Robatoris

La banda del caixer: cinc assalts idèntics amb explosius a València, Màlaga i Barcelona

Els cops a la capital catalana es van produir en mitja hora: el primer a Sant Boi de Llobregat i després al carrer de Balmes de Barcelona

La banda del caixer: cinc assalts idèntics amb explosius a València, Màlaga i Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Teresa Domínguez

6.10 hores de la matinada del 8 d’agost del 2022. Segon cap de setmana del mes. Un artefacte explosiu desencaixa el caixer d’una sucursal de Bankinter a la plaça de la Malagueta, al peu de la principal platja de Màlaga. Quatre encaputxats a bord de dos vehicles d’alta gamma robats agafen els diners i surten fugint. És el primer de cinc robatoris idèntics, incloent-hi l’ocorregut a València a la matinada de diumenge passat, 9 d’octubre, del qual va informar en exclusiva Levante-EMV, del grup Prensa Ibérica, comeses en un termini de tot just dos mesos per la qual cosa, sens dubte, sembla la mateixa banda organitzada.

En tots els casos, l’objectiu han sigut caixers automàtics de Bankinter, possiblement perquè ja coneixen les seves vulnerabilitats i com atacar-los perquè la capseta dels diners surti volant amb l’esclat, com va passar a València, cap a l’interior de l’oficina, eliminant tot obstacle entre els lladres i el seu botí.

En tots els casos han robat dues berlines de gamma alta i han actuat el segon cap de setmana de cada mes

Més coincidències que analitzarà la Policia Nacional: els assaltants roben aquella mateixa nit un parell de berlines de gamma alta –mai menys d’un BMW  o un Audi: també els models solen repetir-se, així que alguna volença els han de tenir– aparcades al carrer. Una vegada perpetrats els robatoris i obtingut el botí, condueixen fins als afores de la ciutat on han actuat i calen foc als vehicles per eliminar tota possible empremta dactilar o la més mínima traça de l’ADN (porten guants i abundant roba, però les distraccions acaben costant presó). Després desapareixen.

La data: un patró que es repeteix

Cometen els assalts exactament el segon cap de setmana del mes. Almenys, així ha sigut fins ara. De matinada, entre les 2.30 i les 6.30 hores. Es cobreixen amb els mateixos passamuntanyes –això es fa veure, almenys, a través de les imatges captades per les diferents cambres de seguretat– i utilitzen un explosiu sòlid.

Només hi ha una diferència. En els dos primers van assaltar dos caixers a la mateixa ciutat en intervals de menys de mitja hora, mentre que en l’últim, a València, es van conformar amb un sol cop. ¿Per minimitzar riscos? ¿Perquè era la matinada del 9 d’Octubre i la ciutat ja era més plena de policia de l’habitual? Potser hi ha una resposta quan els detinguin.

Màlaga, Barcelona i València

Fins ara, han comès assalts a Màlaga, Barcelona i València. A la capital andalusa va ser a la matinada del 8 d’agost, de diumenge per a dilluns. Primer a la Malagueta i 15 minuts després, al carrer de Kandinsky, al barri malagueny de Teatinos, a quatre passes de la incorporació a l’A7. A escpapament lliure.

Notícies relacionades

Un mes després, en el segon cap de setmana de setembre, va ser a Barcelona. Dos cops en un lapse de temps de mitja hora. A les 2.30 hores del 10 de setembre, matinada de dissabte, van rebentar el caixer de Bankinter de la ronda de Sant Ramon, a Sant Boi de Llobregat. Mitja hora després, van repetir a la sucursal de la mateixa entitat del carrer de Balmes de Barcelona, una altra vegada prop d’una via ràpida, la B20, per garantir-se una fugida veloç i eficient.

Quatre setmanes després, ja a l’octubre, ha sigut el de València, en la confluència del carrer de Duque de Mandas amb l’avinguda d’Alfahuir, novament en el segon cap de setmana del mes i amb un botí de 40.000 euros. Van fugir per la ronda Norte i es van perdre a l’A3 després de cremar a Chiva, al costat de l’autovia, el BMW 530 i l’Audi A6 robats aquella mateixa nit al ‘Cap i casal’. Si continuen la seva trajectòria, el següent cop s’hauria de produir entre el 12 i el 14 de novembre, llevat que ho avancin al primer cap de setmana del mes. La pregunta del milió, en tot cas, és on.