L’autor, un danès armat amb un rifle

Tres morts i diversos ferits després d’un tiroteig en un centre comercial de Copenhaguen

La policia danesa no descarta que es tracti d’un atemptat terrorista d’extrema dreta

Tres morts i diversos ferits després d’un tiroteig en un centre comercial de Copenhaguen
3
Es llegeix en minuts

Tres persones van ser assassinades en un tiroteig en un centre comercial de Copenhaguen aquest diumenge, segons va informar la policia danesa, que va afegir que entre els diversos ferits n’hi ha tres que estan en estat crític.

Diverses persones han resultat, a més, ferides de diversa consideració en el tiroteig que s’ha produït a l’interior del centre comercial Fields de Copenhaguen aquest diumenge a mitja tarda.

A través de les xarxes socials, les forces de seguretat daneses han confirmat la detenció de l’autor. Es tracta d’un jove «ètnic danès» de 22 anys, ha confirmat l’inspector cap de la policia de Copenhaguen, Søren Thomassen, durant una roda de premsa celebrada després d’una hora i mitja de silenci oficial.

L’agressor, alt, ros, vestit amb samarreta i bermudes de color caqui, va entrar al centre comercial armat almenys amb un rifle amb mira telescòpica que no amagava. Segons alguns dels testimonis que van transcendint, a les primeres persones que es van creuar amb ell els va dir que era una arma falsa.

Un reporter del tabloide danès Ekstra Bladet el va gravar amb un mòbil. En el vídeo se’l veu deambulant pel recinte, ja buit, amb l’escopeta a l’espatlla i una altra arma –que podria ser una pistola de gran mida– en una de les seves butxaques.

Les autoritats policials daneses no han acreditat de moment la participació de més còmplices en l’atac, que podria ser un atemptat terrorista d’extrema dreta perpetrat per un sol actor. Aquesta primera hipòtesi no ha sigut descartada ni pel cap Thomasen ni per cap font policial als mitjans locals.

Fugida a correcuita

L’atemptat ha tingut lloc poc abans de dos quarts de sis de la tarda, quan al centre comercial hi havia uns 150 clients, la majoria en una àrea de botigues de moda, segons han referit diversos testimonis a la premsa danesa. Quan van sonar els primers trets, la gent va sortir corrent presa del pànic. Van ser en total onze trets, segons la versió més estesa. A les 17.30 es va rebre una trucada d’alarma a la central de la Policia.

OLAFUR STEINAR GESTSSON/AFP

Alguns dels supervivents referien haver vist una dona ferida de bala ajaguda a terra. També diversos trets que havien anar a parar a un finestral i, possiblement, a persones que eren rere els vidres.

La policia danesa va acordonar la zona amb rapidesa. El centre comercial es troba a sis quilòmetres de la central de la Politi de Copenhaguen. El Field’s, s’aixeca al costat d’un parc i un camp de golf al barri d’Amager, situat a mig camí entre el centre de la capital danesa i l’aeroport.

Tot i que no hi ha indicis de l’existència de més d’un autor, la policia continua treballant sense descartar que n’hi pugui haver més que hagin ajudat la comissió de la matança.

Tres d’hospitalitzats

La cadena danesa TV2 ha informat de tres persones ingressades en relació amb el tiroteig, d’acord amb les declaracions del cap de premsa de l’hospital Rigshospitalet, Jacob Aaen.

La policia de Copenhaguen havia informat prèviament a Twitter de l’enviament de reforços al centre comercial després de rebre informacions sobre un tiroteig. «Hi ha hagut trets i diverses persones han sigut encertades», va indicar, sense precisar víctimes o morts, mentre va confirmar la detenció d’una persona sospitosa en relació amb el tiroteig. «Actualment no podem dir més sobre la seva identitat», va afegir llavors.

L’alcaldessa de Copenhaguen, Sophie Andersen, va parlar a Twitter d’un incident «molt greu» de què encara no se sap amb certesa quants de ferits o morts hi ha.

Notícies relacionades

La policia ha demanat també a totes les persones que siguin pels voltants del centre comercial que escriguin als seus éssers estimats per fer-los saber que es troben sans i estalvis. I ha demanat als ciutadans i comerços que els facin fotos o imatges relacionades amb l’incident, però que no les comparteixin a les xarxes socials.

A més, a uns 650 metres del centre comercial Field’s es troba el pavelló Royal Arena, on estava previst que el cantant britànic Harry Styles celebrés un concert. El mateix Styles va escriure a la xarxa social Snapchat que estava «commocionat» i va afirmar que tant ell com tot el seu equip estan resant per tots els afectats.