OPERACIÓ OBERTA

Detingut Jesús P., la parella de Juana Canal, vint anys després de la seva desaparició

La Policia té previst escorcollar una finca de Navalacruz (Àvila), propietat dels pares del detingut i pròxima al lloc on es van trobar restes òssies de la dona

Detingut Jesús P., la parella de Juana Canal, vint anys després de la seva desaparició
6
Es llegeix en minuts
Tamara Morillo

Es diu Jesús P. i acaba de ser detingut com a presumpte responsable de la desaparició de Juana Canal. La dona, desapareguda fa vint anys de la seva casa de Madrid, era la seva parella en aquell temps i ell és qui va escriure la nota que el Sergio, el fill gran de la madrilenya, va trobar el matí següent a la seva desaparició. Mai més va tornar a veure la seva mare.

Segons ha pogut saber Caso Abierto, portal de successos i investigació de Prensa Ibérica, a més de la detenció, la UDEV de la Policia Nacional té previst escorcollar una finca de Navalacruz (Àvila) –propietat dels pares del detingut– que és pròxima al lloc on es van trobar les restes òssies de la dona desapareguda.  Les últimes, trobades fa escassos dies en una operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Jesús P. té 53 anys i és propietari d’una caravana de frankfurts i patates fregides, avui també anomenades food trucks. El seu principal públic el troba a les fires (recorre pobles de Madrid i Àvila), tot i que aparca també en festivals. Durant gairebé dues dècades ha guardat silenci. Va construir una nova vida, discreta: va deixar el taxi, amb el qual treballa en aquell temps, el 2003. Es va casar, va tenir fills. Una nota seva, «hem tornat a discutir», va alertar de la desaparició de la seva llavors parella, Juana Canal. 

«Només el vaig veure una vegada, però no em va agradar»

Una discussió, una nota i dues absències. La que s’investiga, la de Juana Canal, i la que va grinyolar a la seva família, la del Jesús. «Va ser desaparèixer ella, i ell, també», explicava l’Ana María, germana de la Juana, a Caso Abierto mesos enrere.

«Feia un any, més o menys, que estaven junts. Aparentment, estaven bé», va dir. Enrere quedaven anys difícils. Després del divorci del pare dels seus fills, la Juana va tornar a casa de la seva mare. Es va enfonsar i va necessitar medicació. Va tocar fons, però es va refer. Va trobar feina i es va mudar a un altre districte de la capital: Ciudad Lineal.

Quan va desaparèixer, la Juana tenia 38 anys, dos fills i il·lusions noves. El petit dels nens, l’Óscar, vivia amb el seu pare a València. El més gran, el Sergio, ho feia amb ella a Madrid. En els últims mesos, a casa (i en la seva vida) va estar també el Jesús. «El vaig conèixer una vegada, sol. Un dia que vam estar a casa seva», va dir l’Ana María a aquest mitjà. «No em va agradar gens. Em va fer una sensació... que no».

«L’únic testimoni del que va succeir aquella nit és ell»

«Sergio, la teva mare i jo hem tornat a discutir [...]. Vaig a buscar-la. És l’últim que sabem d’ell», la famosa nota, «l’escrit en un tros de paper. No el vam tornar a veure», lamentava l’Ana María al març, abans que una trucada dels agents, al juny, li comuniqués que havien trobat sense vida la seva germana, malgrat haver localitzat part de les seves restes tres anys enrere. «La meva germaneta...». No sabien quan, com ni per què.

Van ser gairebé vint anys de silenci. «Ell no es va sumar a la recerca; no li va importar. Se’n va anar a casa dels seus pares després de desaparèixer la Juani; no va tornar a la casa on vivia amb ella. Mai s’hi va interessar ni ens va trucar. El meu nebot va intentar trucar-li en diverses ocasions i ell mai va contestar», va explicar, sorpresa, l’Ana María.

Una baralla: La Juana «no hi és»

22 de febrer del 2003. La nit de la desaparició, el Sergio, el fill de Juana, no va dormir a casa. Estaven sols la Juana i el Jesús. El que va passar aquella matinada sembla clau. La Juana no va tornar. «Suposadament, van tenir una forta discussió i ell va ser l’únic testimoni del que va passar allà», va reconstruir davant aquest mitjà fa uns dies l’Ana María, mentre veia com un gran dispositiu compost per més de 60 agents de la Guàrdia Civil d’Àvila i de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV) de la Policia Nacional, drons i gossos de rastreig, batien el marge de Navalacruz (Àvila) on havien trobat les seves primeres restes, a la recerca de més ossos.

«El Sergio, el meu nebot, va trobar la casa revolta amb signes clars que allà hi havia hagut una baralla i la Juani no es endur res; va deixar el seu bolso, el seu DNI, la seva llibreta del banc, el seu tabac... i, el que és més important, va deixar la seva família, i va deixar els seus fills. ¿Qui se’n va voluntàriament deixant tot això?», lamenta.

Des d’aquella nit, no en van saber res més. La Juana va desaparèixer sense deixar rastre. No hi va haver moviments bancaris ni mèdics. No va donar senyals de vida. Mai va renovar la seva documentació. «El Sergio continuava intentant parlar amb el Jesús, però mai li agafava el telèfon. La seva actitud ens va sorprendre».

«Tot apunta que és una desaparició voluntària», li van dir els agents que van iniciar –fa 19 anys– la investigació. Van confiar i van esperar. «Al principi, per ser positius, penses que et trucarà, que en qualsevol moment et sonarà el telèfon i et dirà: ‘escolta, no puc continuar sense veure els meus fills, sense veure-us a vosaltres...’», va afirmar la seva germana. La trucada no va arribar fins a gairebé 20 anys després: «Hem trobat les restes de la teva germana, Juana Canal».

Va trucar a la policia abans de desaparèixer

La troballa ho va modificar tot. Descartada l’absència voluntària i confirmat l’homicidi, les restes de la dona i la zona dibuixaven una hipòtesi per sobre de totes: la possibilitat del crim masclista com a causa de la desaparició.

S’obren noves diligències, es fan noves indagacions. Es recopilen, almenys, dues dades més: «La nova investigació revela que la Juani va trucar a la policia aquell dia, abans de desaparèixer, i, a més, que aquest senyor va posar una denúncia a la meva germana per agressió física dos dies després de la seva desaparició».

Fa escassos dies es van trobar més ossos i roba interior que, a falta de confirmar-ho amb l’anàlisi de l’ADN, presumiblement són de Juana Canal

El domicili on la Juana va desaparèixer va ser inspeccionat a mitjans de setembre. Agents de la UDEV i de la Científica de la Policia Nacional, amb l’ajuda del GOR de Ciudad Lineal van rastrejar amb noves tècniques científiques, capaces de detectar vestigis i sang tot i que hagin passat dues dècades. El resultat va ser negatiu. El següent pas va ser batre de nou la zona on tres anys enrere es van trobar les primeres restes: es van trobar més ossos i roba interior que, a falta de confirmar-ho amb l’anàlisi de l’ADN, presumiblement són de Juana Canal.

Notícies relacionades

Una setmana després, aquest mateix dimecres, ha sigut detingut ell: Jesús P. La seva actitud, la baralla prèvia (confirmada en una nota) i la seva vinculació a la zona on es van trobar les restes humanes el posen en el punt de mira dels agents. La Juana, establerta a Madrid, no tenia connexió amb Àvila.

¿Què va passar la nit del 22 de febrer del 2003? Les respostes podrien arribar després del registre de la propietat de la família de qui va ser la seva parella, ara detingut, pròxima al lloc on ha aparegut també roba interior de la dona. No hi ha treva. La família, agents de la Guàrdia Civil i de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV) de la Policia Nacional operen conjuntament, i sense parar, per aclarir què (i qui) va fer desaparèixer la dona. «Només desitjo que se sàpiga la veritat, que el final sigui a prop», prega la seva germana.