14 detinguts

La Policia Nacional desarticula la cúpula dels ‘Boixos Nois’

  • Els investigadors els imputen delictes per tràfic de drogues, explotació sexual o blanqueig de capitals i destaquen el seu caràcter violent

La Policia Nacional desarticula la cúpula dels ‘Boixos Nois’
3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Policia Nacional ha detingut a Barcelona els 14 membres «més violents» dels ‘Boixos Nois’ i del seu entorn més pròxim, segons informa el cos estatal a través d’un comunicat. L’operació, portada a terme el 2 de novembre, va estar dirigida pel Jutjat número 1 de Sabadell (Barcelona), que va decretar el secret de les actuacions fins ahir, 24 de novembre. Als arrestats se’ls imputen delictes greus per tràfic de drogues, explotació sexual de dones, tinença il·lícita d’armes o blanqueig de capitals, entre d’altres. Set han ingressat a la presó.

Els agents van fer l’entrada i registre a 18 vivendes i locals, en què van trobar deu armes de foc, nombroses armes blanques, un quilo de cocaïna, més de 5.000 plantes de marihuana i 42 quilos de cabdells, així com diferents substàncies estupefaents com cocaïna rosa i haixix. També s’ha intervingut material de caràcter supremacista vinculat al grup dels ‘Boixos Nois’ i a la banda motera ’Hells Angels’ –àngels de l’infern– a què pertanyia un dels seus capitostos. D’altra banda, es van bloquejar més de 20 comptes bancaris, es van embargar tres vivendes i 27 vehicles, i es van intervenir més de 300.000 euros en efectiu, provinents presumptament de les activitats il·lícites realitzades per l’organització. 

Nexe d’un entramat delinqüencial

La investigació es va iniciar en el primer trimestre del 2020, quan els investigadors van detectar com aquest entramat delinqüencial, encaixat dins del grup ultra ‘Boixos Nois’, facció més radical de seguidors del F.C.Barcelona, actuava com una organització criminal jeràrquica i disciplinada, i amb un «excessiu caràcter violent» que manifestaven davant altres clans contra qui es disputaven el territori.

Durant el desenvolupament de la investigació judicial, la Policia Nacional afirma que va esbrinar que per finançar-se la banda estaria cometent una gamma àmplia de delictes greus, com el tràfic de drogues o la importació de medicaments il·legals, principalment de fàrmacs anabòlics, d’alguns es desconeix l’origen –no tenen l’autorització de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris– i el seu consum pot arribar fins i tot a causar la mort. El cultiu i venda de marihuana s’ha convertit en una manera d’aconseguir diners fàcilment a què organitzacions recorren cada vegada amb més freqüència per finançar-se. Des de fa anys, cossos com la mateixa Policia Nacional o els Mossos d’Esquadra expliquen que quan investiguen a un entramat criminal, sense importar excessivament en quina tipologia delinqüencial inverteixen l’esforç, acaben apareixent, tard o d’hora, plantacions de cànnabis.

Pis destinat a l’explotació sexual 

Durant la investigació, la policia va descobrir l’ús d’un pis en què la banda obligava algunes dones a prostituir-se, una cosa que, segons remarquen fonts policials, es va convertir en una prioritat, com recull el Pla de la Policia Nacional contra el Tràfic d’Éssers Humans amb finalitats d’explotació sexual. Els diners obtinguts amb aquesta explotació sexual també servien per finançar-ne les activitats, «principalment relacionades amb l’assistència a esdeveniments musicals i esportius per a la difusió d’odi, hostilitat i violència cap a altres col·lectius vulnerables o antagònics», diu el comunicat.

Aquesta facció radical seria l’hereva de la coneguda com a Casuals, desarticulada fa uns anys amb la detenció i empresonament d’alguns dels seus membres acusats d’extorsió i segrest.

  

Grup ultra

El grup ultra ‘Boixos Nois’ va ser fundat el 1981, recorda la nota de la policia estatal. Des d’aleshores, alguns dels seus membres han participat en nombroses agressions a col·lectius ultres ideològicament antagònics i han sigut objecte de diferents operacions policials vinculades principalment al tràfic de drogues, blanqueig de capitals, extorsions, amenaces, detencions il·legals, agressions violentes.

Un dels moments més negres de la història d’aquest grup radical va ser el 1991, quan cinc dels seus membres van assassinar a punyalades un jove de 20 anys seguidor del RCD Espanyol de Barcelona als voltants de l’antic estadi de Sarrià, la primera mort ultra a Espanya.

Notícies relacionades

La seva última acció violenta més coneguda va tenir lloc el 25 de gener del 2020 a València, quan van protagonitzar uns greus enfrontaments contra el grup ultra Yomus, als voltants de l’estadi valencià de Mestalla. En aquesta baralla van participar els principals caps que ara han sigut detinguts.

L’any 2003 els va ser negada l’entrada a estadis de futbol al·legant la seva violència i perillositat. A més, el 2019, la Comissió Permanent de la Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l’Esport els va declarar «grup perillós».