14 detinguts

Vídeo | Cau un grup que robava bateries de motos elèctriques a Barcelona per instal·lar-les en patinets

L’empresa de lloguer afectada estima en dos milions d’euros els robatoris

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Agents dels Mossos de la comissaria de Sarrià-Sant Gervasi van desarticular entre el dilluns 30 i dimarts 31 de gener un grup criminal especialitzat en robatoris de bateries de motocicletes elèctriques de lloguer per hores. Els agents van detenir 14 persones com a presumptes autores de delictes de pertinença a grup criminal, robatori amb força, robatoris amb violència, danys, receptació i contra la seguretat del trànsit.

La investigació es va iniciar el setembre de l’any passat després que la policia tingués coneixement que s’havien denunciat al districte de Sarrià-Sant Gervasi (Barcelona) diversos robatoris de bateries de motocicletes elèctriques de ‘motosharing’. Les posteriors gestions d’investigació van constatar que el fenomen –en només quatre mesos– s’havia estès a tota la capital catalana.

Sistemes antialarma

Amb totes les informacions i amb la resta d’indagacions realitzades per part dels investigadors, es va aconseguir identificar els presumptes autors dels fets. A partir d’aquí, els agents van posar en marxa un dispositiu de seguiments i vigilàncies on van constatar que els lladres, a l’hora d’actuar ho feien en un grup conformat per tres persones i no dubtaven a fer servir la força de manera contundent per poder extreure les bateries de les motocicletes amb cisalles, ja que disposaven de diversos sistemes antialarma.

Els lladres utilitzaven VTCs per desplaçar-se des d’escassos metres del lloc d’on perpetraven el robatori, i així transportar les bateries sostretes per descarregar-les en un domicili que utilitzaven com a magatzem a l’Hospitalet de Llobregat.

El grup estava liderat per un home de 33 anys que té un total de 35 antecedents policials, i que acumula una gran activitat delictiva durant el 2022 amb més d’unes 20 detencions. La majoria d’aquests fets estan relacionats amb delictes de patrimoni, com ara robatoris amb violència, robatoris amb força i furts.

Els agents també van acreditar que el destí de les bateries eren establiments de reparació de patinets elèctrics, ja que una vegada arribaven a aquests locals, les desmuntaven i extreien les piles de liti, per posteriorment instal·lar-les als patinets i després vendre’ls a tercers.

Robatoris per valor de 2 milions

L’empresa de lloguer de motos elèctriques afectada va xifrar una afectació econòmica per la companyia superior als 2.000.000 d’euros amb gairebé 150 robatoris soferts durant els últims mesos. Cal remarcar que cada bateria té un valor aproximat de 2.000 euros amb un cost de reparació dels danys d’uns 500 euros, a afegir el greu impacte econòmic que implica per a l’empresa tenir aquests vehicles fora de servei durant diverses setmanes.

D’aquesta manera, entre el 30 i 31 de gener, els agents van realitzar una entrada a l’Hospitalet de Llobregat i dues entrades a Barcelona en tallers de reparació de patinets. Com a resultat del dispositiu, els Mossos van detenir 14 persones i en van denunciar dues més (principalment a l’Hospitalet de Llobregat, així com a Esplugues de Llobregat, Barcelona i Cerdanyola del Vallès).

Notícies relacionades

Amb aquesta operació la policia n’ha pogut resoldre més de 40 amb un total de 84 bateries sostretes. A més, a les diferents entrades, els agents van recuperar 10 bateries de motocicletes elèctriques, bateries desmuntades, més de 5.000 piles de liti i un patinet elèctric sostret per un valor estimat de 50.000 euros. No es descarta que es pugui relacionar els arrestats amb altres robatoris.

Els detinguts van passar a disposició judicial ahir dimecres i el jutge va decretar presó provisional per l’autor material i principal investigat. La resta de detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs.