UNA MODA PERILLOSA

La Policia alerta que joves utilitzen com a droga un esprai analgèsic a Castelló

El consum tòxic de cloretil ha sigut detectat durant les festes de Vila-real

La Policia alerta que joves utilitzen com a droga un esprai analgèsic a Castelló
2
Es llegeix en minuts

La Policia Local de Vila-real ha alertat a través del seu perfil de la xarxa social Facebook sobre l’ús com droga d’un esprai analgèsic per part dels joves, després d’haver localitzat aquest fàrmac durant les festes patronals en honor a la Mare de Déu de Gràcia. Així, els agents han llançat un avís als pares respecte d’aquesta nova moda de consum de caràcter tòxic després d’haver identificat diversos joves amb pots de cloretil en diferents zones d’oci de la localitat, també conegut per la seva denominació comercial, Chemirosa.

Segons els agents, «el seu ús s’ha generalitzat entre joves i adolescents pels seus efectes similars als d’una droga». Així, l’utilitzen «per inhalar la substància després de polvoritzar-la en una peça de roba. Els efectes passen en qüestió de segons i és habitual que produeixi alteracions i canvis en el comportament, com estats d’eufòria».  

El cloretil és un fàrmac utilitzat per alleujar el dolor, el qual proporciona anestèsia local a la zona en què s’aplica. És molt utilitzat en medicina esportiva i persones que practiquen algun esport amb freqüència. La ràpida vaporització quan s’aplica mitjançant aerosol sobre la superfície de la pell produeix en aquesta un refredament tissular de fins a -200 ºC, la qual cosa provoca una insensibilitat dels nervis perifèrics i, per tant, anestèsia local.

En altres municipis

Fa uns mesos, ja es va alertar que el seu ús en municipis de la Comunitat com Xàtiva, Almoradí i Canals s’estava detectant entre els joves per «col·locar-se». I és que es tracta d’un fàrmac barat i relativament accessible, ja que no requereix recepta mèdica. Així es pot comprar per internet per set euros, a més es comercialitza en farmàcies i parafarmàcies.

«La gent jove consumeix qualsevol cosa per col·locar-se de manera instantània» Francisco López – President de la Fundació Patim

Quant a l’ús d’aquest analgèsic com a substància tòxica, el president de la Fundació Patim, Francisco López, va explicar que el tema dels inhalables i els adolescents ha sigut una constant en el temps, tot i que el seu consum s’associava anteriorment a classes marginals. En aquest sentit, López va indicar que l’experimentació i les drogues són dos conceptes que solen anar units amb l’objectiu de «buscar sensacions cada vegada més ràpides». «La gent jove consumeix qualsevol cosa per col·locar-se de manera instantània», va indicar.

Vigilància familiar

Així mateix, el president d’aquesta entitat castellonenca dedicada a la prevenció i tractament de drogodependències i altres addiccions va fer una crida a les famílies per detectar aquest tipus de consum. «Els pares no van a dormir tranquils si els seus fills han sortit, perquè han de saber en quin estat arriben els seus fills a casa, perquè són els responsable de cuidar-se’n», va remarcar López.

Notícies relacionades

Just aquest mes d’agost passat va ser notícia el fet que una màquina expenedora d’una freqüentada estació de metro i bus de Madrid vengués aquest esprai, juntament amb altres articles com xiclets i preservatius.

Perill

Quant als efectes adversos, aquest fàrmac també produeix alteracions en el comportament, i les més freqüents són agressivitat, impulsivitat i judici alterat. Es produeixen arrítmies, depressió del sistema nerviós, asfíxia, convulsions, que poden portar al coma i fins i tot a la mort sobtada.