INVESTIGACIÓ

¿Com saber si hi ha una banda llatina al teu barri? Guia per desxifrar les seves pintades o «‘placazos’»

Marquen territori i anuncien els seus atacs amb grafitis en parcs, façanes i pistes de bàsquet. La pintada «3030» anuncia una guerra entre dos grups rivals

¿Com saber si hi ha una banda llatina al teu barri? Guia per desxifrar les seves pintades o «‘placazos’»
5
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

AD3 no és una pintada qualsevol en una paret de qualsevol barri. Significa «amor de tres», però no és un grafiti romàntic ni sexual. La seva traducció és: la banda dels Dominican Don’t Play està en aquesta zona i la considera el seu territori.

L’empremta dels DDP als carrers espanyols està darrere d’altres pintades aparentment innocents com 4.4.16 (la seva combinació numèrica preferida, que fa referència a les lletres D, la quarta de l’alfabet, i P, la setzena), a més del número 3, i EOEEE (el seu crit de guerra abans d’atacar membres de bandes rivals).

Els integrants de les bandes llatines formen una subcultura, tenen el seu propi llenguatge, el seu idioma. Tatuatges, robes, colors, símbols, gestos amb els dits o les mans, mocadors... Els investigadors de les Brigades d’Informació de la Policia Nacional se submergeixen en aquestes subcultures per poder lluitar contra la violència i evitar crims.

En els últims tres anys han detectat presència de bandes llatines a Madrid, Toledo, Guadalajara, Burgos, Valladolid, Astúries, Navarra, Saragossa, Alacant, València, Múrcia, Albacete, Tarragona, Barcelona i Mallorca.

Amb les pintades, que les bandes llatines anomenen «‘placazos’», anuncien que aquest parc o aquesta pista són seus. I avisen els integrants d’altres bandes que no s’acostin per la zona. Si ho fan, hi ha carta blanca per a la violència.

«Popote», els Trinitarios

Un «‘placazo’» o pintada en la qual es llegeix les inicials PPT significa popote. Aquesta és la firma que diu que allà regnen, o això presumeixen, els integrants d’un cor (grup) dels Trinitarios, la banda rival dels DDP i la guerra de la qual als carrers de Madrid va causar cinc assassinats i desenes d’incidents violents el 2022. Altres senyals que els Trinitarios volen fer seva una zona de la ciutat són el número 157 (que significa Original Trinitario), les inscripcions AD7 («amor de siete», número fetitxe dels Trinitarios), 1844, 3NI i les paraules Patria o Casa Trap.

La pintada més preocupant per als policies que lluiten contra les bandes llatines no diu res a ulls profans. Si en una paret apareix escrit «3030» això significa que allà a prop s’ha decretat una «guerra de bandes». «Anar a 3030» és una crida formal a anar a la guerra, a treure els matxets. Sol passar quan un territori està en disputa, sense amo clar, i qualsevol que aparegui on no toca pot resultar-ne ferit.

En l’últim crim de bandes ocorregut a Madrid, l’assassinat d’un jove de 15 anys anomenat William que tenia contactes amb els Trinitarios, l’assassí va cridar: «Fuck 7», un altre dels lemes i de les pintades preferides dels DDP, els seus rivals. Va passar a Villaverde, un barri on hi ha diverses zones en disputa entre els DDP i els Trinitarios.

Fonts policials expliquen que, a més de Villaverde, hi ha diversos districtes de Madrid que actualment es disputen integrants de les dues principals bandes. Són zones d’Usera i Carabanchel, sobretot alguns llocs dels districtes de Latina i de Ciudad Lineal. A la zona de Cuatro Caminos, en canvi, la lluita pel territori l’han guanyat, de moment, els Trinitarios. I així ho firmen a les parets i locals del barri: escriuen 4R o T4R, en al·lusió al cor (grup) ‘ trinitario’ que ha aconseguit la zona. Allà no entren ja bandes rivals i hi ha molt poques caigudes o baralles.

La marca de pota de gos

Els Bloods són una altra banda, de moment aliada dels Trinitarios en la seva lluita mortal contra els DDP. Relativament nous a Espanya, solen firmar els seus dibuixos i pintades amb una estrella de cinc puntes i el nom de la banda: Blood o «‘Mi sangre’». També utilitzen les inicials ADS («amor de sangre») i UBN (United Blood Nation).

Tenen presència i rang en algunes zones del centre de Madrid. Alguns dels seus membres porten tatuat a l’espatlla dreta el que anomenen «marca de pota de gos», tres punts que semblen l’empremta de l’animal, gairebé sempre cremades amb un cigarret.

Una pintada o ‘placazo’ on es llegeix Suu Whoop és el crit de guerra dels Bloods. L’han agafat d’una cançó del raper YD. Més preocupant és llegir en qualsevol mural del barri les inicials CK (Crips Kill) o el número 187. En llenguatge ‘blood’ això significa que allà a prop viu un jove, possiblement rival, al qual hi ha via lliure per atacar i, en el seu cas, matar.

Lleons, corones i rosaris

Els Latin Kings i els Ñetas són les bandes, totes dues d’origen equatorià, que primer es van implantar a Espanya. Eric Velastegui, àlies ‘el Padrino’, va fundar la secció Inca de la banda a la Comunitat de Madrid l’any 2000. ‘El Padrino’ fa gairebé vint anys que està a la presó per dirigir els Latin Kings i haver violat una jove, entre altres delictes. Aquesta setmana va ser detingut a la seva cel·la per investigadors de la Guàrdia Civil. L’acusen de continuar dirigint la banda des de la presó, entre altres delictes.

Les pintades preferides dels Latin per marcar territori són el número 5, la combinació 1.4.18, figures de lleons, corones i motius religiosos com rosaris i espines.

Els Ñetas firmen amb la N, amb la combinació de números 1.50 i també amb el dibuix de dos dits creuats, la salutació preferida del seu fundador, Carlos ‘la Sombra’. Els dos grups són presents sobretot en diferents zones de Vallecas. A la zona de Puente de Vallecas estan xocant i tenint incidents amb els Trinitarios.

El número 42

Notícies relacionades

Una altra banda violenta, els Forty Two, d’origen dominicà i creada a la presó de Chicago, és present sobretot en alguns llocs de la perifèria de la Comunitat de Madrid. Utilitzen combinacions del número 42 o 3.65 i també els agrada firmar amb inicials com PAP i PAPHU. La Policia va detenir al desembre el seu líder o suprema en un pis d’Alcorcón amb nou menors d’edat. Havien ferit greument un jove a l’estació de Las Águilas, a Latina.

En aquest barri de Madrid s’han deixat notar també integrants de l’última banda llatina i espanyola, la Mara Salvatrucha, d’origen salvadorenc. Els seus integrants i seguidors utilitzen el número 13 com a símbol en pintades i tatuatges. Firmen pintades amb les inicials MS i, de vegades, el número 503 en al·lusió a un grup dissident de la banda original.