DESAPAREGUDA A ASTÚRIES

¿És aquesta l’última imatge de Sandra Bermejo abans de desaparèixer?

Un ciclista va fer la foto a Cabo Peñas el matí següent que se li perdés la pista | La família i SOS Desapareguts demanen ajuda per saber si és la dona que busquen des del 8 de novembre

¿És aquesta l’última imatge de Sandra Bermejo abans de desaparèixer?
4
Es llegeix en minuts
Tamara Morillo

La fotografia mostra una bici recolzada a la barana d’un dels senders de Cabo Peñas, el lloc més al nord d’Astúries. Una bici, els penya-segats i el mar. Al fons, a la dreta, en un lloc prohibit i perillós es veu una figura de dona que camina cap al penya-segat.

La imatge, a la qual ha tingut accés Cas Obert, canal d’investigació i successos de Prensa Ibérica, va ser capturada per un ciclista el matí del 9 de novembre, el matí següent a la desaparició, al mateix lloc, de Sandra Bermejo, la psicòloga de 32 anys de la qual no hi ha rastre des que va arribar a la zona amb el seu cotxe.

La va pujar a una xarxa social

L’home va guardar la imatge al seu telèfon mòbil i també la va compartir en una xarxa social. Les metadades confirmen que va fer la foto aquell matí a un quart d’onze. Després d’ampliar la imatge i analitzar-la, els pares i altres familiars de Bermejo no poden descartar que sigui ella, tampoc afirmar-ho, i demanen ajuda.

«La fotografia ha arribat a la família de la Sandra i l’han estudiat amb deteniment», explica Joaquín Amills, president de SOS Desapareguts i portaveu de la família, preguntat per Cas Obert. «El nostre equip d’experts també l’ha analitzat», afegeix, «i hi donem credibilitat: és Cabo Peñas, és aquell dia, aquell matí».

Entregada al jutjat

Respecte a la dona que es veu caminant a la imatge, «la família no pot descartar que sigui la Sandra, i per això demanem que si algú pot aportar-ne alguna dada o fins i tot si és una altra persona la que estava caminant, es posin en contacte amb l’associació». Es tracti de la Sandra o no, «és clau saber-ho», explica Amills. «Si no fos ella, també, ja que eliminaríem aquesta possibilitat».

Juan Manuel Medina, advocat de la família, explica a aquest mitjà que aquesta imatge s’ha entregat ja al Jutjat d’Instrucció 3 de Gijón, que investiga la desaparició de Sandra Bermejo, i que «s’ha sol·licitat una pericial antropomètrica, un estudi que permeti confirmar o descartar que aquesta dona que caminava en aquell moment pel penya-segat sigui la Sandra».

El jutge acaba d’ordenar a Orange que faci un duplicat de la targeta SIM de Bermejo per accedir als seus missatges de WhatsApp i de Tinder

Accés a les seves trucades

El magistrat Julio Juan Martínez, del Jutjat d’Instrucció 3 de Gijón, que investiga el cas, acaba d’ordenar a Orange que entregui un duplicat de la targeta SIM del telèfon mòbil de Bermejo per accedir als seus missatges de WhatsApp i de l’aplicació de contactes Tinder, per així «intentar noves vies d’investigació».

En una interlocutòria datada d’aquest dimarts, 27 de desembre, a la qual ha accedit Cas Obert, el jutge també sol·licita a la companyia telefònica «el trànsit complet i localització» de les trucades que Bermejo va fer i va rebre les setmanes anteriors a la seva desaparició, en concret des de l’1 d’octubre fins al 6 de novembre.

Agua de Estrellas i ayahuasca

Bermejo va sortir de casa el 8 de novembre. Apassionada de l’esport, del senderisme, va aparcar el cotxe a Cabo Peñas, el seu lloc favorit per estar-hi, pensar, per caminar. No van tornar a veure-la més. La psicòloga madrilenya no va acudir a la seva classe de teatre; no es va connectar a una videotrucada amb la família.

La seva casa va aparèixer ordenada, la nevera plena. Tenia plans els dies posteriors. Res feia pensar que volgués marxar. La principal hipòtesi de la policia és que la jove desaparegués voluntàriament. Com va publicar aquest mitjà, els agents han bussejat en la seva vida i han investigat un grup que realitza recessos espirituals, amb ayahuasca, anomenat Agua de Estrellas, al qual s’havia acostat quan va arribar a Gijón.

L’entorn de la dona no creu que ella hagi marxat per voluntat pròpia. «Desaparició voluntària seria que la Sandra ho hagués deixat tot enrere per iniciar una nova vida i creiem que no és el cas»,explicava fa uns dies Joaquín Amills.

Dos cotxes al costat del de Bermejo

Sense respostes, la família de la dona, el seu entorn i l’associació SOS Desapareguts lluita contra els elements, i contra el temps, per trobar respostes.

La nova petició al jutjat, l’estudi d’aquesta fotografia, se suma a d’altres que la família ha fet fins ara. Segueixen pendents que es prengui declaració a un grup de percebers que, tal com va avançar Cas Obert, haurien vistdos cotxes aparcats al costat del de Bermejo la matinada que va desaparèixer.

Els pescadors no han declarat

Segons van explicar a la família de Bermejo, quan anaven a pescar els pescadors van veure tres vehicles allà a les 7.30 hores,quan «l’habitual és que, en aquest lloc, i a l’esmentada hora, no s’observi cap trànsit de vehicles».

Notícies relacionades

«Esperem saber alguna cosa referent als tres cotxes», afirma l’advocat de la família. «De moment no tenim cap dada», reconeix. «Per a nosaltres, sens dubte, és molt important aquesta dada perquè continuem creient que la Sandra no va estar sola aquella nit», amplia Amills.

Tampoc es tenen encara notícies del resultat de l’anàlisi de la samarreta blanca trobada a la zona i de la qual la mateixa associació va alertar els agents. La família demana analitzar la foto cedida pel ciclista, per si es tracta d’una nova pista per poder trobar Bermejo: «La dona vesteix de negre, però si t’hi fixes, porta sota el que sembla una samarreta blanca».