Investigació policial

Els Mossos: «Els Casuals es van reestructurar després del cop del 2009 i van evolucionar a la marihuana»

Els Mossos: «Els Casuals es van reestructurar després del cop del 2009 i van evolucionar a la marihuana»

ARCHIVO

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Àrea Central d’Investigació de Persones dels Mossos d’Esquadra ha sigut el grup de policies encarregat d’acumular una bona part dels indicis a partir dels quals el Jutjat d’Instrucció número 12 de Barcelona va activar el cop policial desencadenat contra els Casuals FCB el 9 de juny.

Segons un atestat policial consultat per aquest diari, els Mossos, en col·laboració amb la Policia Nacional, després de mesos de vigilància i escoltes telefòniques, han arribat a la conclusió que l’organització dels Casuals FCB –facció ultra sorgida dels Boixos Nois del FC Barcelona que ja va ser desarticulada el 2010– s’havia tornat a regenerar després que els seus principals líders abandonessin la presó, fa dos o tres anys, i s’havia adaptat al ‘boom cannàbic’ que es viu a Espanya i, en concret, a Catalunya des del 2015.

Mateixos responsables

En l’atestat, els investigadors expressen aquesta conclusió amb les paraules següents: «Després del cop policial del 2010, l’organització criminal Casuals es va reestructurar de nou i, amb la finalització de la condemna de presó que tenia el seu líder Ricardo Mateo farà menys de dos anys, ha agafat força i ha evolucionat de manera important, i s’ha diversificat al lucratiu negoci del cultiu i tràfic de la marihuana». Per aquest motiu, l’operació feta contra aquest ressorgiment dels Casuals va ser batejada policialment amb el nom d’Hidra, l’ésser mitològic de diversos caps que era capaç de regenerar-se cada vegada que tallaven un dels seus colls.

Al llarg de la investigació, els Mossos afirmen haver pogut acreditar «de manera fefaent» que tots els investigats «formen part d’una agrupació molt nombrosa de persones que, amb caràcter estable, persistent en el temps i amb una clara organització jerarquitzada amb un repartiment de funcions entre els seus membres, tenien una única finalitat: cometre delictes per lucrar-se i assegurar la supervivència de l’empresa criminal». Els seus màxims responsables, segons la policia catalana, continuen sent els mateixos que «fa més de deu anys» i «el seu lloc de reclutament, també, el grup d’animació radical del FC Barcelona anomenat Boixos Nois». 

Dos homicidis no aclarits

En aquest últim han detingut 27 persones, 12 de les quals han ingressat preventivament a la presó i la resta ha quedat en llibertat amb càrrecs. El líder, Ricardo Mateo, es troba en parador desconegut perquè quan els investigadors van mirar de detenir-lo no era al seu domicili. La Generalitat va optar per distribuir en diferents presons els 12 principals investigats per evitar que poguessin intimidar la resta de presos si coincidien en un únic centre penitenciari.

La causa judicial està oberta pels delictes d’homicidi, segrest, tinença d’armes, tràfic de drogues, extorsions i pertinença a organització criminal. Sobre el delicte d’homicidi, en concret, el jutge vol aclarir quin grau de responsabilitat tenen els Casuals en dos assassinats de traficants recents.

Assassinats de traficants

El primer és el del germà de Rachid Gdari, raper conegut com ‘el Sardina’. Mohamed Gdari va ser assassinat a trets a Badia del Vallès el febrer passat. Un pistoler el va sorprendre al costat del local d’apostes Golden, al carrer de Zaragoza de la població, el va cosir a trets i després va fugir amb bicicleta. Mohamed, com Rachid, era traficant. Les converses telefòniques intervingudes van captar converses entre alguns investigats que assenyalen, segons els policies, que tenien informació sobre el cas.

El segon assassinat amb què la causa relaciona altres detinguts –no amb la majoria– és el d’un altre traficant que va ser assassinat en un prostíbul de Gràcia un mes de després, al març. Els autors materials d’aquell crim, ja detinguts i empresonats, van ser sorpresos quan transportaven el seu cadàver embolicat en plàstic –per desfer-se’n– per la Via Augusta.

Violència, extorsió i cànnabis

Notícies relacionades

L’atestat dels Mossos recull també accions violentes d’alguns dels investigats contra aficionats del Sevilla, de l’Osasuna i de l’Espanyol. Contra els primers, alguns detinguts van mirar de fer un atac a Girona. Contra els segons, alguns sospitosos presumptament van assaltar bars on es trobaven membres rivals i van provocar destrosses i lesions greus.

El delicte de segrest investigat té relació amb un episodi durant el qual van retenir il·legalment un ciutadà marroquí que van colpejar i van amenaçar greument per obtenir informació sobre una plantació de marihuana. Les extorsions són, com havia passat prèviament, abans del cop del 2010, un mecanisme que suposadament utilitzen els Casuals per acovardir amos d’establiments nocturns amb l’objectiu d’aconseguir que se’ls contracti per fer-se càrrec de la seguretat dels locals.

Temes:

Barcelona