A Santiago i Ourense

Desarticulada una xarxa que explotava sexualment dones captades al carrer i en webs

  • Les víctimes, moltes menors d’edat, es trobaven en situació de gran vulnerabilitat

2
Es llegeix en minuts

Agents de la Policia Nacional han desarticulat a Ourense i Santiago de Compostel·la una organització criminal dedicada, presumptament, a l’explotació sexual i a la corrupció de menors.

Els integrants d’aquesta banda criminal captaven dones en situacions de gran necessitat i vulnerabilitat a través de pàgines web de contactes sexuals o directament a peu de carrer per després explotar-les sexualment en domicilis, informa la Policia Nacional en un comunicat.

En el marc de la investigació han sigut detingudes sis persones, quatre d’elles a Ourense i dues a Santiago de Compostel·la.

La investigació es va iniciar quan agents de la Policia Nacional a Ourense «van rebre una informació de què es desprenia que dues noies menors d’edat, i en situació de gran vulnerabilitat, havien sigut allotjades al domicili d’un adult que les havia obligat a mantenir relacions sexuals amb ell i amb un altre adult com a forma de pagament per l’ajuda rebuda».

A més, dues dones de l’entorn d’aquests homes havien proposat a les menors exercir la prostitució a Santiago de Compostel·la, cosa que una d’elles havia acceptat.

Els agents van establir llavors un dispositiu que va permetre alliberar la menor abans que comencés a ser prostituïda i que va facilitar la detenció a Ourense de dos homes i dues dones –una d’elles menor d’edat– responsables dels fets, i als quals s’han imputat delictes relatius a la prostitució i corrupció de menors.

Amb tota la informació obtinguda, la Policia Nacional va acabar constatant l’existència d’una organització criminal assentada a Galícia que es dedicava al tràfic de dones amb finalitats d’explotació sexual, mitjançant la captació de noies a través de pàgines web o al mateix carrer per després explotar-les en domicilis privats.

Un dels detinguts a Santiago de Compostel·la és, presumptament, el «principal responsable de l’entramat», junt amb una de les dones detingudes a Ourense.

«Provaven» les dones

L’individu, segons informa la policia, s’encarregava de «provar» les dones captades per «confirmar que eren vàlides per a l’exercici de la prostitució, fent servir una gran agressivitat i un tracte sexual extremadament vexatori».

També gestionava i controlava els serveis sexuals que realitzaven les víctimes, i s’apropiava d’«almenys un 40% del preu de cada servei».

Notícies relacionades

Tot i que el grup desenvolupava la seva activitat principalment a les ciutats d’Ourense i Santiago de Compostel·la, on comptava amb col·laboradors en la captació i la recollida de beneficis, la mobilitat del principal responsable permetia la captació de potencials víctimes en altres ciutats.

Després de l’arrest i dos registres a dos domicilis de Santiago de Compostel·la, a tots els detinguts se’ls imputen els delictes de tràfic d’éssers humans, pertinença a organització criminal, relatius a la prostitució i corrupció de menors.