Violència sexual

Escàndol als Feroz 2023: dues agressions sexuals, una denúncia de l’actriu Jedet i detingut el productor d’una pel·lícula nominada

Una dona denuncia davant la Policia una agressió per part de dos convidats (un va ser detingut immediatament) en la celebració que es va fer a l’Espai Ebre del Parc de l’Aigua de Saragossa | Un altre home presenta una altra denúncia pel mateix motiu, segons fonts de la Policia Nacional

Escàndol als Feroz 2023: dues agressions sexuals, una denúncia de l’actriu Jedet i detingut el productor d’una pel·lícula nominada
5
Es llegeix en minuts

Quan es van apagar els focus de la gala dels Premis Feroz 2023, que es va celebrar ahir a la Sala Multiusos de Saragossa, la festa posterior organitzada al recinte d’Espai Ebre, ubicat al Parc de l’Aigua, va acabar amb dues denúncies presentades per sengles agressions sexuals sofertes a l’interior del recinte i amb un home de 55 anys detingut, tal com ha avançat EL PERIÓDICO D’ARAGÓ, del grup Prensa Ibérica. Aquest últim passarà a disposició judicial aquesta mateixa tarda pel Jutjat d’Instrucció número 6, que està de guàrdia.

Aquest presumpte agressor, que pertany a la productora d’una de les pel·lícules nominades als premis Feroz 2023, és la persona que la Policia Local de Saragossa va detenir a la festa de l’Espai Ebre. Després d’una alerta, segons ha confirmat la presidenta de l’Associació d’Informadors Cinematogràfics d’EspanyaMaría Guerra, de l’actriu Jedet (va saltar a la fama per donar vida al personatge de Cristina Ortiz, ‘La Veneno’), que va ser la dona atesa pels agents. Segons la mateixa denúncia, l’arrestat hauria realitzat «tocaments al pit» de la víctima.

¿Qui és Jedet?


Carmen Jedet Izquierdo Sánchez, coneguda artísticament com a Jedet, és una actriu, cantant i activista pels drets LGTBIQ espanyola. Nascuda a Girona el 1992, va assumir la seva veritable identitat de gènere a l’edat de 12 anys, qüestió que sempre ha sigut present en la seva versàtil carrera artística i en la seva incansable defensa del col·lectiu trans. Va començar a donar-se a conèixer en xarxes socials sota el nom de ‘King Jedet’ i gràcies a la seva repercussió va aconseguir publicar el seu primer llibre el 2016, amb 24 anys, titulat ‘Mi regalo, diario de un corazón abierto en canal’, llibre seguit per ‘Efecto Mariposa’ el 2020. Es va iniciar en el món de la televisió interpretant papers secundaris a ‘Looser’ i a la popular sèrie de comèdia ‘Paquita Salas’, però la seva fama va arribar amb la sèrie ‘La Veneno’ on va donar vida a Cristina Ortiz, ‘la Veneno’, una de les icones més influents del col·lectiu LGTBIQ a Espanya. El seu èxit va ser tan gran que Jedet va aconseguir el premi Ondas a millor actriu per aquest paper, i així va continuar una carrera en la interpretació que ja ha travessat fronteres, amb el seu paper de Paula a la producció mexicana ‘Mujeres asesinas’.


Ara la Policia Nacional també vol saber la versió dels nombrosos testimonis presents a la festa. Mentrestant, continua la investigació d’un altre home sospitós per aquesta agressió, un altre membre de la productora de cine i company de l’agressor, pels mateixos fets denunciats per Jedet.

Segons ha pogut saber en primera instància aquest diari, passades les 6.00 hores d’aquest diumenge la Policia Local de Saragossa va rebre l’avís telefònic de l’equip de seguretat dels premis Feroz, encarregats d’aquest assumpte també en la festa posterior. Els agents municipals es van personar al recinte on es desenvolupava l’esdeveniment i van acabar detenint un home adult vinculat amb el món del cine, que va ser traslladat a dependències de la Policia Nacional, ja que finalment ha sigut la Unitat de Família i Dona (UFAM) que s’ha fet càrrec de la investigació. També s’investiga la participació d’un segon individu en la mateixa agressió i en les pròximes hores hi podria haver novetats.

Respecte a l’objecte de la denúncia, pel que sembla es tractaria de «tocaments al pit», tot i que serà la investigació que determini l’abast de l’agressió. La presumpta víctima va comunicar els fets als treballadors d’Espai Ebre, que van posar en marxa el protocol immediatament. La seguretat de l’esdeveniment es va encarregar de contactar amb les forces de seguretat, que es van personar al recinte.

D’altra banda, la Policia Nacional també ha registrat una segona denúncia per agressió sexual a l’interior del recinte, sent en aquest cas la víctima un home i el denunciat un altre home. En aquest cas no ha sigut detingut, almenys de moment. Tampoc hi va haver intervenció prèvia de la Policia Local.

L’organització dels Feroz condemna els fets

L’Associació d’Informadors Cinematogràfics d’Espanya (AICE), organitzadora dels Feroz, ha emès un comunicat, publicat a la seva pàgina web, en què ha remarcat que «repudia i condemna rotundament les agressions sexuals que s’han denunciat a la festa posterior a la gala dels Premis Feroz 2023».

«L’equip de seguretat de l’esdeveniment va intervenir tot just va assabentar-se del fet, aïllant els agressors i assistint les víctimes», han apuntat al document, en el qual han assenyalat que es va sol·licitar presència policial «de manera immediata», que s’han fet càrrec de les denúncies i investigació.

«Una vegada s’aclareixin els fets, els presumptes autors d’aquest fet lamentable seran vetats dels Premis Feroz i de totes les activitats organitzades per l’AICE», han assegurat. Així mateix, han ofert tot el seu suport a la víctimes i han afirmat que des de l’AICE sempre es treballa perquè els Feroz i tots els seus esdeveniments «siguin un lloc segur, per la qual cosa està col·laborant amb la policia per aclarir l’ocorregut».

Comunicat per l’ajuntament

Mentrestant, arran de la informació avançada per EL PERIÓDICO D’ARAGÓ, comencen a aparèixer les primeres manifestacions de condemna sobre els fets. El primer, l’Ajuntament de Saragossa, que ha afirmat que «lamenta profundament les informacions que s’estan coneixent a través dels mitjans de comunicació i reitera la seva absoluta condemna i repulsa davant qualsevol agressió sexual, i confia que les investigacions que ja estan en marxa puguin aclarir el succeït al més aviat possible».

Precisament aquest diumenge se celebra a Saragossa el dia del patró, San Valero, en què tota la ciutat viu un dia festiu als carrers amb activitats a la plaça del Pilar, museus i altres espais públics.

«Imatge negativa»

Notícies relacionades

El president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, s’ha sumat també a les mostres de rebuig per l’ocorregut a la festa dels Premis Feroz, «pel fet per si mateix i per la imatge negativa que es projecta de Saragossa a Espanya». «Manifesto la meva indignació davant les agressions sexuals denunciades als Premis Feroz», ha escrit al seu compte de Twitter.

A més, el president aragonès ha traslladat el seu «suport total a les víctimes» i ha demanat públicament «castigar els agressors i exigir explicacions a l’organització».

El 016 atén les víctimes de totes les violències contra les dones. És un telèfon gratuït i confidencial que dona servei en 53 idiomes i no deixa rastre a la factura. També s’ofereix informació a través del correu electrònic 016-online@igualdad.gob.es i assessorament i atenció psicosocial mitjançant el número de WhatsApp 600.000.016. A més, els menors poden dirigir-se al telèfon d’ANAR 900 20 20 10Tots els recursos contra la violència de gènere.