Tribunals

La Reina de la Coca haurà d’ingressar immediatament a la presó

Ana María Cameno ha sigut condemnada per l’Audiència Nacional a 16 anys de presó, una pena que, segons el tribunal, eleva el risc de fuga: «S’han d’adoptar les màximes cauteles»

La Reina de la Coca haurà d’ingressar immediatament a la presó
2
Es llegeix en minuts

L’Audiència Nacional ha acordat aquest dimecres l’ingrés immediat a presó d’Ana María Cameno, coneguda com la Reina de la Coca, després d’haver sigut condemnada a 16 anys de presó per liderar una xarxa implicada en la distribució d’un centenar de quilos de cocaïna a diferents punts d’Espanya.

La secció segona del Penal ha seguit el criteri de la Fiscalia Antidroga i ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança per a Cameno abans que la seva sentència adquireixi fermesa al considerar que l’alta condemna que ha recaigut sobre ella eleva el risc que pugui escapar-se i eludir l’acció de la justícia.

Diu el tribunal en la seva interlocutòria, a què ha tingut accés Efe, que aquest és el moment en què «es produeix el risc màxim de fuga», a l’haver-se notificat la sentència i no ser encara ferma, de manera que, «en cas de produir-se, suposaria la total impunitat i la frustració de la finalitat del procés». «És ara quan s’han d’adoptar les màximes cauteles possibles», afegeix, i precisa que «és obligació del tribunal, no només dictar sentència, sinó preveure que es pugui executar en el moment procedent, sense la qual cosa tot l’esforç hauria sigut inútil».

Tot i que la defensa de Cameno ha posat en valor el seu arrelament personal i familiar i ha ressaltat que sempre ha estat a disposició del tribunal, els jutges veuen aquests arguments insuficients «tenint en compte els vincles acreditats i descrits en la sentència amb operacions de tràfic de drogues amb estructura organitzada».

Els magistrats adopten la mateixa mesura per a un altre dels condemnats, Graciano M., a qui el tribunal va imposar nou anys de presó per un delicte contra la salut pública al considerar provat que es va integrar «temporalment a l’organització», han informat a Efe fonts jurídiques. En el cas dels altres 10 condemnats, la Sala ha decretat la seva llibertat provisional. Tots ells van ser detinguts dilluns passat per evitar que fugissin, un dia abans que fos notificada la sentència.

En la vista per decidir sobre les presons, la Fiscalia Antidroga ha sol·licitat aquest dimecres l’ingrés a presó de Cameno i de la resta d’acusats, a excepció de tres d’ells que no han comparegut davant del tribunal.

Notícies relacionades

La Reina de la Coca ha sigut condemnada a 16 anys i al pagament d’una multa de 21 milions per liderar una xarxa implicada en la distribució d’un centenar de quilos de cocaïna a diferents punts d’Espanya.

Cameno va ser detinguda el 26 de setembre del 2014 a la Línea de la Concepción (Cadis), acusada de dirigir la distribució de 100 quilos de cocaïna en diferents punts d’Espanya. Aquesta operació va suposar la desarticulació d’una xarxa de narcotraficants, de la qual se sospitava que Cameno era la capitost, i que havia muntat una estructura per blanquejar els guanys en productes financers i mitjançant transferències a Panamà a través del xiringuito Bandenia.