Sentència

Condemnat a 22 anys de presó per matar un nen de tres anys al cremar la casa de la seva exparella a València

Rafael A. B. va calar foc a diversos mobles al replà del pis de la seva exdona en l’avinguda Malva-rosa de València

Un jurat popular el va considerar culpable i Fiscalia i acusació particular demanaven la presó permanent revisable

Condemnat a 22 anys de presó per matar un nen de tres anys al cremar la casa de la seva exparella a València
2
Es llegeix en minuts

Rafael A. B. ha esquivat la màxima pena contemplada en el Codi Penal. La Fiscalia i l’acusació particular sol·licitaven la presó permanent revisable a aquest home que va ser considerat culpable per un jurat popular d’incendiar la casa de la seva exparella a l’avinguda Malva-rosa amb la intenció de venjar-se d’ella, i com a conseqüència, va morir un nen de tres anys i dos menors i la seva mare van resultar ferits de gravetat. La magistrada de la secció Primera de l’Audiència Provincial ha condemnat a 22 de presó Rafael, que a més ara haurà de pagar indemnitzacions per un import total pròxim als 375.000 euros per la mort del petit i les lesions i seqüeles que van patir la resta de les víctimes.

La sentència, dictada a partir del veredicte de culpabilitat emès per un jurat popular el 6 de juliol passat, declara l’acusat autor d’un delicte d’incendi amb perill per a la vida i integritat de les persones en concurs ideal amb un delicte d’homicidi i tres delictes de lesions.

La magistrada que va presidir aquest judici descarta imposar la pena de presó permanent revisable al considerar que el reu va incórrer en un delicte d’homicidii no d’assassinat, com sostenien les dues parts, al causar la mort del menor.

«Va decidir venjar-se de la seva exparella»

Els fets, tal com va declarar provat el jurat, van passar el 10 de desembre del 2020, quan l’acusat es va desplaçar des de la localitat murciana de San Javier a València i es va dirigir a l’edifici de cinc plantes del barri de la Malva-rosa on pensava que continuava vivint la seva exparella, que s’havia mudat a la localitat de Catarroja.

Com que no va aconseguir veure-la ni poder parlar amb ella, cap a les 19 hores, «decidit a venjar-se» de la seva excompanya –tal com recull la sentència– es va introduir a la finca, va pujar a la quarta planta i va calar foc a un sofà, uns mobles i uns estris que estaven apilats al costat de la porta del pis on creia que ella continuava residint.

Aquesta acció va provocar un incendi de grans dimensions i va generar una important fumarada que va arribar a la planta superior de l’edifici, on vivien una dona amb els seus tres fills menors d’edat.

Aquesta veïna va mirar de posar-se fora de perill amb els nens –de tres, set i nou anys, respectivament– baixant les escales cap a la quarta planta, però no va poder continuar pel fum i les flames.

Notícies relacionades

El més petit dels nens va morir asfixiat per la inhalació de fum, mentre que la seva mare i els dos germans van resultar ferits per la mateixa intoxicació i per cremades.

La sentència dictada ara per la Secció Primera de l’Audiència de València no és ferma i pot ser recorreguda en apel·lació davant la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià.