Maltractament animal

Un any de presó per a la falsa animalista que gairebé mata de gana els seus gossos

  • El Tyson i la Princesa van estar tancats uns quants dies sense menjar ni aigua a Aller, mentre la seva propietària defensava els gossos a les xarxes socials

Un any de presó per a la falsa animalista que gairebé mata de gana els seus gossos

LNE

2
Es llegeix en minuts

Una dona va deixar els seus dos gossos en una casa de la localitat de Villanueva, a Astúries, durant dies, sense aigua ni menjada. Els gossos, de nom Tyson i Princesa, van ser rescatats en un estat «lamentable»: pesaven la meitat de l’ideal per a la seva edat i raça. Estaven desorientats i vivien entre brutícia, en el més absolut abandonament i sense escapatòria. Encara més recargolat: l’autora dels fets es feia passar per animalista a les xarxes socials i entre el seu entorn. A la porta d’aquesta casa dels horrors, hi havia un cartell: «Compte amb els gossos, tenen sentiments». El Tyson va aconseguir sobreviure, però la Princesa va morir poc després de ser rescatada.

La sentència és rotunda. La jutge de la Sala Penal número 3 d’Oviedo va dictar la següent sentència per a l’acusada: un any de presó i el pagament d’una indemnització de 1.491 a la clínica veterinària. La titular de la sala apunta que els fets ocorreguts són «un clar delicte continuat de maltractament animal greu». Al llarg del text, qualifica l’actuació de la dona com a «de crueltat extrema».

Els fets van commocionar el consell d’Aller. Perquè la seva autora tenia una doble vida: a les xarxes socials compartia imatges de gossos abandonats per a la seva acollida. També campanyes de donació d’«aliments i mantetes» per albergs d’animals.

Rere la porta de la vivenda de Villanueva, tot era diferent. Un autèntic infern per al Tyson i la Princesa. El Servei per a la Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil va anar a la casa després d’una alerta dels veïns. En el judici, el guàrdia civil que va actuar va assegurar que els gossos «estaven en un estat lamentable, envoltats de brutícia i sense aigua ni menjar». De fet, van sobreviure gràcies al degoteig de la dutxa. Van ser traslladats a una clínica veterinària per Una y Mil Huellas Protectora, que va exercir l’acusació particular (representada per la lletrada Laura de Pedro).

El rescat

Notícies relacionades

Quan van ser rescatats el Tyson arribava per poc als 17 quilos (el pes per a un gos de les seves característiques és de 30) i la Princesa rondava els 7. A més, la gosseta tenia un tumor a la mama que va acabar en metàstasi per falta de cura. Va morir després d’un patiment terrible.

La magistrada fa referència al «procedir de l’acusada», que «sense el més mínim remordiment els tanca, imposant-los una mort segura. Una actuació que mereix el més contundent retret per la mesquinesa». La dona, que no va comparèixer en el judici, havia assegurat que no anava a la casa perquè li generava ansietat, ja que la seva exparella vivia a prop. També va manifestar que havia deixat 15 quilos de pinso per alimentar els gossos. Extrem que no és creïble, segons la sentència. A la pena de l’any de presó s’afegeix la inhabilitació per a qualsevol ofici o cap altra activitat amb animals.