Acusada d’estafa

La criptosecta deixa Badalona amb assistents eufòrics i sense dissipar cap sospita

  • Milers de joves de tot el món assisteixen entusiasmats al pavelló del Joventut per rebre els cursos d’inversió a internet impartits per mentors que semblen estrelles de rock

Así ha sido el congreso internacional de la IM Mastery Academy de Badalona.

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«¿Mai has notat que estaves cridat a ser alguna cosa més?». Amb aquesta frase suggerent, IM Academy –’Jo soc acadèmia’, si fem la traducció literal al castellà– ha desembarcat aquest cap de setmana a Badalona i ha atret milers de joves procedents d’Europa i Amèrica. La pista de bàsquet del Club Joventut Badalona s’ha convertit en un escenari per on han desfilat presumptes mestres de la inversió en borsa o de la gestió amb criptomonedes. Armats amb orelleres, sota la il·luminació d’estrelles de rock, entre música eixordadora i davant un públic entregat, que celebrava els consells com si la ‘penya’ acabés de fer un triple a l’últim segon.

Coneguda popularment com a ‘criptosecta’, la IM Academy no ha facilitat acreditacions a la premsa local ni ha avisat per correu electrònic els periodistes per buscar la seva atenció. Ha fet el contrari: demanar als assistents que no parlin amb la premsa, i la majoria ha seguit l’encàrrec, mostrant-se recelosos amb els periodistes pel tracte que han dispensat a l’esdeveniment als seus respectius mitjans, una versió que consideren hostil. La Policia Nacional va arrestar fa poques setmanes vuit membres espanyols d’aquesta organització. El cos estatal els investiga per estafa i avisa que l’estructura utilitza tècniques pròpies «d’organitzacions sectàries».

Assistents molt joves

La IM Academy ha arribat a Badalona i ha llogat el pavelló del Club Joventut Badalona, sense explicar què anaven a fer amb les instal·lacions municipals i refractaris a les sospites que arrosseguen. «La gent té por del que desconeix», repeteixen els joves que accedeixen a parlar amb EL PERIÓDICO quan falten poques hores perquè s’acabi el congrés internacional. A la sortida es mostraven eufòrics, aliens a l’enrenou que ha aixecat la seva visita durant tot el cap de setmana»

«La majoria som joves de classe mitjana o baixa», explica la Martina, que ha vingut des de Còrdova (Argentina) al costat d’una amiga i assegura que fa tres anys que forma part de IM Academy i que gràcies a la formació ha aconseguit la «llibertat financera». Això és el que ven aquesta organització de matriu americana a joves de tot el planeta que comparteixen la sensació de viure entre horitzons econòmics no gaire encoratjadors. «Els meus amics no han pogut sortir de Còrdova, treballen en oficis com el de taxista, i no guanyen més de 150 dòlars. Em veuen a mi, que faig coses com viatjar fins a Espanya per venir a aquest congrés, i em diuen que he fet bé», explica l’acompanyant de la Martina, argentina com ella. «A nosaltres ens ha funcionat però hi haurà gent a qui no», es defensen.

Congrés internacional

No ha sigut una trobada més. El de Badalona tenia caràcter internacional. Han vingut de Suïssa, d’Alemanya, de Portugal, de França, d’Itàlia, d’Anglaterra, de l’Argentina o dels Estats Units. I de la resta d’Espanya. Aquest diumenge al migdia, un grup de francesos sortia radiant de la sessió matinal. «Ens han ensenyat ‘mindset’». Interrogats sense parar sobre què significa això exactament, han intentat explicar que han rebut discursos «motivacionals» de creixement personal.

«Aquí t’ensenyen a invertir en borsa, en moneda estrangera o en criptomonedes. Però el més important és el ‘mindset’», detalla la Francisca, que ronda la trentena i sembla més gran que la resta d’assistents, que superen per poc els vint anys. «Aprens a no ser emocional per prendre les decisions financeres correctes», insisteix, convençuda.

Hi ha vídeos a Youtube. En un d’ells, un presentador veneçolà sintetitza el propòsit de l’organització amb les paraules següents: «Generar ingressos de manera intel·ligent simplement amb la connexió a internet i un dispositiu mòbil». Remarca a la ponència que compten amb 270.000 estudiants i que l’acadèmia està «reconeguda a 80 països diferents» i explica amb inversors professionals que transmeten el coneixement necessari. A aquests mentors es refereix com a «líders».

«Informació bàsica que és a la xarxa»

La Isabel, una dona que demana un nom fals, ha viatjat fins a Barcelona i ha pagat els gairebé 300 euros que costa la inscripció. Té més experiència laboral que la mitjana i compta amb una dilatada formació universitària. Per a ella ha sigut una experiència molt decebedora. Tot i que remarca que no ha vist res que sigui denunciable, explica que no ha après coses que ja no sabés o que no pugui trobar a internet. La formació que proporcionen no revela cap fórmula màgica per guanyar diners invertint en la xarxa, raona.

Notícies relacionades

La Isabel no és membre de la IM Academy i no ho serà. Creu que aquest era sobretot el propòsit d’aquest congrés de Badalona: «Fer una festa per mantenir-los motivats, per enfortir la sensació de pertànyer a aquesta comunitat i convèncer-los que continuïn contractant els seus cursos d’educació per internet», explica la Isabel. «No crec que forcin ningú a fer res que no vulgui i crec que poden deixar-ho quan vulguin», matisa en sentit contrari, sobre si ha de ser considerada una secta o no.

Malestar municipal

L’Ajuntament de Badalona ha mostrat la seva disconformitat amb la celebració de l’esdeveniment. I Aïda Llauradó, d’En Comú Podem, soci del govern municipal, explica que després de l’ocorregut amb aquest congrés no desitjat a la ciutat revisaran les condicions de cessió d’aquest pavelló al club de bàsquet. Fins ara el Joventut havia llogat l’espai per a concerts o activitats semblants. Però l’IM Academy ha deixat al descobert que el consistori potser també ha d’opinar sobre qui trepitja la pista de l’equip de la ciutat.