Robatoris violents

Dos dels arrestats en l’ocupació de Gràcia, al top 20 europeu de reincidència

  • Són delinqüents que es mouen per tot el continent i que canvien de nom: un ha utilitzat 26 identitats falses

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han desallotjat dues greus ocupacions delinqüencials assentades a Barcelona: l’anterior seu d’una antiga empresa de transports que s’havia convertit en un hotel de lladres que martiritzava els veïns del Poble-sec i un pis del carrer Romans en el qual s’havia instal·lat una banda que reunia dos dels carteristes més buscats d’Europa.

La unitat d’investigació del districte de Gràcia ha investigat durant els últims tres mesos aquest segon grup. Segons ha detallat el sergent Rafael Roig, es tractava de nou homes i una dona que tenen entre 19 i 35 anys. Procedeixen de França tot i que alguns també estaven fitxats per policies de Bèlgica i Alemanya. Feia aproximadament mig any que estaven instal·lats a Barcelona. Vuit vivien al pis de Gràcia i els altres dos, que eren parella, residien –ocupant– al carrer Tordera. Aquests segons eren els que tenien contacte a Barcelona amb persones que compren telèfons robats i els envien a Tànger (el Marroc).

Roig ha aclarit que l’ocupació havia generat problemes de convivència a la finca del carrer Romans i que actuaven com un grup criminal dedicat a cometre furts, robatoris violents i també robatoris amb força contra establiments comercials tancats. Entre els implicats acumulen cent antecedents policials només a Espanya. Però el seu historial, ampliat amb dades de policies d’altres països, els assenyala com a lladres que el que fan és viatjar per Europa robant, sobretot a turistes. Per fer-ho, es canvien el nom, per mirar d’eludir les diferents justícies nacionals. Un ha utilitzat 26 identitats falses.

Robatori de patinets

Els integrants del grup utilitzaven patinets elèctrics sostrets per desplaçar-se al centre de la ciutat i, una vegada allà, cometien furts i robatoris per després fugir ràpidament i refugiar-se als pisos ocupats. El treball coordinat dels investigadors i agents de seguretat ciutadana de la comissaria de Gràcia va permetre interceptar un dels membres de la banda i recuperar 12 mòbils sostrets.

Després de la detenció de la persona que portava els telèfons i de les gestions d’investigació, es van anar identificant la resta de membres del grup i els seus líders principals. El 27 de març es va organitzar un dispositiu policial que va permetre la detenció de la resta d’integrants del grup als seus domicilis.

A l’interior dels pisos es van recuperar una trentena de mòbils sostrets, vuit patinets elèctrics, una bicicleta elèctrica, multitud d’aparells electrònics, documentació de víctimes, diners, roba i complements utilitzats per cometre els fets delictius.

Notícies relacionades

Els detinguts van quedar en llibertat després de passar a disposició judicial i declarar davant el jutge.

A Barcelona, els Mossos treballen amb el Pla Tremall de lluita contra la multireincidència i durant els mesos de gener i febrer han identificat 6.877 persones amb antecedents.