CRIM A ALMERIA

Les indagacions es van centrar en Ana Julia Quezada després de la troballa de la samarreta

La tercera sessió del judici per la mort de Gabriel Cruz se centra en els testimonis que van participar en la recerca del nen

Un guàrdia civil assegura que l'acusada «sempre assumia el protagonisme de les trucades i deia que el pare no estava en condicions»

un policia local al aparecer la camiseta de gabriel me parecio que era un plan / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La investigació policial per la desaparició de Gabriel Cruz a Las Hortichuelas (Almeria), mantenia obertes diverses hipòtesis fins al 2 de març. Aquell dia, quan Ana Julia Quezada diu trobar la samarreta del nen en un canyar que ja havia sigut rastrejat i davant de les contradiccions que ofereixen altres persones pròximes al nen, l’acusada del crim es va convertir en la línia principal, segons ha reconegut aquest matí el cap de la Policia Judicial d’Almeria durant la vista oral.

La tercera sessió del judici contra Quezada ha donat pas alstestimonis  que van participar en la recerca del nen, des dels agents de la Guàrdia Civil o la Policia fins a un familiar del Gabriel, que aquella matinada del 27 al 28 de febrer, ja amb el nen mort i enterrat, va dormir unes hores a la finca de Rodalquilar on s’havia comès el crim. Al contrari que en dies passats, en aquesta sessió del judici Quezada s’està mostrant seriosa però sencera i no ha abaixat la mirada ni mostrat pena ni tan sols quan han tornat a ser exhibides les eines amb què suposadament va enterrar el Gabriel.

El comandant de la Guàrdia Civil, primer en prestar declaració, ha explicatl’estranyesa  dels agents al comprovar que l’acusada, una de les integrants de l’entorn familiar del nen i per tant també sota sospita, va perdre en dues ocasions el mòbil. «Ens va cridar molt l’atenció». També que es creués amb la seva exparella en les batudes i que fes indicacions per provar de sembrar dubtes sobre ell. 

«Sembla que va tenir tota la intenció de centrar la investigació sobre aquesta persona», ha al·ludit sobre els seus intents de col·locar la samarreta del menor als voltants de la seva vivenda o que comentés que odiava els nens i que tenia una furgoneta blanca com la que els rumors situaven a la zona on va desaparèixer el nen.

Anticipació

El guàrdia civil ha afirmat també que Ana Julia Quezada, autora confessa de la mort del petit ‘Pescaíto’, podia anticipar-se a les seves accions assumint la representació d’Ángel Cruz, pare del menor, durant la recerca. I ha apuntat que una vegada descartat l’1 de març del 2018 la participació de l’assetjador de Patricia Ramírez, mare del nen, van començar a aparèixer elements sospitososels dos dies següents que apuntaven directament Quezada.

Ha indicat que la mare del menor va assenyalar que el 2 de març Quezada va posar «molt mala cara» al saber que no s’apujaria la recompensa de 10.000 a 30.000 euros per recomanació de la Guàrdia Civil, que els va fer pensar en un possible mòbil econòmic i que aquell dia 2 ja van començar a veure que voldria implicar l’exparella de Burgos.

«Sempre assumia ella el protagonisme de les trucades perquè deia que l’Ángel no estava en condicions. Amb aquesta argúcia agafava ella sempre el telèfon, per parlar pràcticament en representació de l’Ángel. Tot el que li dèiem a l’Ángel ella ho acabava sabent, s’anava anticipant als plans que teníem», ha conclòs.

Així mateix, ha precisat que posava «la tireta abans de la ferida», com quan a l’informar que inspeccionarien els vehicles de la família, ella va advertir que «trobarien l’ADN del nen segur, perquè ha pujat al cotxe».

Això va provocar, ha mantingut, que comencés a desviar l’atenció sobre la seva exparella, com quan el 2 de març va conduir l’Ángel i una amiga a la casa d’aquest, i va trucar a l’autoritat policial per dir-li que el seu excompany tenia una furgoneta blanca, ja que els primers testimonis apuntaven a la presència d’un vehicle així quan va desaparèixer el Gabriel.

El guàrdia civil ha assenyalat que no van entrar a la finca en la qual va morir el nen perquè estava «permanentment habitada per familiars» i perquè buscaven un nen viu.

Notícies relacionades

També ha explicat que l’acusada canviava de telèfons constantment, visitava la finca «si no cada dia, pràcticament el 98% dels dies», que el clot on el va enterrar era un «espai temporal per desfer-se del cos» i que anava allà a verificar que cap «feristela l’havia desenterrat», tot i que deia a la família que anava allà perquè li donava «pau i tranquil·litat».

Ha dit que a l’ésser detinguda només portava 10 o 12 comprimits i, després de relatar com va extreure el cos de la finca, ha declarat que era seguida telemàticament i que era impossible perdre-la ja que la seguien cinc o sis vehicles en un itinerari «erràtic» en el qual fins i tot van arribar a pensar que tiraria el cos al mar i ha afegit que al demanar-li que obrís el maleter va dir que no hi havia res, «només un gos».