Acomiadat i acusat

La xarxa de Logan, l’infermer que vacunava il·legalment contra la Covid

  • El sanitari de La Línea de la Concepción va immunitzar saltant-se les llistes amics i gent de l’entorn del narcotràfic

  • La policia el va descobrir per la seva vida nocturna i el va detenir al volant d’un Mercedes CLA gris amb franges taronges

La xarxa de Logan, l’infermer que vacunava il·legalment contra la Covid

Agencias / Archivo

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Els policies que havien d’esbrinar quin dels 58 infermers i infermeres de l’Àrea Sanitària de Campo de Gibraltar estava posant il·legalment vacunes contra la Covid-19 la van anomenar operació Logan. Ho van fer en homenatge al personatge de la pel·lícula i sèrie de televisió dels anys 70, situada al segle XXIII i en què les persones han de morir al fer 30 anys. Després de dos mesos d’investigació, els agents van aconseguir identificar-lo, fotografiar-lo posant vacunes il·legalment fins i tot al carrer i detenir-lo. Logan està acusat de suborn, malversació i falsedat documental.

Logan, fill d’una infermera i un policia local, va ser contractat per fer front a la campanya extraordinària de vacunació contra la Covid-19 a l’hospital de La Línea de la Concepción (Cadis). La policia apunta que va posar més de 50 dosis de vacunes a persones a qui no els corresponia. Tot indica que no tenia una tarifa fixa, tot i que les indagacions apunten que podia cobrar uns 150 euros per la primera dosi i fins a 300 euros per la segona, segons fonts del cas.

«L’embolic»

Els investigadors de l’UDEV de La Línea van estudiar la vida diària i nocturna d’aquests 58 infermers. I Logan els va fer arrufar el nas. Van descobrir que es relacionava amb persones que ells tenien sota el radar per estar a prop «de l’embolic», com anomenen l’entorn de diferents clans de tràfic d’haixix. Al posar la lupa sobre aquest infermer, van trobar que conduïa un flamant Mercedes CLA color gris mat amb franges taronges, amb un preu mínim de 32.000 euros i que havia equipat amb tots els luxes. El problema és que Logan no havia tingut una feina estable fins a la campanya de vacunació contra el coronavirus.

Van començar a seguir l’infermer, que sortia cada dia a posar vacunes a domicili amb una altra companya. Durant la seva jornada, punxaven la vacuna a unes 14 persones, tots, majors de 70 anys, i tots inclosos legalment a les llistes de l’hospital. Després, quan la seva companya se n’anava, Logan continuava vacunant en b, però amb els policies vigilant-lo, escoltant-lo i fotografiant-lo fins i tot.

«Em sobra una vacuna»

Així, van comprovar que punxava vacunes en un carrer de La Línea, dins d’un cotxe, i fins i tot amb la bata sanitària posada. Tot va començar, segons fonts de la investigació, amb persones del seu entorn familiar, «com si fos un Robin Hood contra la Covid, una espècie de tasca humanitària», expliquen. Però la cosa es va anar estenent. Una dona que ha sigut detinguda va afirmar que Logan li havia punxat la vacuna abans de temps perquè era la seva exsogra. Un altre detingut va afirmar que ell simplement havia arribat a l’hospital de La Línea i allà va sentir un infermer dir: «Em sobra una vacuna, ¿qui la vol?» I va aixecar el braç per oferir-se voluntari.

Tot indica que Logan utilitzava per al seu circuit clandestí el sobrant o culet dels vials d’altres vacunes que havien sigut posades legalment a ciutadans a l’hospital. Després de realitzar les punxades il·legals, ratllava el nom de les persones, que passaven a constar com a vacunats legalment. D’aquesta forma aconseguia, de nou, dosis senceres per continuar vacunant pel seu compte.

«Posa’m la bona»

«Posa’m la bona»Entre els beneficiats de Logan, els agents han detectat «gent de l’embolic», persones conegudes per les seves relacions amb el narco, que també haurien sigut vacunats. Els últims dies abans de ser detinguts, els més agosarats s’atrevien a demanar-li vacunes gairebé a la carta. «Posa’m la bona, ¿eh?», en al·lusió a la vacuna de Pfizer. Els policies miren ara d’esbrinar quantes persones es van posar les vacunes amb la xarxa de Logan, saltant-se les llistes i les normes. Tenen detectades persones que van arribar fins a La Línea procedents d’altres províncies d’Andalusia, i fins i tot d’altres llocs d’Espanya. Els vacunats il·legalment als quals s’ha pres declaració han rebutjat haver pagat per això.

Notícies relacionades

Logan s’ha acollit al dret a no declarar. Acusat i en llibertat provisional, la policia nacional el va sorprendre i el va detenir quan conduïa el seu Mercedes. Encara té sense pagar diverses quotes pendents.