Violència sexual

El massatgista violador de la Bisbal, a les seves víctimes: «El que passa aquí, es queda aquí»

El massatgista violador de la Bisbal, a les seves víctimes: «El que passa aquí, es queda aquí»

El Periódico

7
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«El que passa aquí, es queda aquí». Quan una de les dues dones recorda aquestes paraules que el massatgista Francesc C.P. va pronunciar poc abans d’agredir-la sexualment al seu despatx de la Bisbal d’Empordà, l’altra assenteix i confirma que també a ella li va dir el mateix. En l’entrevista que totes dues mantenen amb EL PERIÓDICO, descriuen una manera d’actuar del seu presumpte violador massa similar. La primera denunciant refereix una agressió sexual que va tenir lloc el juny del 2022, quan acabava de fer els 15 anys. La segona detalla fets del juny del 2016, quan en tenia 34. Hi ha tres denunciants més, segons fonts policials. Però sospiten que en són més. Per això han promogut aquesta notícia: per animar-les a denunciar. Perquè passi el fet oposat al que va ordenar el presumpte violador, i tot el que ha passat en aquest despatx surti d’aquest despatx.

La primera denúncia

El juny del 2022, els pares de la primera denunciant, a causa de la càrrega d’entrenament que arrossegava la seva filla, van buscar un especialista per tractar-li les contractures musculars. No va fer falta anar gaire lluny: aquest matrimoni tenia un altre fill, una mica gran, que sortia amb la filla de l’investigat. Francesc C.P. Més conegut amb el sobrenom de ‘Neke’,Francesc C.P. és un veí de la Bisbal de 52 anys, casat i amb fills, arrelat al municipi i vinculat a entitats socials i al club de bàsquet.

No és fisioterapeuta, però, esgrimint un títol no homologat, ha ofert durant gairebé dues dècades els seus suposats coneixements de massatgista a veïnes de la Bisbal atenent-les al seu despatx. Als pares de la primera denunciant els va semblar una bona idea que la seva filla anés amb el ‘Neke’.

Despatx al garatge

Durant les tres primeres cites, el pare de la noia va ser present en les sessions. Explica que la consulta és una construcció rectangular encaixada al final del garatge de la vivenda familiar, que no té finestres, que està il·luminada amb un llum de sal i que durant els massatges posa música de relaxació. El pare no va poder acompanyar la seva filla a la quarta sessió. 

En aquesta última, ‘Neke’ va retenir l’adolescent durant més de dues hores. «Et donava hora per començar però mai sabies quant duraria la sessió», explica el seu pare, que afegeix que el presumpte violador ordenava que ningú truqués a la porta del seu despatx sota cap concepte mentre ell estigués atenent alguna dona. 

«No expliquis res»

La menor prefereix no concretar què va passar durant la quarta sessió, però sí que assegura a aquest diari que el ‘Neke’ la va obligar a despullar-se per complet, malgrat que ella s’hi va oposar, i també afirma que li va fer tocaments a les zones íntimes. Afegeix que s’hi va resistir activament i que va arribar a forcejar amb ell per mirar d’impedir-l’hi.

Després, assenyala que el presumpte massatgista es va absentar un instant després de la presumpta agressió per anar al bany i la va deixar sola al despatx. Quan va tornar, va acabar amb una sessió que va tornar a ser més o menys normal. El mateix ‘Neke’ va ser qui la va portar de tornada a casa amb cotxe, un trajecte durant el qual li va repetir insistentment que no havia d’explicar res, que no volia problemes i que era un secret que els dos portarien a la tomba. La menor, perquè el deixés sortir del cotxe, va prometre no dir res. Però ja havia pres la decisió d’explicar-ho a casa. Quan trobés la manera de fer-ho. 

«Una vivència que marcarà la nostra vida»

Els pares la van veure arribar cansada del massatge, i abatuda anímicament. «Però no vam imaginar en cap cas el que havia passat», lamenta el pare. La noia va marxar de colònies dos dies després i va tornar al cap d’una setmana. Al tornar, va explicar el que havia passat a la seva mare. «La meva dona em va trucar per avisar-me. Em va dir que m’explicaria una cosa horrible que marcaria la nostra vida», recorda el pare, que, en presència de la menor, remarca quant que va patir fins que es va animar a explicar-ho: el ‘Neke’ era el pare de la nòvia del seu germà gran i ella no volia fer-los mal.

El matrimoni, commocionat per l’avís de la seva filla, va parlar amb l’advocat Carles Monguilod i aquest els va animar a acudir als Mossos, una decisió que van prendre sota la pressió afegida que imposen les dimensions reduïdes de la Bisbal. Per exemple: el mateix dia que van formalitzar la denúncia, el ‘Neke’ i la mare d’aquesta denunciant van coincidir en un acte escolar. Aquesta família ha hagut d’afrontar des d’aleshores una situació complexa, que ha esquitxat moltes víctimes secundàries, també de l’entorn del denunciat. «Però tornaríem a fer-ho», insisteix el pare, que demana a la resta de víctimes que alcin la veu: «Pels nostres fills, tenim el deure de fer-ho». 

La segona denúncia

La segona denunciant, representada per l’advocat Ernest Plaja, va saber per una veïna de la Bisbal que una noia havia denunciat finalment el massatgista. «Ja que la noia diu la veritat, a mi em va passar el mateix», va respondre a la veïna, en una reacció que suposava revelar per primera vegada un mal record que havia guardat «en un calaix» el juny del 2016. 

«Tenia mal a l’esquena i el meu company em va dir que coneixia el ‘Neke’ del club de bàsquet», explica a aquest diari. Igual que relata la família de la primera denunciant, també aquesta segona va acabar al despatx d’aquest encara presumpte violador per consell del seu entorn més pròxim. Ella va anar-hi amb aquest investigat en dues ocasions, durant les quals ell li va demanar com a la resta que es despullés del tot, una ordre que la dona, que llavors tenia 34 anys, no va acceptar, tot i que sí que va accedir a treure’s el sostenidor mentre estigués boca avall. En la segona sessió, segons recull la seva denúncia, el ‘Neke’, mentre li feia massatges a les cames, es va treure la samarreta, es va recolzar sobre ella i va començar a respirar libidinosament. Després, per sorpresa, li va introduir un dit a la vagina. 

Porta tancada amb clau

La dona assegura que es va aixecar de cop, va veure que havia tancat la porta del despatx amb clau i que la clau no era al pany; va tenir un atac de pànic, creient que no tenia manera de sortir d’allà, i es va posar a plorar. El ‘Neke’ la va manipular per apaivagar-la: la va abraçar per l’esquena i, després, la va convèncer per reclinar-la de nou i acabar fent-li massatges als pits i dient-li que eren «molt bonics». «Quan va acabar, li vaig dir que tot estava bé, perquè em deixés sortir», finalitza el seu relat per a aquest diari, presa de les llàgrimes. Tant a aquesta dona com a la menor, el massatgista els va escriure whatsaps durant els dies següents per assegurar-se que no diguessin res.

Notícies relacionades

«Jo no em vaig atrevir a denunciar-ho», lamenta la segona dona. «Vaig pensar que només m’hauria passat a mi. Ara me’n penedeixo tant», diu mirant a la noia i al seu pare, torturada pel pensament que una denúncia el 2016 potser hagués pogut impedir algunes de les agressions posteriors. «Tu necessitaves fer el teu procés i ara has denunciat», la consola i li agraeix el pare.

Després d’informar ‘La Vanguardia’ de la detenció del ‘Neke’ després de la primera denúncia de la menor, l’abril del 2023, van aparèixer dues víctimes més, la segona denunciant entre aquestes. Actualment, tal com va avançar l’ACN, hi ha cinc denúncies tot i que una d’aquesta incumbeix a fets ja prescrits. L’investigat es troba en llibertat i l’advocat Monguilod mirarà d’unificar totes les denúncies en una causa única que busca el testimoni de més víctimes que trenquin l’encanteri d’«el que passa aquí, es queda aquí», que ha prevalgut durant tants anys a la Bisbal.