Investigació en marxa

Cau una xarxa d’estafes liderada per un menor: «Et deixaré 14 cèntims al compte, ¿em sents?»

  • La Policia Nacional desmantella una xarxa liderada per un jove que no havia complert la majoria d’edat i que ha enganyat 200 persones i usurpat 350.000 euros

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un informàtic menor d’edat liderava una banda criminal que ha estafat a més de 200 persones a Espanya. La Policia Nacional té constància que, a través dels seus enganys, ha aconseguit quedar-se amb 350.000 euros que les víctimes tenien al seu compte corrent. Actualment, un de cada cinc delictes denunciats a l’Estat es comet en l’entorn digital. 

El jove, que encara no havia complert els 18 anys, havia dissenyat pàgines web fraudulentes de 18 entitats bancàries que operen a Espanya. A aquestes pàgines, manipulades pel grup criminal, enviaven les víctimes, «pescades» a través d’un SMS o correu electrònic i notificant-los suposadament que els seus comptes corrents havien patit una bretxa de seguretat

Les pàgines web, que simulaven ser les de les entitats bancàries en les quals les víctimes dipositaven els seus estalvis, eren monitoritzades en temps real pels membres de la banda, explica Elisa Rebolo, portaveu de la Policia Nacional. Si la víctima entrava a la web i introduïa les seves dades personals, els estafadors trucaven de seguida. En la conversa, un dels estafadors fingia ser un treballador del banc disposat a ajudar-la per solucionar aquest problema de seguretat.

La Policia Nacional ha facilitat unes gravacions –amb la veu distorsionada d’estafador i víctima– en les quals s’aprecia com es desenvolupava aquesta conversa. L’estafador enreda la víctima assegurant-li que se li estan cobrant uns pagaments que aquesta la persona en realitat no ha fet i que li ha de facilitar uns codis per cancel·lar els suposats cobraments. El que l’estafador està fent en realitat és ordenar moviments bancaris que la víctima, al facilitar-li els codis, està acceptant que es portin a terme. 

La portaveu Rebolo explica que a través d’aquest procediment treien diners en efectiu del caixer, o sol·licitaven crèdits ràpids, o desviaven quantitats a comptes corrents que tenien sota el seu control o fins i tot invertien en criptomonedes. 

En el vídeo adjunt a aquesta notícia s’observa la insistència de l’estafador a la víctima, que es nega a pagar, i ell finalitza la conversa amenaçant-lo de buidar el seu compte corrent i deixar-lo només amb 14 cèntims. «¿Em sents?», diu abans de penjar. 

Compravenda de cotxes

La banda obria comptes corrents a noms d’altres víctimes i obtenien les seves dades a través d’aplicacions de compravenda d’objectes de segona mà, sobretot cotxes. Els estafadors feien creure a propietaris de vehicles que estaven interessats a adquirir-lo i fins i tot arribaven ingressar una quantitat de diners com a avançament de bona voluntat i, a continuació, demanaven una fotografia del DNI per les dues cares. Si el venedor acceptava, amb aquestes dades la banda obria un compte corrent al qual desviava els diners d’altres víctimes. 

Notícies relacionades

Rebolo aclareix que aquests «venedors» de cotxes també eren estafats sovint. Per pagar una nova quantitat, els estafadors els feien creure que els enviarien un Bizum amb la quantitat de diners prèviament anunciada telefònicament. Però el que enviaven en realitat era una sol·licitud de diners per aquesta quantitat. La víctima sovint no s’adonava del que estava acceptant i acabava enviant la quantitat a l’estafador en lloc de rebre-la. 

En l’operació Libèl·lula s’han arrestat 24 persones a Cadis, Màlaga i Barcelona. Vuit han ingressat preventivament a la presó. El líder de la banda, menor d’edat, ha ingressat en un centre de règim obert. La Policia Nacional demana que es desconfiï de trucades de números desconeguts i que mai es facilitin dades personals o bancàries via telefònica o per SMS. L’entitat bancària mai sol·licitarà informació personal a través d’aquests mitjans.

Temes:

Estafes