Sota vigilància policial

La mare de les germanes assassinades al Pakistan va demanar auxili als Mossos per «perill de mort»

  • La dona va prestar declaració telemàticament des d’Islamabad a la policia catalana i va afirmar témer per la seva vida i per la del seu fill de 9 anys

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La mare de les dues germanes de Terrassa assassinades al Pakistan el passat 20 de maig es troba en un hotel d’Islamabad, capital d’aquest país asiàtic, i viatjarà ben aviat a Barcelona. Està protegida per la policia pakistanesa des que ahir al matí, la dona va explicar als Mossos d’Esquadra, que li van prendre declaració telemàticament, que estava amenaçada de mort pels mateixos familiars que van matar les seves filles i que temia també per la integritat del seu fill més petit, de 9 anys, que seguia al domicili en el qual es va cometre el crim, en mans de parents dels assassins de les joves. L’avís de la dona va mobilitzar el consolat del Pakistan a Barcelona i va activar un dispositiu policial per reunir mare i fill i mantenir-los sans i estalvis fins que viatgin a Espanya.

Així ho ha explicat aquest divendres a la tarda el cònsol del Pakistan a Barcelona, Mirza Salman, en una roda de premsa a la seu de l’avinguda de Sarrià de la capital catalana que ha permès aclarir una mica més les informacions, en alguns casos contradictòries, que han arribat durant els últims dies. I reconstruir la cronologia d’aquests macabres fets.

La cronologia

L’Aneesa (24 anys) i la Urooj (21 anys) van aterrar al Pakistan dijous passat 19 de maig. Aquell dia, a la nit, van sopar amb tota la família a la casa de l’oncle a Gujarab, en una zona complexa del país asiàtic, més pobra i analfabeta i violenta que la resta. Durant aquella nit o durant l’endemà, les dues germanes van ser torturades i assassinades pels seus familiars perquè es van negar a acatar les ordres de tramitar la documentació que permetria que els seus marits, amb qui els unia un matrimoni forçós, instal·lar-se amb elles a Espanya.

L’Aneesa i la Urooj van viatjar al Pakistan enganyades, segurament perquè els van explicar que la seva mare, que es troba en aquest país, havia emmalaltit. A l’arribar, i al negar-se a fer realitat un enllaç no voluntari amb els seus cosins –la llei islàmica permet els casaments entre cosins–, i portar els homes a Espanya tal com desitjava la família, les van matar. La Urooj, segons Salman, va ser assassinada d’un tret davant la seva mare, que assegura que va mirar d’impedir-ho. «La van tancar en una habitació i no va veure la mort de l’Aneesa, a qui també van acabar disparant».

Les detonacions van alertar els veïns, que van trucar a la policia. Quan els agents es van personar a casa de l’oncle, van trobar les dues germanes mortes i la mare tancada en una habitació. Van detenir sis homes, entre els quals es compten almenys dos germans de l’Aneesa i la Urooj, els seus marits i l’oncle, a qui els investigadors consideren sospitós d’orquestrar el que ha passat. A la casa hi havia també un altre fill de la mateixa família, de tan sols 9 anys.

El rescat del fill de 9 anys

Després de ser alliberada per la policia de l’habitació en la qual es mantenia tancada per la seva pròpia família, la mare de l’Aneesa i la Urooj va marxar a Islamabad, i va deixar el seu fill de 9 anys al domicili dels fets, ha continuat relatant Salman. Els Mossos d’Esquadra que investiguen en quines condicions les dues germanes van viatjar al Pakistan el 19 de maig –totes dues resideixen a Terrassa– van interrogar telemàticament ahir dijous al matí la mare. «Els va explicar que la seva vida corria perill perquè al mirar d’impedir l’assassinat de l’Aneesa i la Urooj també a ella la van amenaçar de mort». Va explicar així mateix que temia per la integritat del seu fill de 9 anys.

Notícies relacionades

Els Mossos van avisar el Consolat i aquest, al seu torn, es va posar en contacte amb la policia pakistanesa. Ahir a la tarda, els agents d’aquest país van activar un dispositiu policial per recollir –o rescatar, no està clar si estava o no retingut contra la seva voluntat– al nen de 9 anys de Gujarab i reunir-lo amb la seva mare, que esperava a Islamabad. «Sis agents els vigilen des d’ahir», ha remarcat Salman, que agraeix la ràpida resposta policial.

La mare i el fill de 9 anys, l’únic que li queda a aquesta família –les dues dones van ser assassinades i els altres dos germans són a la presó per aquest crim–, viatjaran a Barcelona «en dos o tres dies». Salman ha promès que rebran atenció psicològica a l’arribar i ha agraït a la Generalitat que faciliti una vivenda i doni una feina a la dona.