A Osca

Confirmat l'arxivament del cas contra el caçador que va torturar una guineu

La jutge entén que la llei no castiga el maltractament d'animals no domèstics

whatsapp-image-2018-12-28-at-110818

whatsapp-image-2018-12-28-at-110818

1
Es llegeix en minuts
Efe

La titular del Jutjat d’Instrucció número 3 d’Osca ha desestimat el recurs interposat per l’Associació Nacional d’Animals amb Drets i Llibertats (Anadel) contral’arxivament de la denúncia contra un caçador d’Osca per presumpte maltractament a una guineu que va torturar fins a la mort.

A la seva interlocutòria, la magistrada argumenta que tot i que els fets poden ser qualificats com a "conductes de maltractament animal comeses amb acarnissament i amb resultat de mort", manquen de rellevància penal al no estar tipificat com a delicte el maltractament a animals no domèstics.

Els fets van ser denunciats pel Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil arran de la difusió d’un vídeo que es va fer viral a les xarxes en què el caçador, un veí d’Osca de 35 anys, es rabejava cruelment amb la guineu.

La jutge admet l’existència d’un corrent jurisprudencial crític amb l’exclusió dels animals no domèstics dels delictes de maltractament animal, així com d’una proposició no de llei del febrer del 2018 que plantejava un canvi en els tipus penals per a la inclusió de tots els animals vertebrats.

Afegeix, no obstant, que ni tan sols es pot qualificar com a delicte lleu la conducta del caçador per difondre la gravació a les xarxes socials al no poder qualificar-se com un espectacle no autoritzat legalment.

Per a la jutge, els espectacles sancionables penalment s’entenen avui dia com a "funcions o diversions públiques" amb públic en què es realitzen baralles entre animals.

Tipus penal

La magistrada es recolza en la impugnació al recurs per part de la fiscalia, que també rebutja la possibilitat d’encaixar la conducta del caçador denunciat en el tipus penal que castiga el maltractament animal.

Notícies relacionades

El representant legal d’Anadel, Jorge Piedrafita, va recórrer l’arxivament a l’entendre que la conducta del caçador tenia "rellevància penal" a causa de la brutalitat de l’agressió exercida contra un animal indefens, malgrat no ser domèstic.

La interlocutòria en què la magistrada confirma la seva decisió d’arxivar la causa és recurrible en apel·lació davant de l’Audiència d’Osca.