Investigació

Les bessones d’Oviedo escrivien sobre suïcidi a les seves llibretes però no van deixar nota

La Policia revisa el material trobat a l’habitació d’Anastasia i Alexandra, que fa només una setmana van comunicar a l’escola que no anirien al viatge de final de curs

Les bessones d’Oviedo escrivien sobre suïcidi a les seves llibretes però no van deixar nota
6
Es llegeix en minuts

L’Anastasia i l’Alexandra, les bessones russes de 12 anys d’Oviedo mortes divendres al llançar-se per una finestra del seu edifici, no van deixar cap nota de suïcidi però la idea de treure’s la vida era molt present en el seu dia a dia.

Això és almenys el que es pot deduir del material trobat al seu domicili i que ara està investigant la Policia Nacional. Els agents intenten posar una mica de llum al tràgic succés en el qual van morir les dues germanes, descrites com bones estudiants, alumnes integrades sense problemes a l’escola, amb bones amigues, dues preadolescents totalment normals.

Fonts pròximes a la investigació van indicar que de moment no s’ha descobert cap nota de suïcidi, cap carta de comiat. En canvi, apunten, a les llibretes que ara s’estan repassant amb minuciositat apareixen freqüents referències al suïcidi. Les bessones escrivien de forma habitual sobre treure’s la vida, una idea amb la qual, d’alguna manera, estaven obsessionades, segons es dedueix d’aquest material manuscrit.

Les fonts consultades per aquest diari no van poder confirmar, però, altres dades publicades pel diari ‘El Mundo’ en les quals es parla de la troballa de dibuixos relacionats amb la mateixa temàtica en aquestes llibretes. Segons aquestes fonts, els dibuixos correspondrien a una de les dues bessones, que seria la que podia mostrar més interès per la temàtica suïcida.

Tots aquests indicis reforcen la idea que feia temps que l’Anastasia i l’Alexandra planejaven treure’s la vida. També sembla que va en la mateixa línia una dada coneguda ahir. Les bessones feien sisè i la setmana que ve –dimarts– tenien el viatge de final de curs i del cicle de primària. Era una excursió de diversos dies a Madrid, una cita important per a l’alumnat, però les bessones van comunicar al centre fa una setmana que no realitzarien el viatge.

Malgrat el profund dolor que ha sacsejat la comunitat educativa de l’escola pública de La Ería, el centre ha decidit mantenir el viatge, i així ho ha comunicat a les famílies, per intentar aixecar l’ànim dels alumnes i allunyar-los, en la mesura possible, de l’impacte de la tragèdia.

En l’entorn de les bessones l’Anastasia i l’Alexandra creix el dol, el dolor i la ràbia per una tragèdia que ningú va poder preveure. Fonts pròximes a la família han indicat que els seus pares, Igor i Olga, ell encara ingressat a l’Hospital Universitari Central d’Astúries, encara no poden entendre el que ha passat. Diversos amics, sense èxit, van intentar acompanyar-los a les instal·lacions hospitalàries, on el personal sanitari els va indicar que ja estaven acompanyats i segurs. La comunitat de residents a Astúries vinculada als països de l’Est ha rebut moltes mostres de suport i està pendent de tot el que la família pugui necessitar, també en el cas que s’haign de traslladar les restes de les nenes fora d’Espanya. En aquest sentit, algunes fonts han indicat que la mare hauria mostrat el seu desig que l’Alexandra i l’Anastasia fossin enterrades a Rússia, tot i que van matisar que no consta que el matrimoni hagi pres cap decisió definitiva al respecte.

A l’escola pública La Ería, la ràbia i el silenci continuen sent la tònica entre professors i alumnes. A les mostres de condol rebudes durant el dia, alguns docents que impartien classe a l’Anastasia i l’Alexandra han respost fent veure que el cop, inesperat, ha sigut tan fort que la comunitat està totalment trencada, incapaç de parlar ni de preguntar-se pels motius que van portar les nenes a treure’s la vida.

L’Associació de Mares i Pares de La Ería va emetre un comunicat en el qual expressaven la seva profunda consternació davant el tràgic succés: «En nom de la nostra associació, volem expressar les nostres més sinceres condolences a la família i sol·licitar encaridament el màxim respecte i privacitat, tant per a ells com per a la comunitat escolar, en aquests delicats moments. D.E.P.», van publicar en una de les seves xarxes socials.

Dissabte també es van reproduir altres mostres de condol i suport a les famílies. L’arquebisbe d’Oviedo, que oficiava dissabte a la tarda una cerimònia de confirmació per a adults, va parlar de les bessones russes del carrer Facetos: «Misteriosament, van caure d’un sisè pis en un vol contrari a l’esperança. Ens assenyala a tota la societat que alguna cosa estem fent malament», va sentenciar a la catedral de la ciutat.

En l’entorn més íntim, les amistats de les bessones russes, dissabte a la tarda van dipositar diversos objectes al portal número 47 del carrer Facetos, on vivien les nenes. L’«altar» inclou diverses espelmes, una branca tallada d’un arbre i dos cors vermells recolzats en uns pals i lligats amb un llaç. També hi han deixat un llibre, ‘Màgia d’una nit d’estiu’, una novel·la de gènere fantàstic de la popular escriptora de literatura infantil i juvenil Maite Carranza que barreja una història de fades amb la de l’estada a Dublín d’una jove obligada a fer-se passar per la seva germana.

Al portal es van succeir les imatges de dol durant la tarda. Un grup de joves, entre els quals hi havia una companya de classe de les bessones, va posar-hi més espelmes. Una dona russa va resar i va dipositar també una petita ofrena.

En una jornada de dol oficial decretat el dia anterior per l’ajuntament, el silenci i el dolor es feia extensible al seu entorn més pròxim. La frase més repetida, com el primer dia, era la de «no els pot haver passat això a elles».

El final de les seves vides contrasta amb la manera com havien viscut fins ara a Espanya, on van arribar el 2018, procedents de Rússia.

L’entorn d’amistats del matrimoni indica que la situació política al seu país i el compromís del pare, Igor Zuev, amb els opositors a Putin va portar la família a buscar una altra vida lluny de casa seva. Quan van arribar a Espanya, les bessones van anar directament a l’escola de La Ería. No sabien parlar espanyol, però van trigar molt poc a adaptar-se. Tothom les descriu com dues estudiants molt ben integrades, amb amigues, bones notes i sense problemes aparents en l’àmbit social i familiar. Tot i que fonts de la investigació han explicat que s’analitzaran tots els escenaris possibles, també l’assetjament escolar, l’entorn educatiu i les amistats de les nenes descarten aquesta possibilitat.

La normalitat en la vida de l’Anastasia i l’Alexandra contrasta amb la maniobra que van executar divendres, quan van sortir de casa amb les motxilles, camí de l’escola. En comptes de prendre aquesta direcció, es van amagar. Tot fa suposar que van sortir abans que el seu germà petit, que hauria sigut acompanyat pel seu pare fins a l’escola. L’Alexandra i l’Anastasia podien haver tornat a entrar a casa o bé s’haurien amagat a les escales. El cert és que van arribar a l’últim pis, tres més amunt d’on vivien elles, al sisè, on la Policia va trobar més tard les seves motxilles.

Notícies relacionades

Cap a les nou del matí, l’Alexandra i l’Anastasia van saltar per la finestra i van morir a l’instant. Els seus cossos van quedar estesos en una zona de vianants que connecta els carrers Facetos i Alejandro Casona. Un veí va trobar-ne els cadàvers i va trucar immediatament a la Policia. Cap a les 9.15 hores, els fets van passar molt ràpidament: els agents van arribar a la zona i el pare, alertat de la situació, va sortir de casa cridant, completament fora de si.

Al lloc dels fets es va desplaçar personal especialitzat en assistència psicològica per ajudar els pares, que posteriorment van ser traslladats a l’HUCA. Els cossos de les nenes van ser enviats a l’institut anatòmic forense per fer-los l’autòpsia i una família d’amics dels pares va anar a l’escola a recollir el germà de les bessones, el fill petit d’Igor i Olga, que té deu anys.

Temes:

Oviedo