Sentència

Condemnat a 24 anys de presó l’autor del crim del bar JM de Badajoz

El tribunal li imposa 15 anys de presó per assassinar a trets un jove de 27 anys, vuit per intentar matar el cosí del difunt i un més per tinença il·lícita d’armes | Aplica l’atenuant de confessió, perquè extemporània, entén que va ser «útil» per aclarir els fets preveu recórrer la decisió davant el TSJEx

Condemnat a 24 anys de presó l’autor del crim del bar JM de Badajoz
3
Es llegeix en minuts

L’Audiència Provincial de Badajoz ha condemnat a una pena de 24 anys de presó l’autor del crim del bar JM de Badajoz, que el jurat popular va declarar culpable d’assassinar de tres trets el jove de 27 anys Jonathan F. H. i també d’intentar matar el seu cosí, cosa que no va aconseguir perquè la pistola amb la qual el va encanonar se li va encasquetar, el dia de Nadal del 2019. El tribunal en la seva sentència, que es coneix sis dies després del veredicte, imposa al processat 15 anys de presó pel delicte d’assassinat amb traïdoria i vuit per la temptativa d’assassinat, en tots dos casos amb traïdoria, als quals afegeix un més per tinença il·lícita d’armes.

Quant a la responsabilitat civil, haurà d’indemnitzar la filla del difunt, que quan va morir el seu pare tenia 6 anys, amb 150.000 euros; la mare, amb 30.000 euros; la germana amb qui convivia, amb 20.000, i l’altra germana, amb 10.000 euros. Al cosí, per la seva banda, li haurà de pagar 3.000 euros. En total, la quantia ascendeix a 213.000 euros.

A més, José Miguel M. C. no podrà aproximar-se a menys de 500 metres ni comunicar amb la família del difunt durant 10 anys i tampoc podrà disfrutar de permisos penitenciaris fins a complir el 50% de la condemna. El processat es manté en presó provisional des del dia del crim, fa gairebé tres anys.

La fiscalia sol·licitava 35 anys de presó i una indemnització de 210.000 euros, mentre que les acusacions particulars, demanaven 39 anys de presó (25 per assassinat, 12 per temptativa i 2 per tinença il·lícita d’armes), així com 280.000 euros en concepte de responsabilitat civil per a la família de Jonathan F. H. i 12.000 euros per al cosí. Per la seva banda, la defensa plantejava la rebaixa en dos graus de tots els delictes, per la qual cosa les penes que proposava per al seu client eren de 3 anys i 9 mesos per l’assassinat consumat, d’un any per tinença il·lícita d’armes i un mes i 15 dies per amenaces, ja que no reconeixia la temptativa d’assassinat.

En la decisió, el tribunal, presidit pel magistrat Enrique Montero de Espinosa, aplica l’atenuant analògic de confessió plantejada per la defensa, ja que entén que, si bé el processat va trucar a la policia per confessar el crim i entregar-se gairebé una hora després dels fets, quan ja es coneixia que era l’autor i els investigadors havien visionat les imatges de les càmeres de seguretat del local que van gravar els fets, el reconeixement d’aquests va resultar «útil» per a la investigació. El codi Penal estableix penes d’entre 15 i 25 anys per als delictes d’assassinat amb traïdoria i el tribunal considera, després d’admetre com a atenuant simple la confessió, que la pena mínima legalment prevista en aquest cas «adequada» tenint en compte la naturalesa dels fets i l’atenció als principis de proporcionalitat i culpabilitat.

La defensa també demanava que es tinguessin en compte com aatenuants l’obcecació i la por insuperable –que el jurat popular la va rebutjar al considerar que el condemnat va actuar sabent el que feia– i la reparació del dany. Sobre aquesta última, la sentència recull que els 7.600 euros consignats a compte de la filla de la víctima en aquests tres anys (la major part en els últims mesos) és una quantitat «pràcticament irrellevant i no significativa» respecte a la que es demana per la fiscalia i les acusacions particulars, i que, a més, «no ha sigut efectuada per l’acusat, sinó per la seva parella» i aparentment només a fi de beneficiar-se d’una atenuació de la pena.

L’acusació particular, per la seva banda, va introduir en les conclusions finals l’agreujant d’acarnissament, que el jurat va rebutjar i que tampoc el tribunal admet.

Recursos davant el TSJEx

Notícies relacionades

L’advocat de la família del difunt, Fernando Cumbres, ha anunciat la seva intenció de presentar un recurs d’apel·lació davant la sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia d’Extremadura (TSJEx) contra la sentència, que no considera ajustada a la gravetat dels delictes pels quals el processat ha sigut declarat culpable. Els familiars de la víctima, segons va reconèixer, s’han sentit ofesos amb aquesta sentència. «La sentència demostra que surt barat matar», ha lamentat la mare de Jonathan F. H.

Per la seva banda, el lletrat del condemnat, Enrique González de Vallejo, creu que la sentència «recull fidelment» el veredicte emès pel jurat popular, tot i que discrepa amb part del contingut i entén que hi ha «motius» per recórrer-la davant el TSJEx. En aquest sentit, ha assenyalat que una vegada que l’analitzi amb deteniment, valorarà junt amb el seu client aquesta possibilitat.