ANUL·LA LA VOLUNTAT DE LES VÍCTIMES

GHB: així és el circuit de la droga que utilitzava el presumpte assassí en sèrie de Bilbao

Els narcos aconsegueixen l’èxtasi líquid, una arma de submissió química, comprant-lo per internet com a fertilitzant o per netejar rodes de cotxes

GHB: així és el circuit de la droga que utilitzava el presumpte assassí en sèrie de Bilbao
3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

GHB, èxtasi líquid, G, biberons... Aquests noms assenyalen una de les drogues de disseny prohibida des de finals del segle passat quan es va saber que va causar diverses morts als Estats Units. El GHB és, segons les investigacions de l’Ertzaintza, la substància que feia servir Nelson, l’home investigat per la mort de quatre persones a Bilbao, en els seus contactes a través d’una aplicació de cites per a homosexuals. És també l’arma de submissió química per anul·lar la voluntat de les víctimes més utilitzada al nostre país, per davant de l’escopolamina.

Fonts policials expliquen a CASO ABIERTO, el canal d’investigació de Prensa Ibérica, com funciona el circuit clandestí de GHB al nostre país, centrat en grans ciutats i ambients homosexuals. «Al principi s’utilitzava amb finalitats recreatives i sexuals perquè el GHB, pres en petitíssimes dosis, produeix efectes relaxants i vasodilatadors.» El problema és que, des de fa anys, el GHB s’està utilitzant cada vegada més com a arma de submissió química per anul·lar la voluntat de les víctimes i robar-los les seves possessions, les seves targetes de crèdit... Moltes de les víctimes, a més, no denuncien el delicte per vergonya o per altres motius personals.

Unes gotes

«N’hi ha prou amb tirar a la beguda unes gotes de GHB, que són transparents i no fan olor, per aconseguir anul·lar la voluntat d’una persona», remarquen fonts policials especialistes en la lluita contra les drogues de disseny. Grups de xapers, estafadors i delinqüents en general l’utilitzen per sotmetre les seves víctimes i desvalisar-les. En ocasions, com va ocórrer a l’hotel Palace de Madrid el 30 d’octubre, la víctima, exconseller de la companyia d’Astilleros Barreras, a Vigo, va morir per una sobredosi que li van donar dos delinqüents que actualment són a la presó per homicidi, robatori amb violència i estafa.

«El tràfic de GHB es realitza en petits grups, però està cada vegada més estès a Espanya i a la Unió Europea», admeten fonts policials. De fet, la Policia Nacional ja ha dut a terme diverses investigacions a nivell europeu de les quals conclouen que l’anomenat èxtasi líquid es ven per Internet i que es pot comprar fàcilment amb una coartada legal: com a fertilitzant per a plantes o per rentar les llantes del cotxe. Pàgines web ubicades en països com Holanda venen aquests productes en grans quantitats per un preu d’«uns cent euros el litre».

Biberons a 2.000 euros

Després, ja al carrer, la droga es ven en «pipetes» a l’estil dels xarops infantils, que en l’argot es coneixen com a «biberons». Tenen una capacitat d’uns 20 centilitres i un preu de gairebé 2.000 euros, segons fonts policials.

Notícies relacionades

Hi ha un altre circuit per aconseguir GHB a Espanya molt més senzill que el que s’ha de seguir per aconseguir l’altra gran droga de submissió química, l’escopolamina. Gràcies a una llacuna legal. Al nostre país es pot comprar lliurement GHL, el precursor del GHB. Quan es pren GHL, el nostre organisme produeix una sèrie de reaccions químiques que el converteixen en GHB, de manera que no és necessari comprar la droga prohibida. I també és molt menys arriscat. La sanció per comprar GHL a Espanya és la mateixa, expliquen fonts de la lluita contra les drogues de submissió química, «la mateixa que si comprem o venem carn en mal estat o lleixiu de contraban; no es castiga com a tràfic de droga».

El problema és que el GHB tarda més temps a eliminar-se de l’organisme que l’escopolamina, que desapareix a les sis hores i es converteix en indetectable.