Acomiadat

Un treballador dels cementiris de Barcelona estafa vuit famílies

  • Un jutjat de Barcelona investiga el treballador que prometia a les víctimes coses com ara un nínxol ben situat a canvi d’una propina de gairebé 2.000 euros

Un treballador dels cementiris de Barcelona estafa vuit famílies

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat de Barcelona investiga un treballador de Cementiris de Barcelona per estafar sis famílies. Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, prometia a les seves víctimes coses com ara disposar de nínxols ben ubicats per als seus éssers estimats a canvi d’una propina que oscil·lava entre els 1.800 i els 2.000 euros. Però no complia les seves promeses perquè, entre altres motius, el repartiment de nínxols està subjecte a una regulació sobre la qual no podia intervenir. La seva conducta la va donar a conèixer una família afectada, que va avisar l’Ajuntament de Barcelona.

Cementiris de Barcelona és una empresa que pertany a Serveis Municipals de Barcelona. L’investigat té 53 anys, és de nacionalitat espanyola i té una àmplia trajectòria a l’empresa, de la qual forma part des que va entrar en funcionament el 2006. Anteriorment també havia treballat al mateix sector funerari. Actualment era un dels anomenats ‘assessors’ que atén els clients a les oficines d’atenció i informació al ciutadà que hi ha a cadascun dels cementiris de Cementiris de Barcelona. La seva tasca consistia a atendre peticions com la compra d’una làpida o d’un nínxol i organitzar una sepultura sense la mediació de les funeràries.

Segons les fonts consultades, durant aquestes atencions amb famílies que hi acudien a informar-se, el sospitós oferia un tracte especial i l’accés a privilegis com ara nínxols situats a menys altura a canvi de l’esmentada propina, una conducta prohibida també per la mateixa normativa de la seva empresa. En la seva última etapa, l’investigat treballava des de l’oficina del cementiri de les Corts. Però anteriorment havia treballat en altres punts d’atenció.

Investigació interna

Després de la queixa d’una família a qui havia intentat estafar, Cementiris de Barcelona va ser informat dels fets per l’Ajuntament. L’empresa municipal va obrir una investigació interna per comprovar els fets i, segons una portaveu, durant aquest procés es va procedir a revisar expedients antics en què havia intervingut aquest treballador i a contactar amb les famílies que ell havia atès. Així es va descobrir en pocs dies que la denúncia de la família afectada era exacta i que no es tractava d’un cas aïllat. Hi havia vuit casos en què s’havia produït aquesta conducta irregular. Segons la portaveu de Cementiris de Barcelona, l’empresa va tornar a les famílies estafades les quantitats que havien pagat irregularment al seu treballador.

El treballador, que havia sigut apartat de les seves funcions quan es va obrir la investigació interna, va ser finalment acomiadat poques setmanes després, a mitjans de juny, per causes disciplinàries. Entre l’avís de la primera família i la finalització unilateral del seu contracte va transcórrer menys d’un mes.

Investigació policial

Notícies relacionades

Amb la informació recollida sobre la seva conducta, a més, Cementiris de Barcelona va presentar una denúncia en un jutjat d’instrucció de Barcelona perquè la justícia valorés si la conducta del treballador era també delictiva. La denúncia de l’empresa municipal va incoar diligències i va sol·licitar als Mossos d’Esquadra que comprovessin els fets. Segons fonts policials, els investigadors de la policia catalana, després d’interrogar el sospitós i prendre declaració a les persones afectades, han respost al jutjat que sí que consideren que existeixin indicis d’una conducta delictiva. En concret, els policies creuen que es tracta d’un delicte d’estafa. Les mateixes fonts policials remarquen que hi ha més famílies afectades, tot i que no totes han volgut afegir-se formalment a la denúncia contra l’investigat.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Cementiris de Barcelona, segueix en contacte amb el jutjat i amb els Mossos per col·laborar en la instrucció d’una causa que encara no ha finalitzat.