen als peus dels cavalls, no puc refer la meva vida mai». Aquestes han sigut les primeres paraules de la noia, segons apunten des de l’entorn de la víctima a CAS OBERT, després de saber que el Tribunal Superior de Justícia de Navarra canvia de 15 a 14 anys de presó la pena d’Ángel Boza, en aplicació de la llei del ‘sí és sí’, com havia sol·licitat el condemnat.

Una llei que no va demanar

La seva advocada, Teresa Hermida, ja treballa en el recurs amb què s’oposaran davant el Tribunal Suprem a aquesta decisió judicial i lamenta l’«efecte devastador» que la resolució del TSJN ha causat en la víctima i la seva família. «Ella no entén que una llei que gairebé porta el seu nom, malgrat que ella mai la va demanar ni va encapçalar, hagi acabat beneficiant un dels seus violadors. Se sent decebuda i, el més preocupant, una altra vegada revictimitzada», denuncia.

La rebaixa en la condemna de Boza suposa un dur cop en el procés de recuperació de la noia, que fa set anys que està en tractament psicològic, va haver d’abandonar els seus estudis universitaris i fins i tot marxar durant almenys tres mesos a viure a l’estranger. «Aquesta decisió judicial per a ella és la gota que fa vessar el got en un procés al qual la noia no veu final», lamenta Hermida.

Revictimitzada

«Té la sensació que mai deixaran que superi el que ha patit. Quan sembla que està tirant endavant, amb molt d’esforç, sempre arriba una cosa que la torna al dia de la violació i torna a començar», afegeix.

Notícies relacionades

L’advocada recorda que la víctima ja va haver de fer front a la filtració de les seves dades personals i fins i tot de les imatges de la seva agressió sexual: «Parlem d’una noia molt jove que ha sigut agredida sexualment, qüestionada i insultada públicament pels seus violadors i per alguns jutges, posada en dubte d’una part de la societat, assetjada a les xarxes socials, que ha vist el seu nom i fins al centre on estudia publicats per tot arreu, que ha suportat que un dels seus agressors li escrigués una carta de perdó fictici per mirar d’obtenir permisos penitenciaris...».

La decisió del TSJN és «la gota que fa vessar el got» en tot aquest periple que la víctima porta a les seves espatlles des de fa set anys», afegeix Hermida, que recorda «la importància que té per a una víctima de violació sentir que pot confiar en el sistema, en les institucions». Una confiança que, en vista de tot el que ha passat, en el cas de la víctima agredida per ‘La manada’ està cada vegada més minvada».