Assetjament

Astúries investigarà el possible cas d’assetjament a la jove que es va treure la vida a Gijón

«La mateixa escola s’ha posat a disposició de qualsevol investigació», detalla el president Adrián Barbón

Astúries investigarà el possible cas d’assetjament a la jove que es va treure la vida a Gijón

M. L. P. P. / P. T.

3
Es llegeix en minuts

El president del Principat d’Astúries, Adrián Barbón, ha anunciat aquest diumenge que l’executiu regional obrirà la investigació «pertinent» amb «tota la contundència» per esbrinar què és el que ha passat en el cas de la jove de Gijón de 20 anys que es va treure la vida després de, pel que sembla, haver sigut víctima d’assetjament escolar en el seu antic centre, La Asunción. «Sembla que la mateixa escola s’ha posat a disposició de qualsevol investigació», ha apuntat Barbón, que ha apostat per «reforçar els protocols» per a aquest tipus de cas.

La matinada de divendres a dissabte es va difondre per les xarxes socials una suposada carta que va escriure de pròpia mà explicant haver patit episodis d’assetjament escolar en el passat en la seva antiga escola. Aquest centre va enviar hores després un comunicat a totes les famílies per expressar «la seva total consternació» per l’ocorregut i es va posar a disposició de la família de l’exalumna «i si fos necessari de les autoritats» de cara a investigar el possible cas de ‘bullying’ sobre l’estudiant, que va deixar el centre concertat el 2017 per seguir els seus estudis en un altre lloc. El tràgic final de la noia també va sumir en la més gran de les tristeses els seus pròxims. També l’alcaldessa, Ana González, va condemnar «un fet terrible». «Ens solidaritzem amb la família i mostrem el nostre afecte davant un moment en el qual ho estan passant realment malament», va afirmar la regidora, que va insistir en la necessitat de «condemnar tots els casos d’assetjament». «No hi ha assetjament petit. Cap pot ser justificat per provocar el riure. Només fa mal, de vegades tan terrible que condueix a una situació de no retorn i un dolor infinit. Només podem denunciar aquestes situacions i aquelles persones que deixen tan desprotegides a d’altres», va continuar. Finalment, va assenyalar que «des de l’Ajuntament esperem que es pugui aclarir el que el va conduir a aquesta situació i que aprenem individualment i col·lectivament a condemnar l’assetjament i no veure’l com una cosa de nens».

Per la seva banda, el president del Principat va incidir que és «molt important» que la gent entengui que quan es coneix una situació d’assetjament escolar, i davant la «mínima sospita, no es pot mirar cap a una altra banda», siguin docents, alumnes, companys o pares. «Cal denunciar-ho perquè, per desgràcia, quan no es talla pot desembocar en una tragèdia com la que hem viscut», ha afirmat Barbón, que ha anunciat la posada en marxa d’una tasca d’investigació amb «tota la contundència».

Notícies relacionades

Davant l’assetjament escolar, ha advocat per «buscar fórmules», ja que «si la barrera dels centres educatius no serveix perquè no visualitzen, no són capaços de localitzar o, en alguns casos, perquè no el volen localitzar» és necessari habilitar «altres mitjans a través d’altres recursos que permetin actuar». La mort de la jove ha deixat a Barbón «malestar» i «moltíssima decepció», «tristesa» i «emprenyament», un sentiment «col·lectiu» de la ciutadania, perquè «no pot ser que per un assetjament una persona perdi la vida».

A més, el president del Principat ha fet una trucada a la «reflexió conjunta» de la societat, a la qual ha exposat que «cal perdre la por i el tabú de dir quan algú necessita ajuda psicològica», que ha instat que és necessari «demanar-la». «Jo vaig anar al psicòleg de jove, i soc el president del Principat», ha dit Barbón, que ha animat els joves i les persones adultes que passin una situació complicada que «no dubtin mai a demanar ajuda». L’Administració regional compta amb un pla de salut mental «en marxa» per reforçar l’atenció, si bé «el primer de tot és que la gent perdi la por de demanar ajuda», ha conclòs.