Patrimoni important

Assaltat l’Arxiu Tarradellas del Monestir de Poblet

  • Els responsables del fons asseguren que no falta cap document rellevant del president Tarradellas

  • Els Mossos mantenen oberta la investigació per identificar els autors i l’objectiu de l’assalt

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Mossos d’Esquadra investiguen el robatori de documents històrics d’un dels edificis del complex del monestir de Poblet (Conca de Barberà, Tarragona), ocorregut durant aquest cap de setmana passat. Els lladres han obert una caixa forta de l’arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, situat a l’antic Palau de l’Abat del monestir, on es guarda un important patrimoni, com papers de l’època del president Josep Tarradellas.

Els responsables de l’arxiu Tarradellas han assegurat que els lladres no s’han emportat cap documentació històrica rellevant de Tarradellas, que va cedir el seu fons bibliogràfic i documental a la comunitat monàstica de Santa Maria de Poblet. Segons els treballadors, els delinqüents han obert un armari de seguretat ignífug que contenia documentació del president, un llibre manuscrit de Josep Maria de Segarra o la carpeta que el ‘lehendakari’ Íñigo Urkullu va cedir amb material del seu paper de mediador en el procés. L’abat de Poblet, Octavi Vilà, ha apuntat, per la seva banda, que els lladregots no s’han emportat res.

Segons ha explicat Vilà, l’assalt s’hauria realitzat la matinada de dissabte a diumenge. La hipòtesi que s’estudia és que el lladre o lladres van saltar la muralla per entrar al recinte, després haurien forçat la porta que dona a la carretera i haurien accedit a l’interior del Palau de l’Abat per una finestra situada entre la planta baixa i el primer pis, a la part posterior de la porta principal. A l’interior, haurien neutralitzat el sistema de seguretat col·locant portes i cartrons als sensors. A l’edifici no hi ha càmeres de seguretat, tot i que és un projecte que el monestir fa temps que té sobre la taula.

Aquest dilluns al matí, quan els treballadors de l’arxiu van arribar, es van adonar que la finestra era oberta. «Ens han vingut a buscar quan estàvem fent la missa conventual i hem pujat tots», ha explicat l’abat i president de l’arxiu Montserrat Tarradellas i Macià. Segons ha comentat, s’han trobat obert un armari ignífug i documents per terra. Entre el material de Tarradellas hi havia el seu DNI o el passaport que se li va fer a Madrid quan va tornar de l’exili el 1977. Tota aquesta documentació està digitalitzada.

«Sembla que està tot»

Des d’aleshores, la policia científica dels Mossos d’Esquadra ha estat analitzant la zona i recollint proves que puguin ajudar a aclarir la identitat de l’assaltant o assaltants, així com les seves intencions. «Les arxiveres diuen que no troben a faltar res. Hem de mirar exhaustivament les carpetes però sembla que hi és tot», ha reconegut Vilà, que ha expressat la seva sorpresa pels fets. Segons ha dit, al veure la finestra oberta i que no faltava material han pensat «que potser era una barrabassada», però el fet d’haver anat «directament a l’armari i prendre tantes precaucions no és casualitat», ha concretat.

De fet, l’abat ha comentat que a la matinada de dissabte a diumenge va saltar una alarma de la planta baixa. Des de la companyia de seguretat es va avisar la directora de l’arxiu i, per protocol, van rearmar l’alarma. En cas d’haver tornat a saltar, per protocol s’hauria avisat els Mossos d’Esquadra, però al no haver-hi una segona advertència es va considerar una falsa alarma. El monestir espera ara l’informe policial.

Guerra civil i exili

Notícies relacionades

L’Arxiu Tarradellas forma part de Poblet des del 1981, quan Montserrat Tarradellas i Macià el va dipositar per voluntat del seu pare, el president Josep Tarradellas i Joan, que va cedir els seus fons bibliogràfics i documentals a la comunitat monàstica. Aquests fons contenen documentació sobre la Guerra Civil, l’exili i el restabliment de la Generalitat de Catalunya. També conté altres documents cedits per altres persones relacionades amb la vida social i política de Catalunya, la majoria contemporànies a Tarradellas.

En total, l’arxiu recull més de 140.000 cartes, uns 11.000 llibres, més de 600 capçaleres de publicacions periòdiques i unes 33.000 fotografies, així com una col·lecció de 38 pel·lícules datades entre el 1937 i 1952 que il·lustren la Guerra Civil i l’exili.